Ruinele zootehnice devenite afaceri imobiliare, înapoi la stat

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Companii / 16 februarie 2010

Ruinele zootehnice devenite afaceri imobiliare, înapoi la stat

Activele au fost înstrăinate la 10% din valoarea de piaţă

Patrimoniul valorificat, de ordinul miliardelor de lei

Fabricile de nutreţuri combinate şi construcţiile zootehnice dezafectate ce au fost vândute în ultimii zece ani agenţilor economici pentru investiţii în zootehnie, dar care au devenit afaceri imobiliare de succes, vor fi recuperate de către stat.

Parlamentul a adoptat, la data de 9 februarie, o lege care îi obligă pe agenţii economici ce nu au desfăşurat activitatea de creştere a animalelor pe fostele platforme zootehnice luate de la stat, să le restituie Direcţiilor Agricole de Dezvoltare Rurală de la care le-au primit, pentru a fi, din nou, puse în circuitul zootehnic.

Parlamentarii justifică necesitatea noului act normativ prin faptul că mai multe active ce au fost înstrăinate, din 2001, în baza unei Ordonanţe pentru dezvoltarea sectorului zootehnic, au devenit afaceri imobiliare sau au fost ţinute, intenţionat, în paragină, pentru blocarea suprafeţelor de teren.

Aleşii susţin că mai mulţi oameni de afaceri au preluat activele la un preţ de 10% din valoarea de piaţă a activelor la acel moment, iar după cinci ani, cât dura obligaţia de menţinere a obiectului de activitate, le-au transformat în terenuri ce au fost plasate pe piaţa imobiliară, iar materialele de construcţii din fundaţii au fost utilizate tot pentru acest gen de construcţii.

Tabără: Vânzările au avut şi o tentă politică

În joc este vorba, după unele evaluări, de active a căror valoare este de ordinul miliardelor de lei, după cum ne-a precizat Valeriu Tabără, preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor.

Domnia sa ne-a declarat: "Tot acest patrimoniu care a fost înstrăinat şi pe care nu s-au desfăşurat activităţi zootehnice va fi restituit statului. După ce vor fi recuperate, activele vor fi reevaluate şi vor fi scoase la vânzare, prin licitaţii, pentru cei interesaţi să investească în dezvoltarea sectorului".

Valeriu Tabără mai susţine că procesul de valorificare a activelor a avut, la acea vreme, o tentă politică puternică şi a adăugat că de reuşita acestui proiect depinde în mare măsură şi transparentizarea procesului de absorbţie a fondurilor europene pentru zootehnie.

"Zootehnia poate fi relansată cu aceste active însă este necesar ca acei agenţi economici care le vor prelua să poată să beneficieze de fonduri europene pentru investiţii", a apreciat Tabără.

De aceeaşi părere este şi Ştefan Nicolae, preşedintele Federaţiei Agrostar, care ne-a precizat că pentru valorificarea potenţialului fostelor platforme, ale căror bunuri "au fost vândute la fier vechi", sunt necesare proiecte din fonduri europene care să respecte cerinţele europene pentru bunăstarea animalelor.

Zootehniştii: Avem resurse pentru doar 20% din potenţial

Zootehniştii consultaţi de BURSA susţin că punerea în circuitul agricol a fostelor platforme poate duce la dezvoltarea sectorului care are nevoie de logistică şi infrastructură pentru funcţionare.

"La ora actuală, zootehnia are doar 20% din resursele de care are nevoie, iar foarte important în acest proces este să se respecte legea", ne-a declarat Gheorghe Caruz, preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc (PRCP).

La rândul său, Tudor Stanca, directorul executiv al PRCP, ne-a precizat că este necesară şi o analiză a amplasamentelor pentru a vedea dacă acele platforme, ce au fost înfiinţate prin politicile de planificare comuniste, îşi mai jus-tifică actualele locaţii.

Nu în ultimul rând, Traian Coica, directorul Asociaţiei Naţionale Patronale a Producătorilor de Nutreţuri Combinate din România "NUTRICOMB", ne-a declarat că industria are nevoie de relansarea fostelor fabrici de nutreţuri combinate, deoarece am ajuns să producem doar 30% din cât produceam înainte de Revoluţie.

Datele statistice arată un declin substanţial al sectorului zootehnic faţă de perioada de dinainte de Revoluţie: "înainte de `89 aveam peste 12 milioane de porci şi fabrici de nutreţuri combinate cu o capacitate anuală 10 milioane tone, iar acum avem circa 5,5 milioane de porci şi fabrici a căror capacitate nu depăşeste 3,2 milioa-ne de tone".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. In sfarsit ,bine ca v-ati trezit din somnul de veci . Intrebarea ramane ,cu cei care nu au reusit sa isi indeplineasca contractul cu statul ei nu raspund penal nicum? Poate este timpul sa raspunda pentru faptele lor ,nu?

    Asa ar fi normal! Oare cine e de vina pentru faptul ca aceste platforme s-au dat la 10% din valoarea de pe piata iar in OUG nu s-a stipulat nimic despre ce se va intampla cu ele dupa 5 ani?

    Oriucum, interesant este ce se va intampla cu cei care au cladiri pe aceste suprafete? Le vor fi confiscate? 

    Trebuie sa se fac praf agricultura pentru ca distinsi domni de mai sus in frunte cu tabara care a fost si ministru al agriculturii sa constate ce se vedea de oricine ca in Romania a fost un jaf dirijat. cind vom recupera si comtimul si avicolele distruse si combinatele de vinificatie si .....NICIODATA.Pentru spaga si comisioane cei care s-au aflat si se afla la conducere pe diferite functii au facut praf agricultura din Romania.ATENTIE ceasul platii se apropie si hotii se vor vaita din nou ca sunt inchisi politic.

    am incredere ca in sfarsit se va face ceva(dupa 20 ani de jaf) si pentru cetatenii de rand.Ar trebui sa fie si sanctiuni ptr.cei care au vazut doar interesul personal cand au actionat in numele statului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb