Ultimele evenimente politice au fost atît de confuze încît unele desluşiri şi analize devin necesare ca sa înţelegem care este miza reală a ceea ce vedem sub ochii noştri, în pseudocrize create de mass-media, care tratează prost probleme cronice reale, se arată într-o analiză a Societăţii Academice Române (SAR) dată publicităţii ieri.
Experţii SAR consideră că recenta criză a provocat o fisură între preşedinte şi premier şi între cele două partide, PNL şi PD.
Raportul SAR se apleacă însă asupra consecinţelor pe care criza politică le-ar avea asupra actului de guvernare, apreciind că în sînul guvernării de centru dreapta există trei procese majore care se petrec sau ar trebui să se petreacă, în afara managementului vieţii de zi cu zi şi a crizelor: procesul de înnoire a elitei politice şi administrative, europenizarea şi reforma.
Concluzia analizei SAR este că alegerile anticipate nu ar fi putut aduce mare profit pentru procesele doi sau trei, respectiv reforma şi procesul de europenizare, care sînt cheie, ci doar pentru procesul unu - înnoirea elitei politice şi administrative, la care PNL nu era oricum prea angajat. "Reiese că există spaţiu de acţiune guvernamentală pentru un premier. care să înţeleagă critica constructivă de mai sus şi să refacă o coaliţie şi o echipă capabilă să promoveze schimbarea. Rămîne de văzut dacă dl. Popescu Tăriceanu, cu o presă ostilă, cu o coaliţie fragilizată, şi anturat mai ales de clienţi, e capabil să se reinventeze pe el însuşi, Alianţa şi guvernarea sa", se mai arată în analiza SAR.