S-a împotmolit tendinţa ascendentă de la BVB

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 octombrie

S-a împotmolit tendinţa ascendentă de la BVB

English Version

Noi recorduri istorice pentru Dow Jones şi S&P 500

Finanţele au strâns peste un miliard de euro de la populaţie, prin două emisiuni de titluri de stat Fidelis

Tendinţa ascendentă a indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB), începută la jumătatea anului trecut, s-a împotmolit în trimestrul al treilea, în contrast cu evoluţia majorităţii pieţelor vestice, ceea ce indică către cauze interne pentru dinamica slabă a bursei noastre. Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de titluri de la BVB, a avut un recul de 3,4%, în perioada iulie-septembrie, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a coborât cu aproape 2,6%.

Traderii mizează pe o nouă tăiere a dobânzii de către Fed, în noiembrie

În Statele Unite, după un şoc sever la începutul lunii august, cauzat în principal de temerile privind o posibilă recesiune a economiei, indicii şi-au reluat creşterea, marcând noi recorduri istorice, în condiţiile în care, Rezerva Federală a început să relaxeze politica monetară. Banca centrală a SUA a tăiat dobânda-cheie cu 50 de puncte de bază (0,5%) în septembrie, prima reducere a ratei din 2020 încoace, ceea ce arată că Fed a devenit mai preocupată de susţinerea economiei, în condiţiile în care inflaţia se îndreaptă uşor către ţintă. În plus, traderii se aşteaptă ca Fed să continue relaxarea monetară, cu o probabilitate de 90% pentru o nouă reducere a dobânzilor cu 25 puncte de bază în noiembrie, conform CME FedWatch Tool.

În acest context, indicele S&P 500 s-a apreciat cu 5,5%, în trimestrul al treilea, în vreme ce Dow Jones a urcat cu 8,2%. Nasdaq Composite, al companiilor ce activează în domenii intensive în cunoaştere, a căror evoluţie este mai sensibilă la nivelul dobânzilor şi care au fost mai afectate de ratele ridicate parcticate de banca centrală americană, a avut un avans de 2,6%, în trimestrul al treilea.

De partea noastră a Atlanticului, unde Banca Centrală Europeană a tăiat dobânda cu 25 puncte de bază pentru a doua oară în acest an, indicele pan-european Stoxx 600 a avut o creştere de 2,2%, în vreme ce la Frankfurt, indicele DAX40 s-a apreciat cu aproape 6%, în cel de-al treilea trimestru al anului.

Preţuri în scădere şi volume reduse la BVB, ceea ce reflectă absenţa la cumpărare a investitorilor instituţionali

La Bursa de Valori Bucureşti, preţurile acţiunilor au scăzut iar volumele s-au subţiat semnificativ, ceea ce arată, în primul rând, absenţa la cumpărare a investitorilor instituţionali mari. Rezultatele financiare ale companiilor aferente trimestrului al doilea au fost mixte şi în ansamblu în ton cu aşteptările pieţei, iar tendinţa generală negativă a redus spaţiul de creştere a acţiunilor companiilor cu rezultate pozitive. În plus, absenţa informaţiilor care să dea o imagine despre dividendele pe care este posibil să le ofere companiile anul viitor a făcut, probabil, ca investitorii să stea pe margine.

Nu în ultimul rând, aşteptările sunt ca ţara noastră să încheie anul cu un deficit bugetar masiv şi urmează două rânduri de alegeri, ce pot aduce schimbări economice şi fiscale, astfel încât este posibil ca investitorii instituţionali străini să îşi reevalueze perspectivele faţă de România.

TTS, One şi TeraPlast - printre cele mai mari deprecieri din BET

Acţiunile Transport Trade Services, alături ce cele ale One United Properties şi TeraPlast au fost printre titlurile cu cele mai mari scăderi din indicele BET, în cel de-al treilea trimestru al anului. În cazul transportatorului fluviual, cotaţia s-a depreciat cu 19%, în condiţiile în care, exporturile de produse din Ucraina au început să revină la rutele tradiţionale, ceea ce a afectat activitatea companiei, fapt reflectat evident prin diminuarea masivă a profitabilităţii, în perioda aprilie-iunie, ultima pentru care există raportări.

S-a împotmolit tendinţa ascendentă de la BVB

Dezvoltatorul imobiliar One United Properties a anunţat o diminuare masivă a profitabilităţii în trimestrul al doilea, de 47%, pe fondul diminuării veniturilor din vânzarea proprietăţilor imobiliare şi a reducerii câştigurilor din investiţii, context în care preţul acţiunilor companiei a scăzut cu 16,6%. Compania a realizat o majorare de capital prin care a atras 340 milioane lei de la acţionari, bani care-i vor susţine activitatea, dar pe de altă parte, în mediul online au apărut o serie de articole defavorabile societăţii, ceea ce este posibil să afecteze preţul acţiunii.

Titlurile producătorului de materiale de construcţii TeraPlast s-au depreciat cu 11,9%, în perioada iulie - septembrie, într-un context în care compania a raportat creşterea veniturilor dar intrarea pe pierdere în trimestrul al doilea, atât sub influenţa rezultatului operaţional cât şi a celui financiar. Compania a realizat o majorare de capital prin care a atras 20 milioane de euro, bani ce vor fi folosiţi pentru finţarea unor noi achiziţii şi acoperirea nevoilor curente ale societăţii.

