Unul dintre cele mai penibile momente trăite de o delegaţie autohtonă la Jocurile Olimpice s-a transformat într-un dosar penal, ajuns acum pe masa unui judecător. Patru persoane din conducerea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român au fost trimise în judecată într-un dosar privind achiziţionarea echipamentului sportiv pentru delegaţia României la Jocurile Olimpice de la Rio - 2016. Potrivit unui comunicat al Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 la data de 7 decembrie 2020, procurorii au dispus trimiterea în judecată a cinci persoane pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Procurorii notează în rechizitoriu că, în cursul anului 2016, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a achiziţionat de la o societate comercială echipament sportiv pentru asigurarea necesarului delegaţiei României la Jocurile de la Rio, cât şi pentru protocol. Ulterior, spun anchetatorii, s-a stabilit că echipamentul sportiv a fost de slabă calitate, aspect ce a dus la "un comportament defectuos al articolelor de echipament sportiv, ce a influenţat caracteristicile de confort pentru sportivii participanţi". "Pentru patru dintre inculpaţi, Ioan Dobrescu- secretar general, Georgeia Mişcă - consilier juridic, Carmen Trocan - director juridic şi Răzvan Silviu Dumbravă - director economic, s-a reţinut că, în calitate de reprezentanţi ai Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, prin aceea că nu au respectat procedura de achiziţionare a echipamentului sportiv prevăzută de legea privind atribuirea contractelor de achiziţie publică", se precizează în comunicat. Astfel, arată sursa citată, prin încălcarea dispoziţiilor legale, au semnat contractul de furnizare a echipamentului sportiv în valoare de 715.935 lei, fără TVA (859.122 lei, inclusiv TVA) şi au semnat referatul prin care s-a aprobat plata contravalorii echipamentului sportiv către societatea vânzătoare, cauzând Comitetului Olimpic şi Sportiv Român o pagubă în cuantum de 256.231 lei, fără TVA (307.477,2 lei, inclusiv TVA). Cea de-a cincea persoană, reprezentantă a societăţii comerciale ce a furnizat echipamentul sportiv, ar fi înlesnit crearea pagubei în patrimoniul Comitetului Olimpic prin negocierea condiţiilor de încheiere şi executare a contractului.
În 2016, la Jocurile Olimpice de la Rio, sportivii din delegaţia noastră s-au plâns că echipamentele care li s-au dat de către COSR sunt de proastă calitate, se rup uşor, nu rezistă la spălare, se decolorează, iar etichetele indică faptul că sunt contrafăcute. Autorităţile au demarat atunci o anchetă, iar imediat după JO, preşedintele COSR, Alin Petrache a demisionat, unul dintre motive fiind reprezentat şi de scandalul legat de calitatea echipamentelor. Culmea, problema s-a acutizat, un an mai târziu s-a ajuns la nivelul următor, echipament lipsă la Universiada de iarnă din Kazahstan. Delegaţia noastră la Universiada de la Alamti (Kazahstan), care a avut în componenţă doar trei sportive, a reuşit să se facă remarcată rapid de organizatori... din cauza treningurilor. Sportivele şi antrenorul lor ştiau că urmează să primească, înainte de plecare, câte un trening oficial şi o geacă de iarnă, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat, aşa că fiecare s-a îmbrăcat cu ce a avut. Pe un asemenea fond e mai greu să vorbeşti despre sport de performanţă şi ambiţii olimpice.
Ulterior conducerea COSR a semnat un alt contract pentru livrarea de echipament sportiv. Firma PEAK va asigura echipamentul sportivilor şi oficialilor care vor reprezenta ţara noastră la competiţiile sportive internaţionale majore organizate până în 2024 sub egida CIO - Jocurile Olimpice, Jocurile Olimpice de Tineret (JOT), Jocurile Europene (JE) şi Festivalurile Olimpice ale Tineretului European (FOTE).