Mitingul de protest din Capitală a adus în rîndul nemulţumiţilor faţă de actuala guvernare, cele trei confederaţii sindicale - Cartel Alfa, Blocul Naţional Sindical şi Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, după ce CNSLR "Frăţia" a protestat la începutul lunii, conform unui plan de acţiune sindicală concertată.
Peste 15.000 de sindicalişti din toată ţara şi-au exprimat ieri nemulţumirea faţă de salariile şi pensiile mici, lipsa locurilor de muncă, precum şi împotriva creşterii continue a preţurilor.
Potrivit lui Iacob Baciu, preşedintele CSDR, preţurile sunt foarte mari în comparaţie cu puterea de cumpărare, iar în acest context "salariul minim actual de 93 de euro este o problemă fundamentală care trebuie rezolvată". Domnia sa ne-a declarat că "puterea de cumpărarea a scăzut permanent, în timp ce preţurile la utilităţi au fost aliniate la standardele UE", adăugînd că trebuie recalculat coşul minim. Sidicaliştii vor ca salriul minim pe economie să ajungă la 180 de euro, odată cu intrarea în UE.
Liderul sindical ne-a mai spus că "trebuie creată o procedură de acordare a salariului minim, deoarece Guvernul anunţă doar creşterea salariului mediu pe economie". Sursa citată crede că este o greşeală în raportarea guvernanţilor la salariul mediu deoarece "multinaţionalele plătesc salarii foarte mari care sunt luate în calcul la salariul mediu".
Sindicaliştii cer, de asemenea, modificarea legii pensiilor în vederea majorării valorii punctului de pensie la cel puţin 45% din salariul brut pe economie.
Deşi oamenii de afaceri declară cu fiecare ocazie că puterea de cumpărare a crescut în ţara noastră, Iacob Baciu crede că "oricine are bune intenţii poate vedea că aceasta este chiar sub nivelul puterii de cumpărare din regimul comunist".
Negocierile dintre sindicalişti şi Guvern au început deja şi au fost consemnate două runde de discuţii, deşi problema salariului minim nu este privită cu prea mare disponibilitate de rezolvare de către guvernanţi, potrivit sindicaliştilor.