Scăderi pentru majoritatea producătorilor de energie

Într-o perioadă în care cotaţia ţiţeiului Brent a avut un declin de 15%, preţul acţiunilor OMV Petrom s-a depreciat cu 4,7%, depreciere ce include corecţia ex-dividend aferentă alocării speciale din septembrie. Producătorul de petrol şi gaze a raportat un profit net de 1,2 miliarde lei, pentru cel de-al doilea trimestru al anului, datorită dispariţiei "taxei de solidaritate", rezultatul operaţional având o uşoară scădere.

Titlurile Romgaz, partenerul OMV Petrom în proiectul Neptun Deep, au coborât cu 6,7%, în cel de-al treilea trimestru al anului, declin ce include o corecţie ex-dividend. Compania a raportat, pentru perioada aprilie-iunie, scăderea cu 17% a profitului, ca urmare a preţului mai mic al gazelor comparativ cu intervalul similar al anului trecut şi a atras 500 milioane de euro printr-o emisiune de obligaţiuni, bani ce vor fi folosiţi, în primul rând, pentru investiţii.

Titlurile Hidroelectrica au avut o evoluţie laterală, în vreme ce acţiunile Nuclearelectrica s-au depreciat cu 7,6%, în condiţiile în care , operatorul centralei de la Cernavodă a raportat o scădere de aproape 50% a profitului în trimestrul al doilea, din cauza preţului mai mic al energiei electrice.

Deprecieri semnificative pentru utilităţi

Utilităţile au suferit scăderi, acţiunile Transelectrica înregistrând un declin de 13,6%, în cel de-al treilea trimestru, în vreme ce titlurile Electrica s-au depreciat cu 12,1%. Începând din septembrie, tariful reglementat aferent serviciilor de sistem ale Transelectrica a scăzut cu 11%, conform unui anunţ al companiei, ale căror acţiuni au înregistrat şedinţe cu volume relativ ridicate, ceea ce sugerează vânzări din partea unor instituţionali. În cazul Electrica probabil au contat rezultatele raportate pentru trimestrul al doilea, respectiv o pierdere de 25,6 milioane lei faţă de un profit de 185,4 milioane lei în acelaşi interval al anului trecut, ca urmare a pierderilor masive din segmentul de furnizare şi a unui rezultat financiar negativ mai mare.

Aquila, Antibiotice şi Sphera - cele mai mari creşteri din BET

Acţiunile Aquila, cele ale Antibiotice şi Sphera Franchise Group au avut cele mai mari creşteri din indicele BET, în ce de-al treilea trimestru al anului.

Titlurile companiei de distribuţie şi logistică pentru piaţa bunurilor de larg consum s-au apreciat cu 18,1%, fară motive fundamentale evidente care să justifice evoluţia, în condiţiile în care profitul celui de-al doilea trimestru a stagnat. Creşterea susţinută indică către achiziţii ale unor investitori instituţionali cu un orizont îndelungat de timp, care probabil vor să-şi crească expunerea pe un sector în care Aquila este lider.

Acţiunile Sphera, companie ce operează lanţurile de alimentaţie publică Pizza Hut, KFC şi Taco Bell, s-au apreciat cu 4,5%, în perioada iulie-septembrie, în condiţiile în care, în trimestrul al doilea, profitul societăţii s-a majorat cu aproape 60%. În plus Sphera se află pe radarul fondurilor de pensii private, care în lunile recente şi-au crescut constant deţinerile în capitalul companiei, conform ultimelor date raportate.

Titlurile Antibiotice, ce au fost incluse în indicele BET în data de 23 septembrie, au avut o creştere de 12,2%, în trimestrul al treilea al acestui an, într-o mişcare de continuare a tendinţei ascedente consistente demarată în a doua parte a anului trecut, alimentată de rezultatele companiei şi perspectivele de perspectivele sale cel puţin pe termen mediu.

Acţiunile bancare au avut o mişcare laterală, în cel de-al treilea trimestru al anului, perioadă cu o creştere uşoară a sectorului la nivel european, reflectată prin evoluţia indicelui Euro Stoxx Banks.

BET-FI - singurul indice în creştere de la BVB

Indicele BET-FI, al fostelor SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a avut un avans de 5,4%, fiind singurul coş de acţiuni de la BVB ce s-a apreciat, în cel de-al treilea trimestru al anului, datorită evoluţiilor titlurilor SIF. Nu există motive fundamentale evidente pentru creşterea cotaţiilor acestor societăţi care, cu una-două excepţii, au ieşit complet de pe radarul investitorilor de retail sau a fondurilor de pensii.

Acţionarii Fondului Proprietatea au prelungit mandatul de administrator al Franklin Templeton cu încă un an, respectiv până în martie 2026 şi au respins solicitarea privind conservarea patrimoniului actual al fondului şi interzicerea răscumpărărilor de acţiuni proprii, venită din partea Ministerului Finanţelor.

La finalul lunii, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 69% pentru Infinity Capital Investments şi Lion Capital, respectiv 47% în cazul Longshield Investment Group (fosta SIF Muntenia). Pentru FP, discountul era de 44%, peste obiectivul administratorului Franklin Templeton, de sub 15%.

JT Grup Oil a debutat în Piaţa AeRO

Ministerul Finanţelor a derulat două oferte de titluri de stat Fidelis, în cel de-al treilea trimestru al anului, subscrierile fiind de 2,1 miliarde lei, respectiv 3,2 miliarde lei.

Distribuitorul de carburanţi JT Grup Oil a debutat în Piaţa AeRO, în vreme ce compania de inginerie şi tehnologie Simtel Team s-a transferat din Piaţa AeRO în Piaţa Principală a BVB, în perioada iulie-septembrie 2024.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb