S&P: Ratingurile Rusiei, vulnerabile la preţul petrolului

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 martie 2012

S&P: Ratingurile Rusiei, vulnerabile la preţul petrolului

O scădere susţinută a preţului petrolului ar putea afecta economia Rusiei şi finanţele publice ale ţării şi, în consecinţă, ar duce la o retrogradare a ratingului suveran pe termen lung al Federaţiei Ruse, potrivit unui raport publicat ieri de agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P).

Kai Stukenbrock, analist la S&P, a declarat: "Estimăm că o scădere cu 10 dolari a preţului barilului de ţiţei va duce, direct şi indirect, la un declin al veniturilor guvernamentale cu 1,4% din PIB. Într-un scenariu de stres sever, în care preţul unui baril de ţiţei Ural scade şi se menţine la o medie de 60 de dolari, ne aşteptăm ca guvernul să anunţe un deficit de peste 8% din PIB. Potrivit acestui scenariu, ratingurile pe termen lung ale Federaţiei Ruse ar putea fi retrogradate cu una până la trei trepte".

Preţul ţiţeiului are un impact uriaş asupra economiei Rusiei, afectând PIB-ul real şi nominal, comerţul, cursul de schimb şi mai ales finanţele publice, conform raportului S&P. Agenţia notează că un buget echilibrat al Rusiei presupune un preţ al petrolului de 120 dolari/ baril. La mijlocul lunii martie 2012, cotaţia petrolului era de circa 125 de dolari/baril.

S&P arată că avansul din ultimii zece ani al preţului petrolului a susţinut politica fiscală expansionistă a Rusiei şi îi permite ţării să-şi consolideze rezervele.

Dar, S&P avertizează că amplificarea presiunilor asupra cheltuielilor, pe fondul îmbătrânirii populaţiei sau al implementării măsurilor promise în campania electorală prezidenţială, vor alimenta probabil necesitatea majorării veniturilor.

Raportul examinează două scenarii de stres: unul în care preţul ţiţeiului Ural scade la o medie anuală de 80 de dolari/baril şi altul în care cotaţia ajunge la 60 dolari pe baril. Dar, scenariul de bază presupune că preţul ţiţeiului se va menţine la peste 100 de dolari barilul, iar posibilitatea ca scenariile de stres să se materializeze în următorii doi ani este mai mică de 30%, spun cei de la S&P.

Fitch Ratings a avertizat, ieri, că decizia guvernului de la Moscova de a-şi reduce deţinerile la băncile din Rusia ar putea duce la scăderea potenţială a sprijinului statului, ceea ce ar avea ca rezultat o scădere moderată a pragului ratingului de suport.

Săptămâna trecută, preşedintele rus Dmitri Medvedev a cerut guvernului şi băncii centrale să elaboreze până în septembrie propuneri privind reducerea participaţiilor deţinute la băncile de stat la mai puţin de 50%. Guvernul rus deţine 75,5% din VTB, a doua mare bancă din Rusia, 100% din "Agricultural Bank", iar Banca Rusiei controlează 57,6% din cea mai mare bancă a ţării, "Sberbank".

Standard & Poor's a confirmat anul trecut ratingurile Federaţiei Ruse: "BBB/A-3" pentru datoriile în valută şi "BBB+/A-2" pentru datoriile în moneda locală, cu perspectivă "stabilă".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb