Ratingul "AAA" pentru credite pe termen lung al Statelor Unite este puţin probabil să fie schimbat în urma problemelor cu care se confruntă băncile Fannie Mae şi Freddie Mac sau pentru că acestea ar avea nevoie de ajutor guvernamental, potrivit unui raport de ieri al agenţiei Standard & Poor"s. Raportul, intitulat "Ce ar putea schimba calificativul "AAA" al guvernului american?", a fost publicat după ce în 26 august agenţia de rating anunţase o coborâre a ratingurilor de risc pentru guvern, ale băncilor Fannie Mae şi Freddie Mac, de la "A" la "A-".
"Deşi turbulenţele de pe piaţa imobiliară au înrăutăţit condiţiile de creditare ale băncilor ipotecare Fannie Mae şi Freddie Mac, ca şi din întregul sistem financiar american, considerăm că puterea de creditare a Statelor Unite contrabalansează aceste slăbiciuni", afirmă analistul de credite Nikola Swann al agenţiei de evaluare financiară.
Puterea economiei americane include câştiguri mari, o piaţă flexibilă a muncii şi a producţiei industriale, folosirea dolarului ca valută importantă pe pieţele internaţionale, spaţiu de manevră în ceea ce priveşte politica fiscală şi instituţii solide şi cu experienţă, caracterizate prin transparenţă în luarea deciziilor, susţin analiştii de la agenţia de rating, ca să îşi explice decizia.
"Atâta timp cât aceste caracteristici solide fundamentale se menţin, nu ne aşteptăm ca un ajutor direct dat întreprinderilor sponsorizate de guvern, inclusiv băncilor Fannie Mae şi Freddie Mac, să schimbe calificativul nostru sau perspectiva stabilă", a precizat Nikola Swann.
Raportul S&P răspunde unor întrebări foarte frecvente despre riscurile create de întreprinderile susţinute guvernamental şi despre importanţa acestor costuri posibile în raport cu alte elemente luate în considerare în analiza calităţii de creditare a guvernului american, potrivit comunicatului agenţiei de rating.
Agenţia de evaluare financiară Fitch confirmase, pe de altă parte, în 17 iulie, ratingurile "AAA" pentru credite pe termen lung ale băncilor ipotecare Fannie Mae şi Freddie Mac, ca urmare a probabilităţii unei susţineri externe a instituţiilor şi a importanţei lor pentru piaţa imobiliară din SUA.
Confirmarea ratingului pentru credite pe termen lung al băncilor Fannie Mae şi Freddie Mac reflecta "probabilitatea foarte ridicată ca banca să primească susţinere externă şi importanţa companiei pentru piaţa imobiliară a Statelor Unite", explica, la momentul respectiv, Fitch.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) afirma, în 24 iulie, că măsurile Statelor Unite pentru salvarea băncilor ipotecare Fannie Mae şi Freddie Mac merg în direcţia cea bună, în contextul în care parlamentarii analizau un proiect de lege ca să salveze de la faliment cele două bănci.