Salariile din sănătate sunt majorate cu 25%, iar ale tuturor bugetarilor - cu 10%

Ioana Dogaru
Macroeconomie / 11 noiembrie 2015

Salariile din sănătate sunt majorate cu 25%, iar ale tuturor bugetarilor - cu 10%

 ACTUALIZARE 15:45 PSD, PNL şi UDMR au votat pentru mărirea salariilor bugetarilor

Proiectul de lege prin care au fost mărite salariile bugetarilor a fost susţinut de deputaţii PSD, PNL şi UDMR, după cum au declarat reprezentanţii acestor partide în plenul Camerei Deputaţilor, potrivit unor surse din presă.

Ministrul interimar al Muncii Rovana Plumb a declarat, în plen, după adoptarea proiectului de lege, că sunt bani în buget pentru aceste majorări. 

"Această ordonanţă vine ca semn de respect în ceea ce priveşte munca pe care o depun în fiecare zi toţi cei care lucrează în sistemul sanitar. Educaţia şi sănătatea primesc 25%, de asemenea toţi cei care lucrează în aparatul primăriilor, care sunt primii care se confruntă cu problemele cetăţenilor din comunităţi, trebuie să fie respectaţi, la fel administraţia publică centrală. Am susţinut această majorare a salariilor pentru că, dacă vrem să-i motivăm pentru a furniza servicii publice de calitate, este nevoie de o majorare de salarii. Sunt peste 700.000 din cei 1.200.000 de bugetari care pleacă acasă cu 800 de lei. Toate măsurile pe care Guvernul Ponta le-a luat permit această creştere a salariilor. Datorită creşterii economice care este prognozată pentru 4,1% şi care trebuie să se consolideze, putem să susţinem această creştere salarială. PSD nu va face niciodată nicio abatere de la principiul echităţii şi sustenabilităţii şi sunt bani în buget pentru susţinerea acestei măsuri", a afirmat Plumb. 

La rândul său, liderul deputaţilor liberali, Eugen Nicolăescu, a declarat că PNL a susţinut acest proiect. "Grupul parlamentar PNL, în spiritul principiilor sănătoase pe care le practică în politica românească, a susţinut majorarea salariilor bugetarilor cum a făcut de altfel întotdeauna. Vă atrag atenţia însă că pentru acest proiect de lege nu a existat niciun punct de vedere serios din partea Guvernului, mă refer aici la faptul că nu există un studiu de impact, că nu se ştie în ce măsură bugetul României pe anul următor va reuşi să acopere sau nu această cheltuială, drept pentru care noi trebuie să fim responsabili faţă de cetăţeni, nu trebuie să minţim, nu trebuie să le spunem că astăzi le dăm o creştere de leafă şi mâine nu vă mai dăm că nu avem de unde. Noi trebuie să le dăm oamenilor garanţia că în permanenţă, dacă se dă o creştere de leafă, ea se va da atât cât omul acela va lucra. Sper ca noul Guvern, care probabil va fi învestit săptămâna viitoare, se va uita cu atenţie pe toate creşterile salariale din ultima perioadă pe care PSD le-a propus şi să fie cinstit cu oamenii, să le spună adevărul", a menţionat Nicolăescu. 

Deputatul Marton Arpad a afirmat că deputaţii UDMR au susţinut şi ei acest proiect. "UDMR a votat pentru, cred că e bine venită această majorare. Atragem atenţia că ar fi fost mai bine să adoptăm o nouă lege a grilei de salarizare, asta ar fi trebuit prima dată. Atrag atenţia însă că să mărim cu 10% pentru toţi bugetarii salariul înseamnă că mărim şi pentru acei câţiva cărora acum câteva luni, prin Ordonanţă de Urgenţă, li s-au mărit salariile cu 300%", a precizat deputatul UDMR. 

(S.A.)

------------

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri, pe articole, proiectul de lege privind Ordonanţa 35/2015 prin care salariile personalului din sistemul de sănătate sunt majorate cu 25%, iar ale tuturor bugetarilor - cu 10%.

Comisiile pentru muncă şi pentru sănătate de la Camera Deputaţilor au adoptat marţi, în şedinţă comună, un amendament la această ordonanţă, care se referea numai la personalul din sistemul public sanitar, amendament potrivit căruia salariile bugetarilor se măresc de la 1 decembrie cu 10%.

Deputaţii liberali au solicitat în plen retrimiterea la comisiile de specialitate a proiectului pentru a se discuta în această perioadă cu Ministerul Finanţelor, care trebuie să spună dacă această majorare este sustenabilă.

Ordonanţa 35/2015 prevede că, începând cu data de 1 octombrie 2015, prin excepţie de la prevederile alin. (1), cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul din sistemul public sanitar, precum şi personalul din cadrul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă şi al serviciilor teritoriale de expertiză medicală aflate în subordinea caselor teritoriale de pensii se majorează cu 25% faţă de nivelul acordat pentru luna septembrie 2015.

Partidul Naţional Liberal nu s-a opus, nu se opune şi nu se va opune niciodată măsurilor prin care se prevede majorarea salariilor pentru toate categoriile de salariaţi din sistemul bugetar, se arată într-un comunicat de presă al Partidului Liberal.

PNL susţine majorarea salariilor tuturor bugetarilor, cu amendamentul că, în acest moment, nu există un studiu de impact fundamentat privind implementarea acestei măsuri, iar Ministerul de Finanţe a arătat că o astfel de măsură nu este sustenabilă şi ar crea un deficit bugetar de 5 miliarde de lei pentru anul 2016, se mai precizează în comunicat.

Deputatul PNL Alina Gorghiu a declarat: "Având în vedere aceste elemente, ne exprimăm îngrijorarea că există posibilitatea afectării indicatorilor macroeconomici ai României, în lipsa unei dezbateri transparente, responsabile şi dispunând de toate cifrele relevante în acest sens. PNL doreşte ca o astfel de măsură să fie şi aplicabilă, pentru ca oamenii să nu mai fie păcăliţi de PSD din raţiuni strict electorale şi populiste".

"Totodată, avem în vedere faptul că, în acest moment, România are un guvern interimar, iar în prezent încă nu există un proiect de buget pentru anul 2016, o lege a salarizării unitare şi niciun acord cu instituţiile financiare internaţionale", se precizează în comunicatul PNL.

Deputatul PNL, Alina Gorghiu, a declarat: "Vom solicita noului Guvern să analizeze impactul pe care îl va avea Legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.35/2015 privind salarizarea pe 2015 şi să evalueze cu prioritate această situaţie atunci când va elabora proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul 2016".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. DAR LA MILITARII CRESTE?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb