Şantiere criminale

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 17 august 2009

Majoritatea muncitorilor au murit îngropaţi de malurile şanţurilor pe care le săpau sau zdrobiţi de excavatoare

Majoritatea muncitorilor au murit îngropaţi de malurile şanţurilor pe care le săpau sau zdrobiţi de excavatoare

Prefectul Capitalei: "Ne mor muncitorii pe şantiere mai ceva ca soldaţii americani în Irak"

Plângeri penale, dar vinovaţii în libertate

Normele de protecţie a muncii - tratate cu nepăsare

Prefectul Atănăsoaei cere înăsprirea legii

Opt muncitori în cons­trucţii au murit pe şantierele bucureş­te­ne în ultima lună şi jumătate. Ultimul incident de acest tip a avut loc vineri la prânz, pe un şantier din sectorul 5. Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, a declarat, în cadrul unui interviu acordat ziarului BURSA: "Această statistică este îngrozitoare, având în vedere că am pierdut la fel de mulţi muncitori din construcţii ca soldaţii americani morţi în războiul din Irak, în ultima lună şi jumătate. Cel mai grav mi se pare că, deşi au murit nişte oameni din cauza neglijenţei şi a lipsei măsurilor de protecţie şi securitate la locul de muncă, nimeni nu înfundă, deocamdată, puşcăria".

Domnia sa ne-a precizat că Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) a făcut plângeri penale împotriva res­ponsabililor dovediţi, dar Parchetul derulează greu anchetele şi procesele. Prefectul Capitalei a adăugat: "După incidentele de pe şantierele Băneasa şi Expoziţiei, am dispus formarea unor echipe mixte care să controleze toate şantierele active din Capitală. Rezultatele au fost uimitoa­re. Nici muncitorii şi nici antreprenorii nu au fost impresionaţi de faptul că au murit nişte oameni. Lipseau echipamente de protecţie sau muncitorii refuzau să le poarte. Nu erau luate nici măsurile minime de protecţie şi instructaj. Foarte puţine şantiere au fost găsite în regulă de către echipele noastre de control".

Deşi Prefectura a dat multe amenzi, cuantumul acestora nu-i impresionează pe constructori. Ei plătesc şi lucrează mai departe în aceleaşi condiţii periculoase, susţine Mihai Atănăsoaei. Antreprenorii nu se lasă impresionaţi nici de dispoziţiile de suspendare temporară a şantierelor, cu obligaţia de a intra în legalitate privind respectarea normelor de protecţie a muncii.

În consecinţă, Prefectura Capitalei va înainta Guvernului, în această săptămână, un proiect de lege elaborat de ISC, privind înăsprirea pedepselor. Mihai Atănăsoaei ne-a declarat: "Voi solicita adoptarea acestui proiect în regim de urgenţă având în vedere situaţia şantierelor din Bucureşti şi din ţară. Cerem înăsprirea pedepselor, majorarea semnificativă a amenzilor şi posibilitatea de a anula licenţa de funcţionare a firmei dacă este sancţionată repetat pentru nereguli în protecţia şi securitatea muncii".

Întrebat care crede că este cauza înmulţirii acestor accidente tragice de pe şantiere, prefectul Capitalei ne-a răspuns că a crescut îngrijorător munca la negru din cauza crizei. În plus, nici muncitorii necalificaţi nu doresc să respecte normele de protecţie. Mihai Atănăsoaei a subliniat: "Erau multe accidente şi în anii trecuţi, când piaţa construcţiilor a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă. Dar în acest an au fost mult mai mediatizate aceste accidente nefericite. În majoritatea cazurilor, antreprenorii generali sunt companii mari, serioase, care respectă legea. Subantreprenorii sunt firme mici, cu mulţi muncitori necalificaţi, care lucrează pentru un profit minuscul şi încearcă, de cele mai multe ori, să câştige ilicit. La subantreprenori am constatat cele mai multe nereguli de protecţie a muncii".

Corpul de Control al Prefectului Municipiului Bucureşti inspectează şantierele împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, ISC şi reprezentanţi ai primăriilor de sector, Apa Nova şi ENEL. Până în prezent, au amendat 40 de şantiere. Cuantumul total al amenzilor este de 128.000 de lei. Şi în perioada următoare Prefectura va continua controalele inopinate pe şantiere

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb