Să amânăm răfuiala! Doar câteva zile

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Politică / 13 decembrie 2022

SORIN ROŞCA STĂNESCU

S-a întâmplat un lucru pozitiv. Pentru prima dată după ultimul proiect de ţară, intrarea noastră în NATO şi în Uniunea Europeană, românii sunt, iată, din nou uniţi. S-a creat în mod spontan o stare de solidaritate, care nu poate fi decât benefică. Dar şi o stare de aşteptare. Care nu poate dura prea mult. Declanşatorul a fost, pe de-o parte, bararea drumului nostru în spaţiul Schengen şi, pe de altă parte, prestaţia îndoielnică a liderilor politici de la Bucureşti. Dar ce aşteptăm?

Preşedintele Klaus Iohannis mai are un singur cartuş de tras. Şi s-a angajat să o facă chiar în aceste zile. Dacă nu reuşeşte, nu mai poate trage de timp. Trebuie să-şi recunoască neputinţa. Incapacitatea. Şi nu se va vorbi doar despre eşecul Schengen. Sau doar despre umilirea României de către Guvernul Austriei. Ci vor fi invocate multe alte argumente care demonstrează că regele e gol. Ar putea să se întâmple un lucru uimitor. Ca starea de solidaritate care caracterizează acum cvsasi-unanimitatea populaţiei României să se transforme în deznădejde, iar deznădejdea în furie. Pentru că nu mai putem continua să plătim lunar în beneficiul altora câte 200 de milioane euro.

Şi care este ultimul cartuş? Şansa lui Klaus Iohannis este să se trezească în cel de-al 12-lea ceas, să dovedească că este bărbat, să lase la o parte fel de fel de legături dubioase pe care le are cu mai marii de la Viena, precum şi cu alţi vectori ai factorului extern, să se întoarcă către cei care l-au ales şi să-i slujească până la capăt. Şansa lui este să aibă succes şi să impună repunerea pe ordinea de zi, la prima întrunire JAI a miniştrilor de Interne, a temei primirii noastre în Schengen. Nu va fi deloc uşor, dar va trebui, utilizând instrumentele Consiliului European, să înfrângă cerbicia cancelarului Austriei. Ca să reuşească, are la dispoziţie toate pârghiile pe care i le oferă cu generozitate statul român.

Şi nu trebuie să reuşească oricum. Sub nicio formă nu trebuie să cumpărăm bunăvoinţa Austriei sau a aliaţilor noştri europeni. Am plătit destul. Am plătit cu vârf şi îndesat. Acum pur şi simplu trebuie să punem o presiune de tip ultimativ, dar cu inteligenţă, cu argumente, asupra tuturor celor care ne pot susţine în acest demers. Asemenea diligenţe trebuie făcute în cele câteva ore care au rămas, inclusiv la Washington. Aparent, Statele Unite nu au nicio legătură cu spaţiul Schengen. În realitate însă, Washingtonul nu este deloc interesat ca România să fie vulnerabilizată sau ca statele europene să acţioneze divizat, unele, cum este Austria, mişcându-se chiar în siajul Moscovei. Joe Biden are un cuvânt greu de spus. Iar Klaus Iohannis are datoria să-i ceară acestuia să intervină în mod direct. La fel trebuie procedat şi în ceea ce priveşte cele câteva state puternice din Europa, ai căror lideri, mai din vârful buzelor, mai din convingere, ne-au garantat susţinerea. Este momentul să treacă la fapte. Decizia Austriei poate fi răsturnată în Consiliul Europei.

Cel puţin câteva zile mai trebuie să rezistăm. Să fim uniţi şi să-i încurajăm să acţioneze pe conducătorii pe care-i avem. Aşa cum sunt ei. Apoi putem să tragem linie. Iar unde trebuie să cadă capete, să cadă. Numai dacă cei responsabili de eşecurile de până acum vor răspunde politic ne putem face bine. Ei trebuie să primească o lecţie severă. Dar şi noi, cei care nu am ştiut să alegem, care nu am ştiut să fim permanent vigilenţi şi exigenţi, care am asistat impasibili la destructurarea clasei politice, avem o răspundere. Şi noi avem o lecţie de primit. Şi noi trebuie să învăţăm din această lecţie cum trebuie să procedăm în viitor, pentru ca România să prospere. Şi va trebui să începem, dacă începem, făcând curăţenie. Recâştigându-ne suveranitatea. Fără de care nu există nici libertate, nici demnitate şi nici bunăstare.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. articol exceptional!

    de acord integral cu el!  

    inclusiv cu " Şi care este ultimul cartuş? Şansa lui Klaus Iohannis este să se trezească în cel de-al 12-lea ceas, să dovedească că este bărbat, să lase la o parte fel de fel de legături dubioase pe care le are cu mai marii de la Viena, precum şi cu alţi vectori ai factorului extern, să se întoarcă către cei care l-au ales şi să-i slujească până la capăt."  

    acum e un moment terifiant de important care daca nu e administrat cu mare grija se poate ajunge intr-adevar la deznadejde si apoi la furie.  

    eu am anticipat cateva evenimente sociale extreme in Romania (si aici, pe Bursa) si din acest punct de vedere si imi doresc sa nu am dreptate.  

