Rusia a plasat astăzi pe orbită 36 de noi sateliţi ai operatorului britanic OneWeb, în cadrul unei constelaţii ce are drept scop furnizarea de servicii de internet de mare viteză în întreaga lume, informează AFP, conform Agerpres.
Racheta Soyuz-2.1b a decolat cu succes la 01:14 ora Moscovei (22:14 GMT) de pe cosmodromul Vostochny (Vostocinîi) din Extremul Orient, a indicat într-un comunicat agenţia spaţială rusă Roscosmos.
''Toţi sateliţii au fost plasaţi cu succes pe orbitele-ţintă şi au intrat sub controlul clienţilor'', se precizează în comunicat.
Aceasta este a doua lansare a unor sateliţi OneWeb din acest an, precedenta având loc la data de 25 martie, când un număr similar de astfel de dispozitive au fost plasate pe orbită. Alte lansări au avut loc în 2020 şi 2019.
Oneweb, deţinută de guvernul britanic alături de compania indiană Bharti, vizează un internet global operaţional la sfârşitul anului 2022 datorită unui număr de 650 de sateliţi plasaţi pe orbita terestră, informează Agerpres.
În contractul încheiat cu Arianespace european şi confirmat în septembrie 2020 sunt planificate 16 lansări Soyuz, între decembrie 2020 şi sfârşitul anului 2022, pentru finalizarea reţelei Oneweb.
Mai multe proiecte sunt în curs pentru înfiinţarea de constelaţii ce oferă internet global din spaţiu.
Miliardarul american Elon Musk, directorul general al companiei spaţiale SpaceX, a plasat deja pe orbită în acest scop o mie de sateliţi pentru a crea reţeaua Starlink.
Fondatorul Amazon, Jeff Bezos, are un proiect similar, numit Kuiper.
Lansarea de luni a fost operată de la cosmodromul din Extremul Orient, a cărui construcţie în Rusia a fost vizată de nenumărate scandaluri de corupţie şi întârzieri.
Situată în Extremul Orient, lângă graniţa cu China, această bază de lansare va înlocui în cele din urmă cosmodromul Baikonur din Kazahstan, pe care Moscova îl închiriază după destrămarea URSS, în 1991.