Rusia confiscă participaţiile OMV şi Wintershall Dea în proiectele de extragere a gazelor

F.D.
Internaţional / 20 decembrie 2023

Rusia confiscă participaţiile OMV şi Wintershall Dea în proiectele de extragere a gazelor

Grupul austriac OMV şi compania germană Wintershall Dea îşi vor pierde oficial participaţiile în proiectele de extragere a gazelor din zona arctică care aparţine Rusiei, conform unui decret semnat de preşedintele Vladimir Putin, relatează Reuters.

OMV s-a retras anul trecut din Rusia, în urma conflictului din Ucraina.

Wintershall Dea, o societate mixtă a BASF şi firmei de investiţii LetterOne a miliardarului rus Mikhail Fridman, este în curs de a ieşi de pe piaţa rusă.

Toate activităţile cu participare rusă, inclusiv participaţia deţinută de Wintershall Dea în gazoductul Nord Stream, precum şi societăţile mixte cu Gazprom vor fi separate juridic până la mijlocul anului viitor.

Conform decretului, participaţiile OMV şi Wintershall Dea în zăcământul Yuzhno-Russkoye şi în proiectele Achimov vor reveni unor companii ruseşti nou create. Ambele proiecte sunt în regiunea Yamal-Nenets din nordul extrem al Rusiei.

Toate participaţiile deţinute de firmele străine în societăţile mixte cu Gazprom vor reveni unor noi entităţi ruseşti. Acţionarii vor primi acţiuni proporţional cu participaţiile lor în societăţile mixte. Câştigurile de pe urma vânzării acestor participaţii vor fi puse în conturi speciale. Toate acordurile corporate în vigoare anterior nu mai sunt valide din momentul publicării decretului, au precizat autorităţile de la Moscova.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Deci Gazprom nu era actionar direct Wintershall,asa cum scria revista Capital prin 2000 . Atunci se discuta in presa cum de nu reuseste Romania sa obtina acelasi pret de la Gazprom ca si pentru Germania . Pai iata ,era o companie bidon ,capusare clasica , prin care oligarhi rusi asociati cu firme din Germania (fatada publica going concern !) pentru a sifona veniturile Rusiei din Gaz metan din subsolul Rusiei ! Si la noi toti aruncau vina numai pe Gazprom . Nu avem incotro si remarcam firma OMV ,cu tacticile care le stim ,capusau ceva si acolo ,si de asta au taiat Arpechim ,ca sa construiasca industrie petroliera in curata Austrie pe baza resurselor din Romania (unde V Popescu le a prelungit licentele cu 15 ani ca sa nu plateasca noile redevente !) si din Rusia (de unde importa inca petrol prin conducta Drujba -cea care a sarit un pic in aer recent). Politicienii din Romania sa cantareasca acum atitudinile austriece ( ca statul austriac e detinator majoritar la marea companie ale carei active principale sunt ....gratuitatea Petrom )dupa 25 de ani de donatii catre austrieci . Plus ca l tinem si platim cu banii nostri pe Hurezeanu ca sa faca politica lor

    1. Hurezeanu e ambasador in Germania, nu in Austria.

      A fost in Germania acum e in Austria…daca mai ramanea Iohannis, urma Elvetia:-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb