Rusia a anulat o emisiune de obligaţiuni în ruble, pentru a şasea oară în acest an, după ce costurile de împrumut ale ţării s-au apropiat de nivelul record, în condiţiile în care preşedintele Vladimir Putin a semnat acordul pentru alipirea Crimeei la Rusia. Desprinderea Crimeei de Ucraina a deteminat Occidentul să lanseze avertismente privind impunerea de sancţiuni dure oficialilor şi companiilor publice din Rusia.
Ministerul Finanţelor de la Moscova a anunţat că a anulat licitaţia de obligaţiuni programată pentru astăzi, din cauza "condiţiilor nefavorabile de piaţă".
Randamentul obligaţiunilor în ruble cu scadenţa în februarie 2027 a urcat, ieri, cu 0,08 puncte procentuale, la 9,44%. Vineri, randamentul a atins 9,71%, cel mai ridicat nivel de la vânzarea acestor obligaţiuni, în anul 2012.
Putin a semnat ieri, cu noii lideri pro-ruşi ai Crimeei, un acord privind alipirea peninsulei ucrainene la Rusia.
Kremlinul a anunţat că Peninsula Crimeea face parte din componenţa Rusiei începând de la semnarea documentului. Astfel, Putin nu cedează chiar dacă SUA şi UE au impus sancţiuni mai multor oficiali ruşi şi ucraineni, constând din restricţii la acordarea vizelor călătorie şi îngheţarea activelor. Oficialii europeni şi americani au avertizat cu sancţiuni mai dure pentru descurajarea alipirii Crimeei la Rusia.