Rusia ia în considerare lansarea unei oferte publice secundare a acţiunilor VTB Bank (a doua mare bancă din ţară), conform viceministrului de Finanţe de la Moscova, Alexei Moiseev, citat de Reuters.
Afirmaţia sa vine după ce, la finele lui 2019, preşedintele VTB, Andrei Kostin, spunea că opţiunile pentru privatizarea acestei bănci sunt puţine şi complicate din cauză că instituţia financiară este supusă sancţiunilor internaţionale. VTB este supusă sancţiunilor din partea Statelor Unite şi Uniunii Europene din 2014, ceea ce a limitat căile sale de a atrage finanţare.
În acest context, Kostin a precizat: "Opţiunile sunt greu de găsit şi complicate pentru că există sancţiuni impuse băncii".
Anterior, mai precis în octombrie anul trecut, Kostin declara să sancţiunile limitează în mod "dureros" capacitatea băncii de a reduce participaţia guvernului. VTB este deţinută în proporţie de 60,9% de guvernul rus, prin Agenţia Federală pentru Managementul Proprietăţii de Stat şi Ministerul de Finanţe.
Conform Ministerului rus al Dezvoltării Economice, VTB se numără printre cele 293 de entităţi care vor fi privatizate în intervalul 2020-2022. În ultimii ani, guvernul rus şi-a diminuat deţinerea la VTB, la producătorul de diamante Alrosa şi la unele companii mai mici, însă nu a reuşit să îşi îndeplinească planul iniţial de privatizare.
În noiembrie anul trecut, VTB Bank preconiza că îşi va realiza ţinta de profit net pe 2019, de 200 de miliarde de ruble (3,1 miliarde de dolari), iar jumătate din această sumă va fi alocată plăţii dividendelor. Pentru 2018, VTB a plătit numai 15% din profit sub formă de dividende, ceea ce a reprezentat o excepţie faţă de proporţia de 50% stabilită pentru aceste alocări de Minis-terul de Finanţe în cazul companiilor de stat. Excepţia a fost cauzată de faptul că banca a trebuit să-şi majoreze capitalul ca să se alinieze cerinţelor normelor Basel.
VTB nu are în plan să ceară finanţare de la stat pentru o injecţie de capital, potrivit conducerii băncii.