    Vedem.  

    Nu uitati ca realizez si accept existenta liberului arbitru si nu e totul integral determinist.  

    Totul depinde de alegerile oamenilor-cheie in momente-cheie.  

    Ca acum.  

    Inapoi la Romania d-le Iohannis ! Sincer, integral si complet transpus in actiune! Si nu doar dumnealui ci intreaga clasa politica locala.  

    E ultima lor sansa inainte de o mare schimbare. Care va avea loc prin ei si cu ei sau fara ei si impotriva lor.  

    Eu am anticipat, am comunicat (uneori fiind sacaitor prin repetitia mesajului pentru a fi sigur ca e perceput de cine trebuie).  

    Maurul ( :D ) si-a facut treaba, in curand maurul va putea sa dispara anonim in intuneric si tacere.

    1. Romanii astea sunt mari botanisti. Nu s-trezit nimeni, nici Iohannis, nici Ciuca, nici PNL, PSD si UDMR. Este joc de glezna pentru fraieri.

      In vara au dar gazul din Mare Neagra pe gratis la austrieci, Iohannis,, PNL, PSD si UDMR.

      bagi vrajeli

      tocmai despre asta voiam sa scriu acum, fiti atenti!  

      Romania de baza, tu si eu si firmele romanesti de aici, ... nimeni nu are voie sa slabeasca presiunea pe afacerile austriecilor de aici!  

      De ce asta...  

      Am observat voci rele care incearca sa deturneze presiunea de boicot indreptata spre australopitecii de aici de la noi catre ... politicienii romani (ca nu si-au facut treaba, ca sunt momai si dulapuri adormite, etc...etc...).  

      De ce asta?  

      Pentru ca Australopitecia sa continue sa extraga bani din Romania , valoare adaugata exportata vanjos in Australopitecia ... cat romanii simpli sunt ocupati sa arunce cu scobitori catre... proprii politicieni!  

      Repet : nu va mai duceti dupa fenta asta ca e pentru prostalai!  

      Romani vanduti, naimiti, de bani austrieci (fie ca lucreaza in firme austrice, fie angajati de PR platiti, fie altceva) incearca subtil deturnarea furiei populare dinspre austrieci catre politicienii romani ! 

      Si acum fiti atenti ma: DACA ROMANIA ISI DADEA GAZELE DIN MAREA NEAGRA AUSTRIEI (asa cum australopitecii au cerut!) ACUM NOI ZBURDAM VESELI PRIN SCHENGEN !  

      Zburdam veseli prin schengen ? Nu.  

      Ce inseamna asta ?  

      Ca politicienii de la noi au dat cu flit la cererea Austriei sa fie date toate gazele romanesti!  

      Reamintesc faptul ca seful OMV Petrom a facut carare la d-nul Iohannis inainte de votul Schengen si au vorbit ei ceva acolo la Cotroceni. Si dupa aia... surpriza! Romania nu pupa Schengen!  

      Asta inseamna ca presedintele Iohannis a rezistat cererilor tenebroase ale Austriei cu livrarea in intregime a gazului , asta inseamna , ma!  

      Concluzia?  

      Mintea clara si ochii deschisi ca avem romanasi " verzi" printre noi care vor s-o dea cotita ca nu austriecii au bube in cap ci ca politicienii de la noi au bube in cap!  

      MENTINETI SI CRESTETI PRESIUNEA PE AUSTRIECI!

      ACUM, IMEDIAT!  

      Ha! Ha! Ha! Ce glumet esti. OMV-Petrom detine 100% petrolul si 50% din gazul Romaniei dat pe gratis de politicienii de la PSD, PNL si UDMR in 2004 la austrieci. In vara 2022 Iohannis cu trepadusii PSD, PNL si UDMR au dat pe gratis gazul din Marea Neagra, ati ghicit austriecilor (legea offshore). Acestea pot sa exporte tot gazul din Marea Neagra fara a fi obligati ca cel putin o molecula sa ajunga in casele si industria din Romania. Cand indraznesc politicienii sa mareasca redeventa la petrol (acum austrieci il extrag cu 13 dolari pe baril si il vand cu 70-100 dolari pe baril) si la gaz? Din 2014 tot pot sa o mareasca si nu o fac pentru ca le este frica de stapanul austriac. Nationalizam Petrom! Politicienii nici macar in soapta nu rostesc aceste cuvinte ca sa nu supere stapanii austrieci. Il vad pe Talpes la tv un alt mare tra.dat.or al acestei tari, un sec.uri.st care ne da lectii. Da prestedintele si toti din PSD, PNL si UDMR sunt vinovati, numai puneti botul la fente. Nu v-au ajuns 33 de ani. Restul este frectie la piciorul de lemn.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb