Rusia extinde restricţiile privind transferurile de fonduri în străinătate

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 octombrie 2023

Rusia extinde restricţiile privind transferurile de fonduri în străinătate

VTB: "Profiturile din sectorul bancar al Rusiei vor fi mult mai scăzute în 2024, faţă de 2023"

English Version

Banca centrală a Rusiei a prelungit cu încă şase luni restricţiile privind transferul de fonduri în străinătate, a anunţat vineri autoritatea de reglementare, conform Reuters.

Până la 31 martie 2024, cetăţenii ruşi şi nerezidenţii din "ţările prietene" vor putea în continuare să transfere cel mult un milion de dolari sau echivalentul acestei sume în alte valute în orice cont în bănci străine, în decurs de o lună.

Rusia consideră drept "neprietenoase" ţările care i-au impus sancţiuni din cauza războiului din Ucraina.

VTB: Băncile din Rusia, afectate de creşterile de dobânzi

Creşterile consecutive de dobânzi au afectat semnificativ perspectivele băncilor din Rusia, a avertizat recent Dmitri Pianov, directorul financiar al celui de-al doilea creditor rus, VTB, anticipând un declin sever al profiturilor în sectorul bancar, în 2024, conform Reuters.

Luna aceasta, Banca Rusiei a majorat dobânda la 13%, deprecierea rublei adăugându-se presiunilor inflaţioniste provocate de lipsa de forţă de muncă şi adâncirea deficitului bugetar.

Ratele ridicate ale dobânzilor nu au afectat până acum veniturile nete din dobânzi ale VTB, dar situaţia se va schimba în următoarele luni, a declarat Pianov, subliniind: "Înregistrăm o scădere de aproximativ 15 miliarde de ruble a venitului din dobânzi la o majorare a dobânzii cheie de un punct procentual. În această situaţie, puteţi calcula ce declin al veniturilor vom avea".

Banca se aşteaptă anul acesta la un profit record, de 420 miliarde de ruble, după pierderile majore din 2022, cauzate de sancţiunile impuse de Occident Rusiei în urma invadării Ucrainei. "Nimic nu ne va împiedica să încheiem 2023 cu cifre record, doar că în august-septembrie s-a instalat o eră diferită în ceea ce priveşte dobânda cheie", a spus Pianov, menţionând: "Este clar, însă, că profiturile din sectorul bancar al Rusiei vor fi mult mai scăzute în 2024, faţă de 2023".

VTB se aşteaptă ca banca centrală a Rusiei să înăsprească în continuare politica monetară, majorând dobânda la 14% până la finalul anului.

Analiştii agenţiei de evaluare Expert RA estimează că profiturile în sectorul bancar al Rusiei vor depăşi 3.000 de miliarde de ruble în 2023.

Colaborare între Asociaţia Băncilor din Rusia şi Asociaţia Bancherilor din Africa de Vest

Asociaţia Băncilor din Rusia şi Asociaţia Bancherilor din Africa de Vest au semnat săptămâna trecută, la cel de-al 20-lea Forum Bancar Internaţional, un memorandum de înţelegere, informează agenţia TASS, potrivit APA.

Memorandumul prevede schimbul de experienţă între cele două asociaţii, inclusiv în formarea profesională în sectorul bancar, dezvoltarea de noi tehnologii, precum şi implementarea altor programe de sprijinire a cooperării dintre Rusia şi ţările africane în sectorul financiar.

Georgi Luntovski, preşedintele Asociaţiei Băncilor Rus, a declarat: "Sondajele noastre arată că băncile ruse realizează importanţa stabilirii de contacte şi a organizării interacţiunilor interbancare pentru sprijinirea relaţiilor economice cu ţările africane. Ne aşteptăm ca această cooperare să promoveze dezvoltarea comerţului şi a plăţilor directe între ţările din Africa de Vest şi Rusia, inclusiv prin utilizarea monedelor naţionale".

Asociaţia Bancherilor din Africa de Vest a fost înfiinţată sub auspiciile Comunităţii Economice din regiune, care include 15 ţări. Pe teritoriul lor operează peste 240 de bănci. Asociaţia include asociaţii bancare naţionale, instituţii de credit şi nouă bănci centrale ale ţărilor din Africa de Vest.

Asociaţia Băncilor din Rusia reuneşte peste 250 de organizaţii, inclusiv peste 150 de bănci. Instituţiile de credit, care fac parte din asociaţie, deţin 90% din toate activele sistemului bancar al ţării şi din depozitele persoanelor fizice.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Semne bune de intarire a economiei Rusiei?!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb