Agenţia de supraveghere financiară a Vaticanului a publicat primul dosar privind spălarea banilor în scopul îmbunătăţirii transparenţei financiare a Bisericii Catolice, care cuprinde şase rapoarte ale unor "activităţi suspecte". În urmă cu doi ani, fusese semnalată doar o singură astfel de activitate.
Documentul afirmă că procurorii de la Vatican investigează două din aceste rapoarte pentru a detecta o eventuală activitate criminală, fără să ofere detalii suplimentare.
Cele 64 de pagini ale raportului prezintă modul în care Vaticanul aplică măsuri "drastice" împotriva spălării banilor şi a finanţării activităţilor teroriste, alături de alte guverne şi agenţii internaţionale.
Rene Brulhart, şeful autorităţii de regmentare, a explicat, într-o conferinţă de presă, că organizaţia a început depistarea tranzacţiilor financiare alături de Poliţia Vaticanului şi alte autorităţi. De asemnea, domnia sa a mai declarat că organizaţia a fost solicitată în realizarea a şapte recomandări privind eforturile purtate de Moneyval încă din 2012 privind lupta împotriva spalării banilor şi că în luna decembrie va fi publicat un raport cu privire la progresele acestei instituţii.
Vaticanul a fost marcat de luptele interne pentru deţinerea puterii asupra finanţelor, domeniu nepătruns de zeci de ani.
Banca Vaticanului, cunoscută şi sub numele de Institutul pentru Lucrări Religioase, face eforturi pentru a-şi îmbunătăţi transparenţa, anunţând la începutul acestei luni lansarea unui site web în care se va publica un raport anual al activităţii sale.
Banca deserveşte mii de organizaţii caritabile catolice, ordine religioase şi dioceze din întreaga lume, alături de aproximativ 500 de locuitori ai Vaticanului. Instituţia financiară deţine active în valoare totală de aproximativ opt miliarde dolari, în 33.400 conturi.
Experţii susţin că riscul de criminalitate financiară este scăzut în cazul Vaticanului, dar este "îngrijorător" volumul mare al tranzacţiilor în numerar, extinderea globală a băncii şi lipsa informaţiilor despre titularii de cont. Aceste aspecte pot transforma Vaticanul într-o ţintă pentru crima organizată.
La începutul lunii aprilie, unele surse de la Vatican speculau că, din cauza faptului că Papa Francisc vrea ca Biserica Catolică să fie un model de austeritate şi onestitate, Banca Vaticanului s-ar putea restructura sau chiar închide. Această decizie survine scandalurilor în care a fost implicată banca şi lipsei de transparenţă.
Institutul pentru Lucrări Religioase şi Vaticanul s-ar afla sub presiune pentru creşterea transparenţei financiare, după ce instituţia de credit a fost afectată de mai multe scandaluri în ultimele decenii.
Anul trecut, o agenţie europeană responsabilă cu combaterea spălării banilor a ajuns la concluzia că Banca Vaticanului nu a reuşit să respecte unele dintre standardele europene referitoare la lupta împotriva criminalităţii financiare.