Şapte organizaţii neguvernamentale solicită Consiliului General al Municipiului Bucureşti, printr-o scrisoare transmisă astăzi, să nu reducă sumele dedicate grupurilor vulnerabile în bugetul pe anul 2022, al cărui proiect urmează să fie pus în dezbatere publică în curând, potrivit Agerpres.
"Organizaţiile semnatare vă solicită ca, în alcătuirea bugetului pentru 2022 pentru Primăria Municipiului Bucureşti, să dovediţi responsabilitate cu privire la obligaţiile din domeniul asistenţei sociale pe care Primăria le are faţă de comunitate. Domeniul asistenţei sociale nu este unul opţional şi, în opinia semnatarilor, este printre liniile bugetare critice pentru bunăstarea şi chiar pentru viaţa persoanelor vulnerabile din Municipiul Bucureşti. Persoanele vulnerabile au dreptul de a trăi în demnitate în Bucureşti, la fel ca în orice altă capitală a Uniunii Europene", se arată în scrisoare.
Semnatarii consideră că identificarea sectorului social ca sursă de economii la bugetul local este un gest lipsit de responsabilitate faţă de comunitatea locală.
"O platformă politică de dreapta, la care clamaţi a adera, presupune libertatea şi egalitatea în drepturi a tuturor persoanelor. Or, pentru o parte dintre membrii comunităţii, această libertate şi egalitate depinde de accesul la o serie de servicii de asistenţă socială şi asta în virtutea unor inechităţi sociale care nu au fost niciodată gestionate corect de autorităţi. A fi liber să accesezi un loc de muncă înseamnă, înainte de orice, a avea acces la hrană şi la igienă, la servicii medicale şi la o locuinţă, dreptul la încălzire, acces la servicii de transport şi comunicaţii, lucruri elementare, care pentru unii bucureşteni sunt, pur şi simplu, prea scumpe pentru a şi le permite", se menţionează în scrisoare.
Asistenţa socială, afirmă organizaţiile neguvernamentale, face parte din "infrastructura critică" a ţării şi, ca urmare, şi a comunităţii din Bucureşti.
"Tocmai pentru că oraşul este unul unul dintre cele mai bogate din ţară, costurile sunt încă şi mai insuportabile pentru persoanele cu venituri mici şi includem aici şi persoanele cu salariul minim pe economie. Astfel, având în vedere costul chiriilor, al alimentelor şi al altor servicii de bază pentru un trai minim decent în Bucureşti, chiar şi persoanele care muncesc pentru salariul minim pe economie (persoane cu locuri de muncă vitale pentru funcţionarea oraşului, de altfel) sunt într-o stare de vulnerabilitate acută. La aceste persoane se adaugă cei mai vulnerabili dintre noi - persoane fără venit, persoane cu dizabilităţi, persoane fără adăpost, foşti copii proveniţi din centrele de plasament, familiile numeroase, comunităţile roma", se explică în scrisoare.
Scrisoarea, adresată primarului general Nicuşor Dan, preşedintelui USR Bucureşti, Vlad Voiculescu, preşedintelui PNL Bucureşti, Ciprian Ciucu, primar al Sectorului 6, şi consilierilor municipali, este semnată de ActiveWatch, Asociaţia Sprijinirea Integrării Sociale (ASIS), CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, Asociaţia Pe Stop, Fundaţia PARADA, Asociaţia SOMARO - Magazinul Social, ARAS - Asociaţia Română Anti-SIDA.