Dezbaterea moţiunii simple iniţiată de deputaţii PSD împotriva ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a iscat vii dezbateri. Textul moţiunii a fost citit de deputatul social-democrat Alexandru Rafila. Semnatarii moţiunii l-au acuzat pe ministrul Vlad Voiculescu de proasta gestionare a pandemiei Covid-19, de modul în care s-a ocupat de redeschiderea şcolilor, de testarea şi vaccinarea cadrelor didactice şi de campania naţională de vaccinare anti-Sars-Cov 2, precum şi de carenţele din spitale care au fost demonstrate şi cu prilejul tragediei de la Institutul Naţional Matei Balş.
În apărarea sa, Vlad Voiculescu a spus: "Sistemul de sănătate a fost cangrenat în ultimii 30 de ani de interese mafiote, iar autorii direcţi ai acestui fenomen sunt PSD şi mafia pesedistă. (...) Am găsit sistemul de sănătate din România, mai rău decât l-am lăsat în 2016. Reforma reală înseamnă decuplarea clienţilor politici de la banii din sănătate".
El a arătat că 16349 de pacienţi au sesizat, prin formularul feed-back introdus în mandatul său în 2016, că li s-a cerut şpagă în spitalele din România, dar miniştrii PSD au blocat sesizările la Ministerul Sănătăţii.
În replică, fostul premier social-democrat, actualul deputat Sorin Grindeanu (prim-vicepreşedinte al PSD) a amintit despre situaţia pacientului ars din Constanţa care a murit, ieri, într-un spital din Belgia, după ce s-a infectat cu mai multe bacterii în unităţile medicale din ţara noastră.
"Ministrul Vlad Voiculescu a fugit de răspundere. A anunţat că trimite Corpul de control la spital deşi marea problemă ţine de haosul privind decizia transferării acestui pacient în Belgia. Sunteţi principalul vinovat moral al acestui deces. Aţi găsit un mecanism de transfer şi un protocol pus la punct de fostul ministru liberal, aţi fi putut să îl folosiţi, dar nu l-aţi aplicat. Aţi stat 9 zile cu un bolnav ars pe corp, pe care l-aţi plimbat prin mai multe spitale din România", a spus Grindeanu.
Imediat, deputatul liberal Cristian Băcanu a spus că PSD trebuie să fie în banca acuzaţilor pentru starea în care se află sistemul sanitar românesc.
"O moţiune PSD cu privire la viaţa şi sănătatea românilor este de un cinism patologic. Premierul OUG 13 vorbea despre sănătate, când în timpul mandatului său se ocupa de ordonanţa respectivă. (...) Doamna Sorina Pintea a fost ultimul ministru al Sănătăţii dată de PSD, care e trimisă de DNA în judecată pentru fapte de corupţie. Înaintea ei a fost Florian Bodog, care e trimis în judecată tot pentru fapte de corupţie. Înaintea lui Bodog, a fost ministru domnul Achimaş Cadariu care în 2016 afirma că sistemul sanitar este prea bun pentru români şi care a încercat să muşamalizeze dosarul Hexipharma. Înaintea lui a fost ministru Nicolae Bănicioiu care acum este trimis în judecată de DNA. La Colectiv, ministrul Bănicioiu s-a remarcat ca ministrul avem de toate, dar lucrurile s-au dovedit false", a afirmat Cristian Băcanu.
Diana Stoica (USR-PLUS) a amintit că din 12 miniştri ai Sănătăţii daţi de social-democraţi, ultimii trei sunt cercetaţi penal, iar moţiunea simplă este despre ipocrizia PSD, un partid care a construit spitale doar pe hârtie. În schimb, George Simion (copreşedintele AUR) a anunţat că deputaţii formaţiunii sale politice vor vota orice moţiune împotriva ministrului Vlad Voiculescu deoarece refuză să îşi asume responsabilitatea politică. Zacharias Zoltan (UDMR) a anunţat că deputaţii maghiari nu vor vota moţiunea simplă.
Deputatul Alexandru Rafila a precizat: "Am depus moţiunea cu elemente concrete şi cu soluţii concrete pentru asistenţa medicală şi siguranţa pacienţilor, testare, vaccinare, iar răspunsurile sunt istorice şi se referă la anumiţi miniştri ai PSD. Abordarea e politică, dar urgenţa este de sănătate publică, trebuie să răspundem acestei urgenţe şi nu trebuie să discutăm despre imagine şi PR. Este prea multă demagogie şi prea puţină asumare. Lipsa de asumare ucide".
În replică Dan Vâlceanu (PNL) a spus: "Domnul Rafila e un vechi om de sistem, îl ştie bine şi putea să facă multe pentru sistem, nu să vină să ne spună ce să facem. Ce trebuie, ştim şi noi. Aţi avut ocazia să faceţi 30 de ani şi nu aţi făcut nimic. (...) În judeţe, miniştri reali ai sănătăţii pentru spitale sunt preşedinţii consiliilor judeţene, care în majoritate sunt de la PSD".
Alfred Simonis, liderul grupului deputaţilor PSD, a arătat că Vlad Voiculescu este un demnitar în spatele căruia se ascund grupuri de interese în sistemul de sănătate din ţara noastră, pe care ministrul Sănătăţii încearcă premeditat să îl falimenteze pentru a-l vinde membrilor acestor grupuri.
Emanuel Ungureanu de la USR-PLUS a afirmat că pesediştii au lăsat în Ministerul Sănătăţii patru "bombe".
"Este vorba despre Georgeta Bumbac, Gabriela Angheloiu, Marieta Bărduţ şi Amalia Şerban care au făcut praf bugetele Ministerului Sănătăţii. Legăturile de acolo vin, de aceea pesediştii strigă împotriva imposturii", a afirmat Emanuel Ungureanu.
Votul asupra moţiunii simple va fi dat în plenul de mâine al Camerei deputaţilor. Chiar dacă ar trece moţiunea, ea nu are efecte imediate asupra ministrului Vlad Voiculescu. Conform legii, aprobarea unei moţiuni simple nu înseamnă automat demiterea ministrului respectiv. Prim-ministrul este singurul care decide, în astfel de caz, dacă îl va păstra sau nu în Cabinetul său.