Săptămână decisivă pentru Kovesi

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Politică / 11 martie 2019

Laura Codruţa Kovesi

Laura Codruţa Kovesi

La Bruxelles se vor desfăşura, în această săptămână, negocierile pentru funcţia de procuror şef al Parchetului European, dintre Parlamentul Uniunii, a cărui propunere este Laura Codruţa Kovesi, şi Consiliul UE, care în COREPER l-a votat pe Jean-Francois Bohnert.

Negocierile au loc în condiţiile în care mass-media din Occident o vede pe Kovesi drept candidatul ideal pentru şefia Parchetului European, în timp ce autorităţile de la Bucureşti continuă campania, începută în 2017, de denigrare a fostului procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Ceea ce se va întâmpla în următoa­rele zile va fi decisiv pentru cariera profesională a Laurei Codruţa Kovesi, carieră ce este pusă la îndoială de ministrul Tudorel Toader şi de Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. De altfel, procurorii acestei secţii au pus-o sub urmărire penală pe Kovesi pentru mai multe infracţiuni, în urma unor plângeri penale întocmite de un inculpat - Sebastian Ghiţă - şi de procurorul Mircea Negulescu, zis Portocală, ce a săvârşit mai multe abuzuri pentru strângerea probelor în dosarele instrumentate.

În timp ce procurorii SIIJ, şi în special Adina Florea, preferata lui Tudorel Toader pentru funcţia de procuror-şef al DNA, iau în considerare informaţiile primite de la Sebastian Ghiţă, inculpatul care s-a sustras, în mai multe dosare, urmăririi penale din ţara noastră şi a obţinut azil politic în Serbia, niciun procuror, nici măcar de la DNA nu s-a autosesizat şi nu a demarat cercetările cu privire la faptul că denunţătorul lui Kovesi fuge de aplicarea legii penale.

Mai mult, acelaşi denunţător este pe cale de a fi primit în ţară de actuala componenţă a SIIJ, care consideră că declaraţiile lui Ghiţă au acoperire, dar nu observă că, de fapt, stau de vorbă cu un inculpat în mai multe dosare, ce a fugit de răspunderea penală şi a obţinut azil politic la Belgrad.

În urma spuselor acestui inculpat, în 13 februarie, procurorul Adina Florea o cita în faţa SIIJ, pe Laura Codruţa Kovesi, exact în momentul în care aceasta se pregătea să ia avionul spre Bruxelles pentru a susţine interviul pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului European. De atunci, lucrurile s-au precipitat. În ţară a demarat o amplă campanie de linşaj mediatic exercitat, la adresa Laurei Codruţa Kovesi, de postul tv controlat de Sebastian Ghiţă şi de postul tv apropiat de Dan Voiculescu.

Mai mult, reprezentanţii PSD din Parlamentul European au discutat cu omologii lor din grupul socialiştilor şi democraţilor, încercând să îi convingă ca, la comisiile CONT şi LIBE, Kovesi să nu primească voturile necesare nominalizării pentru şefia Parchetului European.

În prealabil, Guvernul s-a asigurat că Kovesi nu va fi prima opţiune a Consiliului UE şi prin demersul făcut, precum şi prin votul reprezentantului nostru în Coreper, candidatul francez a ocupat prima poziţie.

În plus, tot luna trecută ministrul Justiţiei, Tudorel Toader le-a trimis o scrisoare omologilor săi din Uniunea Europeană în care le spune de ce Kovesi nu este persoana potrivită pentru a ocupa funcţia de procuror şef al Parchetului European, document la care a alăturat şi traducerea deciziei 358 din 30 mai 2018 a Curţii Constituţionale prin care s-a dispus ca preşedintele Klaus Iohannis să semneze decretul de revocare a acesteia din fruntea DNA.

Demersurile de mai sus nu au fost luate în considerare de parlamentarii europeni, care în comisia CONT, cu 12 voturi pentru, şi în comisia LIBE, cu 26 de voturi pentru, au plasat-o pe Laura Codruţa Kovesi pe primul loc pentru şefia Parchetului European.

Din acel moment, campania anti-Kovesi de la Bucureşti a devenit mai virulentă, deoarece oficialii doreau ca fosta şefă a DNA să nu fie propunerea cu care negociatorii Parlamentului European vor merge la întâlnirea cu reprezentanţii Consiliului UE.

Practic, citarea lui Kovesi la SIIJ pentru 7 martie, punerea ei sub urmărire penală în aceeaşi zi, precum şi scrisoarea pe care Tudorel Toader a trimis-o către Financial Times au urmărit crearea unei imagini nefavorabile fostei şefe a DNA exact în ziua în care la Bruxelles a avut loc şedinţa Consiliului preşedinţilor în care s-a stabilit cine va reprezenta Parlamentul European în negocierea cu Consiliul UE şi care va fi mandatul reprezentanţilor Legislativului cu privire la funcţia de procuror şef al Parchetului European.

Cu toate acestea, Consiliul preşedinţilor a decis ca reprezentanţii Parlamentului European, care vor negocia în această săptămână cu cei ai Consiliului UE, să discute doar despre numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de şef al Parchetului European şi să nu ia în calcul nicio altă propunere.

Discuţiile ar trebui finalizate în aceste zile, deoarece, în afară de sesiunea plenară actuală a Parlamentului European, se aşteaptă ca până la sfârşitul lunii martie sau în prima săptămână din aprilie, forul european să mai aibă o şedinţă de plen în care să fie investit viitorul procuror-şef european.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Domnu' autor, și Kovesi e inculpată, de ce te mai chinui să scrii articole despre o inculpată?

    Dublu standard poate? foame de poate? 

    1. s-a sustras cumva si kovesi justitiei Romane, ca si Ghita ?

      Kovesi a castigat bani din contracte cu SRI, fiind sef in Comisia parlamentara de supraveghere a SRI?

      Nu. 

      Ghita? 

      Da.

      Securistule, lasa-ne! 

      Kovesi aranja scenarii cu bidonului Securității lui Coldea, Sebi Ghiță, pentru preluarea televiziunii lui Vântu.

      Când erau toți securiștii niște buni pretenari parcă și postacii pupinbăsiști cântau la unison. :))))))) 

      Kovesi aranja scenarii cu bidonului Securității lui Coldea, Sebi Ghiță, pentru preluarea televiziunii lui Vântu.

      Când erau toți securiștii niște buni pretenari parcă și postacii pupinbăsiști cântau la unison. :))))))) 

      cand ponta era doar inculpat, poza lui era alb-negru

      acum, dubla masura este foarte evidenta 

      inculpata kovesi, cucuveaua mov, trebuie sa ajunga la inchisoare

      din simplul motiv ca a angajat niste analfabeti sa faca dosare tintelor politice (fie ele corupte, a se vedea ponta care este corupt, fie nu) 

    DOAMNA FLOREA ce mai așteptați asta de mult cind o tara întreaga știe cit foarte mult rău a făcut aceasta Q SUGEFRAGERISTA VĂDUVĂ NEAGRA, VIPERA VENINOASA a ROMÂNIEI,data viitoare cind vine la audieri puneți o pereche de brățări la mâini și oprit-o de tot acolo.

    1. Viorica, nu mai vorbi liber, ia-ti o hartiuta sa spui ce trebuie!

      Daca avea dovezi, Adinutza ar fi arestat-o pe Kövesi pe loc. Dar nu are! Rolul acelei inscenari este doar de a o opri ca sa ajunga procuror european. Nu va dati seama ca acest joc nu o slabeste pe Kövesi, ci o intareste? Daca va ajunge procuror UE, atunci asta se va datora PSD_ALDE. Sau mai zis prostiei lor, fiindca nu inteleg psihologia romanului.

      Sunt oameni achitați după condamnări grele. Ăștia o vor duce pe Kovesi la răcoare. :))))))

    Consiliul preşedinţilor a decis ca reprezentanţii Parlamentului European, care vor negocia în această săptămână cu cei ai Consiliului UE, să discute doar despre numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de şef al Parchetului European şi să nu ia în calcul nicio altă propunere........

    In aceste zile au loc/au avut loc? alegerile tovarasilor reprezentanti ai poporului nord-corean; toti cei in cauza sunt unici candidati.

    Copiaza Consiliul preşedinţilor doctrina tovarasului Kim Ir Sen?. 

    a raspindit peste tara nori negri, nori grei de minciuni grele.

    Greu ca saraca, dar de fapt bogata si mindra tara, sa scape din ceta groasa de minciuni in care este cuprinsa.

    Vom rupe lanturile de minciuni care ne ti inlantuiti si vom fi liberi. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb