Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat astăzi Rusia pentru că nu a dat nicio formă de recunoaştere juridică cuplurilor homosexuale, ceea ce, potrivit Curţii europene de la Strasbourg, a devenit o obligaţie pentru toate ţările care sunt parte a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.
În hotărârea sa, CEDO susţine că această obligaţie de a da cuplurilor homosexuale ''un cadru juridic specific'' care să le garanteze ''o recunoaştere şi o protecţie adecvate în relaţiile lor de cuplu'' derivă din propria sa jurisprudenţă asupra interpretării articolului 8 al Convenţiei, cel referitor la viaţă privată şi de familie.
În cazul asupra căruia s-a pronunţat instanţa europeană, reclamanţii au fost şase persoane cu cetăţenie rusă şi care formau trei cupluri homosexuale. Acestea s-au adresat CEDO între iulie 2010 şi mai 2014, după ce justiţia rusă le-a respins cererile de a fi înscrise în Registrul Stării Civile drept cupluri căsătorite.
Judecătorii europeni au indicat faptul că statele membre ale Consiliului Europei au o marjă de apreciere asupra formulei juridice pe care o oferă acestor cupluri, ceea ce înseamnă că aceasta nu trebuie să fie în mod necesar recunoaşterea căsătoriei. Or, legislaţia rusă nu prevede niciun statut legal pentru cuplurile de acelaşi sex şi Rusia nici nu a manifestat vreo intenţie de a revizui această legislaţie pentru a da o formă de recunoaştere acestor cupluri, motivează aceiaşi judecători ai CEDO.
Această instanţă europeană a respins şi argumentele autorităţilor ruse, respectiv protejarea valorilor familiei tradiţionale, protejarea minorilor în faţa promovării homosexualităţii şi opoziţia majorităţii opiniei publice din Rusia faţă de revizuirea legislaţiei în sensul recunoaşterii cuplurilor de acelaşi sex.
În motivaţia sa, CEDO afirmă că protecţia juridică a cuplurilor homosexuale nu aduce niciun prejudiciu familiilor constituite în formă tradiţională, nici nu le compromite viitorul sau integritatea şi că ar fi ''incompatibil cu valorile subiacente ale Convenţiei ca un grup minoritar să nu-şi poată exercita drepturile decât cu condiţia ca majoritatea să le accepte''.
Această sentinţă, ale cărei efecte juridice sunt mai mult decât îndoielnice dată fiind situaţia politică şi internaţională a Rusiei, vine după ce această ţară a fost exclusă din Consiliul Europei în martie anul trecut, după lansarea invaziei asupra Ucrainei.
Tratatul acestei organizaţii prevede însă că o ţară care părăseşte Consiliul Europei este în continuare obligată să aplice hotărârile CEDO date în cazurile înaintate acestei instanţe într-un termen de şase luni de când a încetat statutul de membru al respectivei ţări.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2023, 17:34)
Cea mai importanta problema,
a Europei crestine (deocamdata)
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2023, 18:59)
ha ha
CEDO = fake news
'drepturile omului' = fake news.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2023, 22:31)
nu cred ca la rusi le pasa de CEDO !
din moment ce europa vrea sa scoata rusia afara din europa atit politic , cultural cit si economic
= nu vad de ce CEDO ii mai pasa de ce face rusia in interiorul rusiei
= ca la rusi sigur nu le pasa de ce crede europa si CEDO
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.01.2023, 01:15)
Hahaha! Asta era problema prioritara a Rusiei si d-astia de la CEDO se temeau rusii cel mai tare! Doamne, CEDObitoci!
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.01.2023, 10:44)
Si altor tari,inclusiv tara noastra.Tara moare de tatari,treaba bea cu lautari!
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.01.2023, 09:46)
insistenta asta cu promovarea lgtbq duce la efecte contrarii