Rusia va menţine serviciul militar obligatoriu pentru bărbaţii cu vârste peste 18 ani, sporind constant numărul tinerilor eligibili pentru recrutare, după ce parlamentarii ruşi au respins propunerea ca vârsta minimă de recrutare să fie de 21 de ani, transmite vineri Reuters, conform agerpres.ro.
În prezent, în Rusia este obligatoriu serviciul militar cu durata de 12 luni pentru toţi bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani sau echivalentul pentru cei care urmează cursuri în învăţământul superior.
Andrei Kartapolov, un fost general care conduce comisia de apărare a Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), a propus creşterea la 21 de ani a vârstei minime de recrutare, însă el a afirmat vineri că ''s-a decis menţinerea acestei vârste la 18 ani, întrucât este exact vârsta la care mulţi tineri vor să meargă şi să servească militar''.
Obligativitatea serviciului militar este de mult timp o problemă sensibilă în Rusia, unde au loc recrutări de două ori pe an.
Numeroşi tineri se tem că vor fi trimişi să lupte pe front contra Ucrainei, în pofida asigurărilor contrare date de autorităţi. În toamna anului trecut, a fost anunţată o mobilizare parţială în virtutea căreia 300.000 de bărbaţi au fost convocaţi pentru ceea ce Moscova numeşte ''operaţiunea militară specială'' din Ucraina.
Anul trecut, Rusia a anunţat un plan pentru a spori personalul său combatant cu peste 30%, până la 1,5 milioane de militari, un obiectiv extrem de ambiţios.
Parlamentul rus a extins recent cu cinci ani vârsta maximă până la care bărbaţii cu stagiul militar obligatoriu satisfăcut pot fi mobilizaţi. Această vârstă va fi de acum 55 de ani pentru grade inferioare şi de 70 de ani pentru majoritatea ofiţerilor de rang înalt.