SĂPTĂMÂNA VIITOARE Romgaz va semna intrarea în proiectul terminalului marin de gaz din Grecia

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 februarie 2020

Adrian Volintiru

Adrian Volintiru

Societatea Naţională Romgaz urmea­ză să semneze, săptămâna viitoare, documentele pentru participarea, cu 20%, în proiectul de realizare a terminalului marin de gaz natural lichefiat (LNG) din Grecia, de la Alexandroupolis, ne-a declarat Adrian Volintiru, directorul general al companiei de stat. Domnia sa ne-a precizat: "Suntem pe ultima sută de metri. Luni, 24 februarie, va avea loc şedinţa Consiliului de Administraţie, în care vor fi aprobaţi termenii pe care îi vom semna cu partenerul grec şi, implicit, intrarea în proiect. Semnarea documentelor oficiale cu firma de proiect din Grecia va avea loc săptămâna viitoare, cel mai probabil joi sau vineri".

Adrian Volintiru ne-a spus că acest proiect este unul strategic, atât pentru Romgaz, cât şi pentru România, adăugând: "În primul rând, ţara noastră va avea o poartă deschisă, prin faptul că un pachet de 20% în acest proiect este semnificativ. În al doilea rând, Româ­nia se implică, prin Romgaz de data aceasta, în diversificarea şi deschiderea unor rute noi, pentru a nu fi dependenţi doar de gazul rusesc. Pentru compania noastră este foarte important să ne implicăm în acest proiect, întrucât vom asigura o altă sursă de gaz pe care avem posibilitatea să o jucăm pe piaţa Greciei, unde ne vom înscrie pe platforma lor virtuală de tranzacţionare ca trader (şi în Bulgaria suntem în proces de autorizare), dar este vorba şi despre posibilitatea să jucăm local anumite cantităţi de gaze sau să urcăm către Bulgaria şi apoi România. Până la finalizarea investiţiei, care este prevăzută la sfârşitul anului 2021, vor fi gata toate celelalte facilităţi de infrastructură, respectiv coridorul BRUA şi interconectorul Grecia-Bulgaria, ceea ce deschide o mare fereastră de oportunitate.

Şi mai există un mare avantaj, res­pectiv că acest proiect se află în imediata apropiere a conductei care vine din Marea Caspică, din Azerbaidjan, şi ajunge în sudul Italiei, respectiv Tanap şi Tap. Toate acestea vor permite companiei Romgaz o diversificare inclusiv pe partea de trading, pe diverse pieţe externe, iar Europei o diversificare a surselor în aşa fel încât să nu mai fie dependentă de gazul rusesc".

Adrian Volintiru ne-a spus că, pe lângă Romgaz, în proiect mai există trei firme greceşti, printre care şi societatea naţională a gazului DEPA din Grecia, Bulgartransgaz (Societatea Naţioanală de Transport Gaze din Bulgaria) şi acţionarul fondator.

Fiecare dintre cele cinci companii vor avea o participaţie de 20%, costul investiţiei fiind de 12,5 milioane de euro, pentru fiecare dintre societăţile implicate. Directorul general al Romgaz ne-a explicat: "Ulterior, vom mai investi 12,5 milioane de euro ca injecţie de capital. Este vorba despre o investiţie totală în proiect de 372 de milioane de euro, dintre care 43% vine dintr-un grant european, deja aprobat pe lista a patra de proiecte de interes comun de la Bruxelles. De asemenea, firma de proiect a aplicat şi pentru Programul de Competitivitate, Antreprenoriat şi Inovaţie din Grecia. Încă o finanţare vine din partea Băncii Naţională a Greciei.

Investiţia se va întinde până la finalul lui 2021, durata de recuperare a investiţiei fiind de 18 ani, iar durata de viaţă a terminalului - de 30 de ani".

Romgaz participă la testul de piaţă doi, care este angajant, primul test de piaţă, neangajant, la care de asemenea Societatea Naţională de Gaze Naturale a paricipat, desfăşurându-se anul trecut, a conchis domnul Volintiru, amintind că, în acelaşi timp, compania noas­tră de stat priveşte şi către un depozit important de gaze din Bulgaria: "Suntem interesaţi de un depozit imens din Bulgaria. În condiţiile în care această ţară are, acum, 600 de milioane de mc capacitate de înmagazinare, depozitul de lângă Varna, la care ne uităm, va avea o capacitate de 1,6 miliarde mc, în onshore şi offshore, ceea ce înseamnă cât jumătate din toată capacitatea României de înmagazinare gaze".

Potrivit lui Adrian Volintiru, politicienii noştri sunt încântaţi de parteneriatul cu grecii în care Romgaz urmează să intre săptămâna viitoare.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Mult succes. Este o oportunitate de a mai scapa de dependenta gazului rusesc.

    bravo, super-miscare! Se incadreaza in strategia energetica aplicabila si ok pentru Romania pe urmatoarele decade! Super!

    Cu atâtea vesti bune din partea Romgaz dar și a FTSE, cu atât mai mult este important sa devii acționar al Romgaz.

    De ce sa ratezi aceasta opțiune acum la prețul de 35 RON, când peste ani vei realiza ca ai pierdut o potențială creștere de capital de 100% și un randament al dividendelor atât de mare?

    Educația Financiara își spune cuvântul în luarea acestei decizii.  

    1. Volintiru este un politruc ar trebui schimbat rapid ! A băgat în faliment Vulcan Buc. Si atunci declarații sforăitoare, că suntem unici ,că cei din Kuweit sunt dati pe spate etc

      Marea provocare a SNG-ului ramane descoperirea unor noi zacaminte de gaz,asa cum a fost cazul Caragele.Iar apoi valorificarea superioara a acestora....Iernut,Mintia pentru energie electrica,dar si un posibil combinat chimic-care insa,presupune investitii considerabile (miliarde de euro)....

    Ce cautam in Grecia? Bani aruncati in buzunarul anumitor firme de avocatura&co! Mai bine SNGul investeste intr-un terminal GPL in Constanta, Midia sau oriunde de pe litoralul românesc?

    1. Terminalul GPL in zona litoralului romanesc se afla ca proiect in cadrul AGRI ...Problema mare este ca el ar putea deservi doar nave cu GPL care ar veni din Georgia....Iar zona este,din pacate ,sub amenintare ruseasca permanenta (vezi Osetia de Sud sau Abhazia). Navele cu GPL nu pot veni din alte zone -obligatoriu prin Bosfor- deoarece ,din motive ce tin de securitate ,Turcia nu permite tranzitarea acestora prin Istambul (stramtoarea Bosfor)

    Curaj,intuitie ,management de inalta calitate -Felicitari Domnule Director General !

    1. Te ajuta sa iti vinzi alcoolul sanitar prin Grecia

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb