S&P: Băncile europene ar putea avea nevoie de capital de 250 miliarde euro

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 martie 2011

Anul trecut, 91 de bănci europene au fost supuse testelor de stres şi doar şapte dintre acestea nu au reuşit să le treacă.

Anul trecut, 91 de bănci europene au fost supuse testelor de stres şi doar şapte dintre acestea nu au reuşit să le treacă.

Sistemul bancar european ar putea fi nevoit să-şi majoreze capitalul cu până la 250 de miliarde euro (355 miliarde dolari), în total, iar necesităţile de împrumuturi ale guvernelor europene să crească cu 20%, în situaţia unei recesiuni economice severe, potrivit unui studiu realizat de agenţia de evaluare "Standard and Poor"s" (S&P).

Conform analizei, în cazul unei crize economice severe, în intervalul 2011 - 2015, 22 din cele 99 de instituţii financiare testate ar fi nevoite să atragă 161 miliarde euro, sub formă de majorare de capital. Studiul a acoperit doar 70% din sectorul bancar european, astfel că efortul de recapitalizare pentru întregul sistem ar urma să se cifreze la 200 - 250 miliarde euro.

Conform acestui scenariu, sistemele bancare din Grecia, Irlanda, Spania şi Portugalia ar fi cel mai grav lovite. De exemplu, în cazul băncilor şi caselor de economii spaniole, S&P estimează că acestea ar avea nevoie de o injecţie de capital de 64 miliarde euro, echivalentul a 6% din PIB.

Totodată, S&P preconizează că, potrivit scenariului de criză, necesităţile de împrumuturi ale guvernelor europene ar creşte cu peste 20% în perioada 2011-2015. "Totuşi, analiza noastră arată că, per ansamblu, deşi afectată, regiunea va putea să facă faţă acestor şocuri şi să-şi revină din punct de vedere economic", notează autorii raportului.

Agenţia a precizat că scenariul are la bază trei faze: prima - în care ar creşte randamentele pentru obligaţiuni; a doua - în care accesul la refinanţarea datoriilor se deteriorează, în special în ţările de la periferia zonei euro; iar a treia ar fi cea în care ar urma o recesiune severă care ar afecta în special Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania.

Amintim că autorităţile de reglementare din Uniunea Europeană au decis să supună, din nou, principalele bănci din regiune la o nouă rundă de teste de stres, ca să vadă cum ar face faţă acestea unei noi recesiuni. Decizia a venit după criticile conform cărora prima rundă de teste, derulat anul trecut, a fost mult prea blândă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb