Rusia nu ia în calcul ridicarea embargoului pe exportul de cereale mai devreme de luna iulie 2011, conform anunţului făcut, vineri, de vicepremierul Victor Zubkov, responsabil cu problemele agricole ale ţării.
"Nu ar trebui să ridicăm această problemă mai devreme de următorul an agricol, care începe la 1 iulie 2011", a afirmat Zubkov, adăugând: "Care este rostul unei discuţii depre exporturi într-un moment în care trebuie să asigurăm rezervele interne, să trecem iarna şi să fim pregătiţi pentru o nouă recoltă?".
În opinia lui Zubkov, reluarea exporturilor ruseşti de cereale "nu este fezabilă".
Victor Zubkov susţine că recolta de grâu de anul acesta, din Rusia, nu va depăşi 66 de milioane de tone, cantitate care nu atinge necesarul intern anual: 77 de milioane de tone. Preţurile de pe piaţa mondială a grâului au crescut puternic după ce Rusia a anunţat, în august, interzicerea exporturilor de cereale, ca urmare a secetei care i-a afectat culturile. Anul trecut, Rusia a fost al treilea exportator mondial de grâu. Ca urmare a embargoului anunţat în august, a crescut cererea pentru grâul produs în Statele Unite ale Americii, însă nu semnificativ. Potrivit celei mai recente estimări a Departamentului American al Agriculturii, recolta de grâu a Statelor Unite va fi de 2,224 miliarde buşeli în anul agricol început la 1 iunie, cifra fiind cu 1,8% mai mică decât în estimarea din 10 septembrie. Recolta de grâu a SUA a fost evaluată la 10,6 miliarde dolari în 2009.Recoltă record în India?
India, al doilea cultivator mondial de grâu, ar putea avea o recoltă record anul acesta, datorită vremii favorabile. Potrivit cifrelor oficiale, recolta ar putea ajunge la 82 milioane tone metrice în anul agricol care se va încheia în 30 iunie, de la 80,71 milioane de tone în anul anterior.
Producţia de grâu a Indiei a fost de 80,68 milioane de tone în anul agricol 2008/2009, respectiv de 78,57 milioane de tone în 2007/2008.
India a interzis exporturile de grâu în 2007, iar importurile de profil nu sunt taxate.