Salariaţii "Tubinox" - victime ale disputei dintre "Tenaris" şi AVAS

VALENTIN ROMAN
Ziarul BURSA #Politică / 19 decembrie 2005

Angajaţii "Tubinox" nu şi-au primit salariile din luna septembrie

"Tenaris", acţionarul majoritar la "Tubinox" Bucureşti spune că a restituit încă din august societatea fostului proprietar AVAS

Sindicaliştii de la "Tubinox" SA Bucureşti se pregătesc să declanşeze greva generală. Niculae Pavelescu, preşedintele sindicatului "Tubinox", ne-a declarat că "greva generală este măsura de protest a salariaţilor societăţii, faţă de nepăsarea conducerii Consiliului de Administraţie şi a conducerii cu privire la activitatea întreprinderii". În acelaşi timp, domnia sa ne-a mai spus că grupul "Tenaris", acţionarul majoritar al societăţii, nu a fost interesat nici de negocierea contractului colectiv de muncă sau de stingerea conflictului de interese şi a conflictului de drepturi.

Liderul sindical a precizat că "angajaţii societăţii nu şi-au primit salariile din luna septembrie", motiv pentru care aceştia au acţionat în instanţă acţionarul principal al fabricii, respectiv grupul "Tenaris".

Niculae Pavelescu ne-a mai spus că "«Tenaris» şi-a manifes-tat intenţia să renunţe la fabrică, însă nu a făcut predarea de gestiune către AVAS".

"Am trimis adrese şi sesizări la AVAS şi Guvern. Aşteptăm ca aceste instituţii să se implice în soluţionarea acestei situaţii", mai spune domnul Pavelescu. În acelaşi timp, liderul sindical a mai adăugat că "pe angajaţi nu mai vrea să-i recunoască nici statul, nici Tenaris, parcă ar fi ai nimănui".

"Tenaris" a achiziţionat, în anul 2004, 99,45% din acţiunile producătorului de ţevi de inox, iar pînă în luna septembrie a acestui an nu au existat stări conflictuale între acţionarul principal şi angajaţi, spun surse din sindicat. De asemenea, sindicaliştii consideră că ar trebui ca "Tenaris" să rezolve întîi problemele legate de plata salariilor restante, înainte să renunţe la "Tubinox".

"Tenaris" susţine altă variantă

Pe de altă parte, reprezentanţii grupului "Tenaris" ne-au declarat că predarea către AVAS s-a făcut încă din luna august. Oficialii grupului susţin că AVAS nu a respectat clauzele din contractul de privatizare a "Tubinox", prin faptul că instituţia nu a şters acele datorii pe care se obligase, prin contract, să o facă. În acelaşi timp, "Tenaris" a respectat integral şi chiar a depăşit volumul investiţiilor la care se obligase prin contract, onorînd, de asemenea, la timp, plata salariilor angajaţilor şi a datoriilor întreprinderii către stat, spun aceleaşi voci. "În prezent, "Tenaris" şi AVAS se află într-un fel de litigiu", spune unul dintre reprezentanţii "Tenaris". Referitor la greva sindicaliştilor de la "Tub-inox", conducerea "Tenaris" susţine că aceasta reprezintă o stare de fapt care priveşte AVAS-ul din moment ce "nici un reprezentant al "Tenaris" nu se mai află la sediul "Tubinox" de luni de zile". De asemenea, în privinţa cererii de plată a salariilor retroactiv, din septembrie pînă în prezent, oficialii "Tenaris" susţin că "acest lucru nu poate fi făcut din moment ce predarea întreprinderii către AVAS a fost făcută încă din luna august".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb