Salvaţi Copiii România organizează în săptămâna 6-10 septembrie, la Neptun, Şcoala de vară dedicată specialiştilor din domeniul educaţiei parentale. Această acţiune este derulată sub umbrela proiectului "Părinţi competenţi, copii sănătoşi - Dezvoltare de servicii de parenting în România" şi beneficiază de susţinerea financiară a Islandei, Liechtensteinului şi a Norvegiei prin Mecanismul Financiar EEA.
În urma experienţei de peste douăzeci de ani în lucrul cu părinţii şi copiii, Salvaţi Copiii evidenţiază importanţa educării părinţilor, astfel încât aceştia să îşi cunoască copiii şi problemele lor. O analiză realizată de Centrul Naţional pentru Sănătate Mintală în 2009 arată că unul din trei preşcolari suferă de o boală mintală, iar unul din cinci elevi cu vârsta între 6-18 ani are diferite tulburări psihice. De asemenea, neglijarea copilului de către părinţi este forma de încălcare a drepturilor copilului cea mai des raportată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, unde peste 69% din totalul cazurilor de abuz asupra copilului raportate în anul 2009 au fost cazuri de neglijare. Dintre cele 11.686 de cazuri de abuz înregistrate în 2009, 8.101 cazuri au fost de neglijare în familie, iar restul de 1326 au reprezentat abuz fizic, 1151 abuz emoţional şi 572 abuz sexual. În cadrul aceluiaşi studiu reiese faptul că peste 21% din totalul copiilor ajunşi în sistemul de protecţie socială sunt cazuri de neglijare şi abuz.
La şcoala de vară de la Neptun sunt aşteptaţi peste 70 de participanţi, specialişti ai celor cinci Centre de Consiliere pentru Părinţi ale Salvaţi Copiii, precum şi alţi specialişti din Arad, Satu-Mare, Constanţa şi Bucureşti. Temele care vor fi dezbătute în cadrul şcolii de vară sunt:
"Ideea de la care porneşte acest proiect este că relaţiile în familie, în general, şi relaţiile părinte-copil, în particular, au o influenţă globală asupra stării psihice, fizice şi sociale a copilului. De aceea, îmbunătăţirea acestor relaţii şi, implicit, a abilitaţilor de părinte este benefică atât pentru copii cât şi părinţii lor şi este eficace în reducerea factorilor de risc familial care ar putea genera probleme de comportament la copii", explică Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România.