Asociaţia Salariaţilor din Societatea Naţională a Petrolului "Petrom" solicită premierului Călin Popescu Tăriceanu să explice modul în care s-a "încercat eludarea prevederilor referitoare la vînzarea a 8% din Petrom către angajaţi". Reacţia survine în urma unor declaraţii televizate ale premierului Călin Popescu Tăriceanu, potrivit cărora în spatele achiziţionării de către Asociaţia Salariaţilor a 8% din SNP Petrom ar sta anumite grupuri de interese.
De asemenea, salariaţii cer premierului că arate care este < "formula care era prevăzută în Ordonanţa de Urgenţă prin care se evita ca vînzarea să se facă direct către angajaţi şi se dădea preferinţă unei asociaţii în spatele căreia stau anumite grupuri de interese > şi care este grupul de interese din spatele nostru".
Salariaţii sînt de părere că "de fiecare dată cînd este adusă în discuţie problema aşa-numitelor grupuri de interese, este dată ca exemplu vînzarea acţiunilor Societăţii Naţionale a Petrolului SNP Petrom către salariaţii acestei societăţi, acreditîndu-se ideea că sîntem singurul grup de interese din România".
Asociaţia Salariaţilor susţine că vînzarea unor pachete de acţiuni către salariaţi în cadrul privatizării unei societăţi a statului nu este un proiect promovat de vreun grup de interese, ci a fost iniţiat chiar de Guvernul României, ca o măsură care să permită angajaţilor societăţilor respective să participe la procesul de privatizare.
Organizaţia sindicală precizează într-un comunicat: "Noi am venit cu o formulă pe care am considerat-o potrivită, şi anume: am căutat şi am găsit un finanţator prin Programul Asociaţiei Salariaţilor, respectiv renumita bancă Credit Suisse First Boston, ca să îi sprijinim pe cei care nu au banii necesari să poată cumpăra singuri acţiunile şi, în acelaşi timp, le-am oferit posibilitatea celor care au avut resurse să cumpere cu banii lor acţiunile, aşa cum s-a întîmplat în cazul celorlalte privatizări la care au participat salariaţi.
Dacă această modalitate de achiziţie a pachetului de acţiuni vi se pare complicată, atunci vă rugăm să ne indicaţi un alt mod prin care am putea intra în drepturile în care legea votată de Parlamentul României ne-a aşezat".
Programul Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom, care reuneşte 72.000 de persoane, a preferat o formulă legală de cumpărare colectivă pentru simplificarea procesului de preluare a pachetului de acţiuni. Asociaţia mai precizează: "În aceste condiţii, dorim să explicaţi în mod public mecanismul prin care aceste acţiuni ar putea fi însuşite ilegal de către un aşa-numit grup de interese. Noi credem că, fiind direct implicaţi în acest proces de privatizare, avem dreptul să ştim aceste lucruri pe care le-aţi anunţat public".