Rusia nu se consideră în incapacitate de plată a datoriilor suverane

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 iunie 2022

Rusia nu se consideră în incapacitate de plată a datoriilor suverane

Rusia a respins, ieri, informaţiile potrivit cărora ar fi intrat în prima incapacitate de plată a datoriilor suverane din ultimele decenii, în condiţiile în care unii deţinători de obligaţiuni nu au primit dobânzile datorate până la termenul limită care a expirat recent, transmite Reuters.

Plăţile respective vizează dobânzi în valoare de 100 de milioane de dolari pentru două emisiuni de obligaţiuni, una denominată în dolari şi cealaltă în euro, care trebuiau plătite de Rusia până la data de 27 mai. Plăţile aveau o perioadă de graţie de 30 de zile, care a expirat duminică.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia a efectuat plăţile aferente obligaţiunilor scadente în mai, dar faptul că plata a fost blocată de Euroclear din cauza sancţiunilor occidentale impuse Moscovei "nu este problema" Rusiei.

Moscova se străduieşte să continue plăţile pentru datoria sa externă în valoare de 40 de miliarde de dolari, după ce sancţiunile occidentale impuse după invadarea Ucrainei au scos practic Rusia în afara sistemului financiar mondial şi au făcut activele sale inacceptabile pentru mulţi investitori.

Anterior, aproximativ jumătate din rezervele în aur şi valută ale Rusiei - aproape 300 de miliarde de dolari - fuseseră blocate în urma sancţiunilor, conform Agerpres.

"Poziţia noastră este bine cunoscută. Rezervele noastre sunt blocate ilegal şi toate încercările de a folosi rezervele vor fi de asemenea ilegale", a declarat Peskov.

Oficialii Euroclear nu au răspuns imediat solicitărilor de a comenta informaţia.

Kremlinul a susţinut în repetate rânduri că nu există motive pentru ca Rusia să intre în incapacitate, dând vina pe sancţiunile internaţionale pentru incapacitatea sa de a rambursa sumele datorate deţinătorilor de obligaţiuni ruseşti.

Eforturile Rusiei de a evita ceea ce ar fi primul său mare default internaţional de la Revoluţia Bolşevică din urmă cu un secol s-au lovit de un obstacol imposibil de depăşit la finele lunii mai, când Trezoreria americană a blocat efectiv capacitatea Moscovei de a face plăţi deţinătorilor de obligaţiuni.

Consiliul UE a adoptat Regulamentul privind stocarea gazelor

La trei luni de la publicarea propunerii legislative de către Comisia Europeană, Consiliul UE a adoptat definitiv regulamentul care urmăreşte să asigure faptul că, în pofida perturbărilor de pe piaţa gazelor, capacităţile de stocare a gazelor în UE sunt pline înainte de sezonul de iarnă şi pot fi partajate între statele membre într-un spirit de solidaritate, informează Consiliul, potrivit Agerpres.

Agnes Pannier-Runacher, ministrul francez responsabil cu tranziţia energetică a declarat: "Datorită negocierilor desfăşurate în mai puţin de două luni, Uniunea dispune în prezent de un instrument care impune fiecărui stat membru să se pregătească pentru perioada de iarnă cu un stoc de gaze suficient şi să faciliteze partajarea acestuia între ţări. Salut acest regulament foarte operaţional, care, în contextul internaţional pe care îl cunoaştem, permite consolidarea rezilienţei energetice europene şi a solidarităţii concrete între statele membre".

Regulamentul prevede că instalaţiile de înmagazinare subterană a gazelor de pe teritoriul statelor membre trebuie să fie umplute înainte de începutul iernii 2022-2023 la cel puţin 80% din capacitate şi la 90% din capacitate înainte de începutul următoarelor perioade de iarnă. La nivel mondial, Uniunea va încerca să constituie, în mod colectiv, stocuri de 85% din capacitatea de înmagazinare subterană a gazelor în 2022.

Întrucât capacităţile de stocare a gazelor şi situaţiile naţionale variază foarte mult, statele membre vor putea, în funcţie de situaţie, să îndeplinească parţial obiectivele de stocare prin includerea unor stocuri de gaz natural lichefiat (GNL) sau de combustibili alternativi. Pentru a ţine seama de situaţia statelor membre cu capacităţi de stocare foarte mari în raport cu consumul lor naţional de gaze, obligaţia de a constitui stocuri subterane va fi limitată la 35% din consumul mediu anual de gaze al statelor membre în ultimii cinci ani.

Unele state membre nu dispun de instalaţii de stocare pe teritoriul lor, astfel încât regulamentul prevede că aceste state membre trebuie să stocheze 15% din consumul lor naţional anual de gaze în stocuri situate în alte state membre şi, prin urmare, să aibă acces la rezervele de gaze stocate în alte state membre. Mecanismul va spori securitatea aprovizionării cu gaze a acestor state, partajând în acelaşi timp sarcina financiară a umplerii capacităţilor de stocare ale Uniunii.

Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna iulie era de 132,21 euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Cotaţia a scăzut la 128,9 euro pe parcursul sesiunii, iar la ora 15.49 atingea 131,5 euro.

--------------------

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna august a crescut cu 0,4% la ICE Futures Europe, în a doua parte a zilei de ieri, atingând 113,55 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în august a urcat cu 0,3%, la 107,96 dolari barilul la ora locală 08.52.

--------------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în august a crescut cu 0,1%, la 1.832,50 dolari uncia la Comex New York, ieri la ora locală 08.54, cea spot - cu 0,3%, la 1.832,28 dolari/uncie

Planul unor state membre G7 de a interzice noile importuri de aur din Rusia este o măsură "în mare parte simbolică", deoarece livrările de aur rusesc au fost deja restricţionate de sancţiunile occidentale, susţin unii analişti citaţi de Bloomberg.

--------------------

Preţul grâului cu livrare în luna septembrie a crescut cu 0,6% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), la ora locală 08.44, ajungând la 9,42 dolari/buşel. Cotaţia porumbului cu livrare în decembrie era în declin cu 2,1%, la 6,60 dolari/buşel.

Ucraina a exportat 1,11 milioane de tone de cereale în primele 22 de zile ale lunii iunie, cu 44% mai puţin decât în perioada similară a anului trecut, informează Reuters, citând datele publicate de Ministerul ucrainean al Agriculturii.

Conform acestor date, Ucraina a exportat 978.000 de tone de porumb, 104.000 de tone de grâu şi 24.000 de tone de orz, notează Agerpres.

Înainte de invazia Rusiei, Ucraina exporta până la şase milioane de tone de cereale într-o singură lună.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb