Rusia a început exerciţii militare la frontiera cu Ucraina şi în Crimeea

A.C.
Internaţional / 10 februarie 2015

Obama nu exclude înarmarea Ucrainei

Separatiştii vor sa înroleze încă 100.000 de combatanţi

------------

Actualizare 13:18

Cu o zi înainte de summitul internaţional de la Minsk, unde ar trebui negociată o soluţie de pace în estul Ucrainei, armata rusă a început un exerciţiu militar de proporţii, potrivit Interfax şi RIA Novosti, citate de site-ul Der Spiegel.

Agenţia rusă Interfax anunţă participarea a 2.000 de militari în regiunea sudică a Rusiei (la frontieră cu Ucraina). Ria Novosti anunţă un exerciţiu cu 600 de militari în Crimeea.

Trupele menţionate de Interfax fac parte din contingentul rusesc de recunoaştere avansată. Regiunea sudică a Rusiei se învecinează cu Ucraina. Cei 600 de militari din Crimeea fac parte din Flota rusească din Marea Neagră. Exerciţiul este programat să dureze o lună de zile.

În acelaşi timp, forţele ucrainene au început o ofesinvă la Mariupol, anunţă tot agenţia Interfax, citând Consiliul de Securitate Naţională de la Kiev.

-----------

Preşedintele SUA, Barack Obama a lăsat ieri deschisă posibilitatea livrării de arme Ucrainei pentru ca ţara să se apere de separatiştii proruşi, la două zile înaintea unui summit decisiv de pace în Europa sub egida Berlinului şi Parisului, potrivit Reuters.

Înainte de această întâlnire diplomatică a "ultimei şanse" de la Minsk programată pentru mâine între preşedinţii Vladimir Putin, Petro Poroşenko, Francois Hollande şi cancelarul german, Angela Merkel, aceasta din urmă a fost ieri la Washington pentru a-i prezenta lui Obama acest plan de pace european.

În acelaşi timp, UE a amânat punerea în aplicare a noilor sancţiuni împotriva Rusiei pentru a da o şansă summitului de la Minsk, în speranţa de a pune capăt conflictului din estul Ucrainei, care a dus la mai mult de 5.000 de decese în zece luni.

Pentru a ajuta forţele ucrainene, livrarea de "arme defensive este una dintre opţiuni. Dar eu încă nu am decis", a declarat preşedintele Obama la o conferinţă de presă împreună cu Merkel după o săptămâna de dezbateri la Washington referitoare la furnizarea de "arme defensive letale" Kievului.

"Scopul nostru nu este de a dota Ucraina pentru a continua operaţiuni ofensive, dar pur şi simplu ca să se poată apăra," a afirmat Obama, al cărui guvern pare înclinat să sporească asistenţa militară pentru Kiev.

În schimb, Berlinul şi Parisul se opun. Angela Merkel nu şi-a ascuns îngrijorarea cu privire la pericolul care ameninţă pacea: "Pentru cineva care vine din Europa, pot să spun doar că, dacă vom renunţa la principiul integrităţii teritoriale, nu vom fi capabili să menţinem ordinea de pace în Europa".

Separatiştii din estul Ucrainei: Nu vom face niciun pas înapoi de pe linia frontului

Separatiştii proruşi din estul Ucrainei au anunţat, ieri, începerea "mobilizării voluntare" prin care încearcă să înroleze încă aproximativ 100.000 de combatanţi, avertizând totodată că nu vor face "niciun pas înapoi" în ce priveşte stabilirea liniei de demarcaţie ce separă trupele lor de cele ale armatei ucrainene, transmite agenţia EFE, citată de presa locală.

"Pot să vă spun un lucru: cu greu ne vom mişca de pe linia pe care suntem în prezent. Principiul nostru este: niciun pas înapoi. Nu vom ceda ceva ce am plătit cu sângele nostru", a spus Igor Plotnitki, liderul autoproclamatei "republici populare Lugansk".

El s-a referit la noua rundă de negocieri pe care separatiştii o vor avea azi la Minsk cu guvernul ucrainean, înaintea summitului Putin - Poroşenko - Hollande - Merkel, în încercarea de a conveni asupra unui plan de pace.

Unul dintre cele mai delicate puncte ale negocierilor pentru soluţionarea crizei din Ucraina pare să fie trasarea liniei de demarcaţie între cele două tabere, întrucât, în urma recentei ofensive militare, separatiştii proruşi au cucerit noi teritorii şi nu mai acceptă linia de demarcaţie ce urma să fie stabilită în baza acordurilor de la Minsk, din luna septembrie.

Liderul separatiştilor a declarat, de asemenea, că negociatorii săi vor aduce în discuţie şi alte chestiuni politice şi economice, aluzie la statutul regiunilor proruse din estul Ucrainei şi la blocada instituită de guvernul de la Kiev asupra acestora.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb