Rusia va crea, anul viitor, un fond "anti-criză", finanţat cu o parte din banii destinaţi Fondului de Pensii şi sumele nefolosite din bugetul pe 2014, urmărind astfel să sprijine companiile din domeniul energiei, afectate de sancţiunile impuse de Occident.
Ministrul de Finanţe al Rusiei, Anton Siluanov, a afirmat, ieri, că reforma fondului de pensii va genera un surplus de 309 miliarde de ruble (aproximativ 8,2 miliarde de dolari), din care va fi creată, în 2015, "rezerva anti-criză". Oficialul rus a precizat că o parte din aceşti bani va fi alocată companiilor din Rusia care se confruntă cu dificultăţi din cauza noilor măsuri luate de Uniunea Europeană şi Statele Unite împotriva Rusiei, în contextul conflictului din Ucraina.
Fondul de pensii este gestionat de banca de stat "Vneşeconombank".
Mai multe companii au cerut deja ajutoare financiare din partea statului, inclusiv cel mai mare producător de petrol din Rusia, "Rosneft", care a solicitat un împrumut guvernamental de aproape 40 de miliarde de dolari.
Amintim că, la data de 12 septembrie, au intrat în vigoare noi sancţiuni europene care privesc companiile petroliere, de apărare şi băncile ruseşti. Ţările UE au căzut de acord să restrângă accesul companiilor ruseşti la pieţele de capital. Firmele petroliere "Rosneft", "Transneft" şi "Gazprom Neft" - divizia de profil a producătorului de gaze naturale "Gazprom", sunt afectate de noile sancţiuni în condiţiile în care UE a blocat finanţarea datoriei pentru cele trei companii.