S&P: Deficitul extern şi scumpirea activelor afectează stabilitatea economiei româneşti

N.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 septembrie 2007

Economiile României, Bulgariei şi Croaţiei, cu o creştere rapidă, sunt din ce în ce mai expuse riscurilor de supraîn-călzire, iar inflamarea preţurilor activelor şi deficitele balanţelor comerciale periclitează stabilitatea economică, arată un raport al Standard & Poor"s (S&P) publicat ieri.

"Evoluţia condiţiilor economice în aceste state va necesita un răspuns prudent din partea autorităţilor, mai ales din cauza riscurilor în creştere venite dinspre contracţia lichidităţii la nivel global şi contextul politic, determinat de încercările de definitivare a statutului provinciei Kosovo", a scris analistul financiar de la Standard & Poor"s, Moritz Kraemer, într-un articol referitor la evoluţia economiilor din regiunea balcanică.

În raportul S&P despre vulnerabilitatea la factorii externi a economiilor din România, Croaţia şi Bulgaria, experţii agenţiei de rating susţin că ris-curile de supraîncălzire a acestor pieţe s-au intensificat semnificativ în ultimii ani, cu toate că preţurile au crescut într-un ritm moderat, iar creşterea importurilor a limitat presiunile inflaţioniste.

"Este posibil ca presiunile de supraîncălzire să nu mai poată fi controlate foarte multă vreme şi ca preţurile să înceapă să urce accelerat, mai ales că deficitele de cont curent au atins niveluri nesustenabile în România şi Bulgaria, însă ceva mai puţin îngrijorătoare în Croaţia", consideră analiştii agenţiei de rating, care atrag atenţia că o intervenţie fiscală puternică este fundamentală pentru minimizarea riscurilor venite dinspre creditarea masivă.

"Progresul în acest sens este inegal, deoarece României îi lipseşte rigoarea fiscală, contracarată parţial de o politică monetară mai flexibilă", mai precizează unul dintre autorii raportului, analistul pentru piaţa financiară Remy Salters. Acesta a adăugat că aplicarea unor politici monetare mixte, care să calmeze cererea internă, este crucială pentru minimizarea riscurilor de apariţie a unor crize în sectorul imobiliar sau în cel al creditelor, care să se propage la nivelul întregii economii.

Cu toate că perspectivele de creştere în regiune s-au ameliorat, cu o creştere reală medie a produsului intern brut (PIB) de 6% în 2006 şi consolidarea fiscală a avansat, lichiditatea externă a statelor din Balcani s-a deteriorat, din cauza deficitelor de balanţă comercială puternice, alimentate de creşterea rapidă din piaţa creditelor.

"Din aceste motive, dezechilibrele externe uriaşe s-au acumulat şi constituie cea mai mare slăbiciune a pieţei creditelor în regiune", a mai explicat analistul Standard & Poor"s Sladana Tepic.

România are atribuit calificativul "BBB-" pentru datoria pe termen lung în monedă locală, perspectiva asociată ratingului de ţară este stabilă, iar calificativul pentru datoria pe termen scurt în monedă locală este "A-3", mai notează Standard & Poor"s. Bulgaria este evaluată de agenţia de rating cu un calificativ "BBB+" pentru datoria pe termen lung în leva, o perspectivă stabilă şi un rating "A-2" pentru datoria pe termen scurt în monedă locală. Calificativul asociat de S&P datoriei pe termen lung în monedă locală a Croaţiei este "BBB", perspectiva asociată ratingului de ţară este de asemenea stabilă iar calificativul pentru datoria pe termen scurt în valută este "A-3".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb