• Silozurile ar putea fi insuficiente pentru recolta mare din acest an
Rusia, al doilea cultivator mondial de orz, riscă să rămâ-nă fără locuri de depozitare a cerealelor anul acesta, întrucât va avea cea mai bună recoltă din ultimii 15 ani. Astfel, sunt puse în pericol planurile guvernului de majorare a producţiei agricole şi a exporturilor de profil.
Uniunea Producătorilor de Cereale din Rusia, care reuneşte cele mai mari societăţi din domeniu (producţie şi distribuţie), arată că în ţară există o capacitate de depozitare de aproximativ 95 milioane tone metrice în silozuri, în vreme ce fermierii aşteaptă o recoltă de 97 milioane de tone. Guvernul anticipează o recoltă de cereale de cel puţin 85 milioane tone.
"Anul acesta ne confruntăm cu o lipsă reală a capacităţii de depozitare", atrage atenţia Igor Hudokormov, preşedintele "Prodimex", producător rus de zahăr şi cereale. În opinia sa, "nimeni nu a fost pregătit pentru o asemenea situaţie. Acum avem numeroase probleme cu depozitarea grâului, orzului, practic a tuturor cerealelor".
Fermierii ruşi au cultivat arii mai mari anul acesta, stimulaţi de creşterea până la niveluri record a preţului porumbului şi grâului.
Michael Shneiderman, director financiar al "Black Earth Farming" Ltd., arată că investiţia în construcţia unei capacităţi de depozitare de 100.000 de tone, în Rusia, este de aproape 50 de milioane de dolari. "Black Earth Farming" produce cereale pe o suprafaţă de 143.800 ha din Rusia.
Specialiştii ruşi sublinază că o altă problemă în ţară este numărul vagoanelor care transportă cereale şi accesul la porturi. Potrivit Uniunii Producătorilor de Cereale, în ţară există 12.500 de vagoane pentru transportul cerealelor, cu mai bine de 30% sub necesar. În plus, spun cei din Uniune, 5.500 de vagoane sunt mai vechi de 20 de ani.
În ce priveşte capacitatea totală a porturilor pentru exporturile de cereale este de aproape 15 - 18 milioane de tone pe an. Guvernul rus vrea să exporte cereale în cantitate de 15 milioane de tone numai în acest sezon şi a anunţat deja că plănuieşte să majoreze cu 50% producţia de cereale în următorii cinci-şapte ani. Dar, fermierii din ţară spun că Rusia trebuie să-şi dezvolte mai întâi infrastructura şi apoi să-şi majoreze producţia de cereale.