Saxo Bank: Economia Chinei contribuie la scumpirea mărfurilor

F.D.
Bănci-Asigurări / 30 ianuarie

Saxo Bank: Economia Chinei contribuie la scumpirea mărfurilor

Un sector al mărfurilor sub presiune uşoară de scădere a găsit în sfârşit o ofertă săptămâna trecută, conducând la o creştere amplă în majoritatea sectoarelor, nu în ultimul rând pe metale industriale şi energie. Perspectivele cererii s-au îmbunătăţit după ce Banca Populară Chineză, în cele mai recente eforturi de a susţine economia, a surprins piaţa anunţând o reducere mai mare decât se aştepta a cotei rezervelor obligatorii, conform unei analize Saxo Bank.

Potrivit sursei citate, mişcarea, văzută ca o încercare de a susţine încrederea într-o economie care suferă de dezinflaţie, o scădere a pieţei imobiliare şi o recentă pierdere a pieţei de valori de 6 trilioane de dolari, a contribuit la declanşarea unei reprize de creştere a pieţei bursiere, susţinând în acelaşi timp câştigurile minereului de fier şi ale metalelor industriale centrate pe China.

În plus, PIB-ul SUA din trimestrul IV a surprins pozitiv, iar odată cu răcirea indicelui inflaţiei, raportul nu a afectat credinţa pieţelor în reducerea dobânzilor din SUA, cu şansa de 50/50 ca prima să fie livrată la reuniunea FOMC din 20 martie. Sentimentul pieţei s-a îmbunătăţit, de asemenea, cu o scădere reînnoită a randamentelor trezoreriei americane şi un sezon al câştigurilor din SUA, care până acum a surprins pozitiv. Per total, aceste evoluţii au făcut ca indicele de mărfuri Bloomberg să se îndrepte spre primul său câştig săptămânal în ultimele şase săptămâni, indicele fiind acum în creştere, câştigurile din săptămâna trecută fiind conduse de ţiţei şi carburanţi. În partea de jos, găsim gazele naturale din UE şi SUA, ambele în scădere pe fondul perspectivei unei vremi mai blânde şi, cu doar câteva săptămâni de iarnă rămase, riscul unei creşteri a cererii pe vreme rece să scadă.

Sectorul energetic, care intră în cea mai bună săptămână din octombrie încoace, a fost susţinut de riscuri geopolitice în creştere, în ciuda faptului că autorităţile chineze au cerut Iranului să stopeze atacurile Houthi din Marea Roşie, spunând că, dacă interesele Chinei sunt afectate, aceasta ar putea afecta relaţiile comerciale cu Iranul. În plus, sprijinul a fost oferit şi de o scădere mare săptămânală a stocurilor din SUA, deşi oarecum distorsionată de recenta "bombă" rece care a încetinit producţia, importurile şi activitatea de rafinărie, şi nu în ultimul rând ştirile potrivit cărora China, cel mai mare importator de ţiţei din lume, şi-a intensificat eforturile de susţinere a economiei. Aceste evoluţii au făcut ca Brent şi WTI să depăşească intervalele lor recente, cumpărările tehnice adăugând un impuls suplimentar.

Metalele industriale, blocate în scăderi de luni de zile, au făcut până acum o încercare nereuşită de a sparge pragul de sus. Creşterea a fost condusă de nichel şi aluminiu, acesta din urmă găsind un sprijin suplimentar de la o posibilă extindere a interdicţiei UE de import de produse din aluminiu ruseşti de la 12% la 100% în viitorul al 13-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, planificat să să fie aprobat până pe 24 februarie. Între timp, preţurile cuprului au crescut odată cu creşterea iniţială condusă de vânzătorii prinşi pe picior greşit, care şi-au schimbat recent poziţia futures pe cupru HG de la un lung net la cel mai mare scurt net din 2022.

"Menţinem o perspectivă pozitivă pentru cupru, având în vedere perspectiva unei pieţe din ce în ce mai strânse în a doua jumătate a anului. Cu toate acestea, având în vedere îngrijorările actuale cu privire la China, în ciuda ultimei doze de stimulente şi a speculaţiilor în curs cu privire la momentul, ritmul şi profunzimea reducerilor de dobândă din SUA, direcţia pentru moment va fi probabil decisă de strategiile de tranzacţionare pe termen scurt, cum ar fi acoperirea short", se arată în raport.

Ţiţeiul iese din intervalul de tranzacţionare recent

Ţiţeiul WTI, cea mai performantă marfă săptămâna trecută, a primit un impuls de la pauza tehnică de peste 75,50 USD şi 80,50 USD în Brent - forţând investitorii să regândească o strategie care, timp de câteva săptămâni, îi văzuse să-şi schimbe expunerea lungă la Brent de la WTI în convingerea că creşterea producţiei va continua să exercite presiuni asupra preţurilor în Statele Unite, în timp ce conflictul din Orientul Mijlociu va oferi un anumit sprijin pentru preţurile din Europa şi Asia. În timp ce creşterea generală a ţiţeiului de la minimele de la începutul lunii decembrie a înregistrat o creştere a lungimii nete combinate în Brent şi WTI cu 85%, până la 317.000 contracte, împărţirea dintre cele două s-a mutat decisiv în favoarea Brentului, care în ultima săptămână de raportare a reprezentat 72% din totalul net long.

Brent a fost, de asemenea, susţinut de o creştere relativ mai rapidă a retrogradării, a spread-ului dintre contractele futures şi cele amânate. Un exemplu în acest sens este spread-ul pe trei luni, în prezent între contractele futures din martie şi iunie, care în Brent s-a mărit la 1,22 dolari pe baril, în timp ce spreadul similar în WTI la 0,65 pe baril, oferă doar un carry de 3,4%, o diferenţă care contează pentru investitori, făcând Brent mai atractiv din punct de vedere investiţional.

"Menţinem opinia că, cu excepţia cazului în care se produce o întrerupere gravă a aprovizionării în Orientul Mijlociu, atât WTI, cât şi Brent vor rămâne probabil limitaţi în intervalul de aproximativ 75 USD la WTI şi 80 USD la Brent, fără ca un singur declanşator să fie suficient de puternic pentru a schimba dinamica unei pieţe care a şi-a împărţit atenţia între preocupările legate de creştere, nu în ultimul rând în China şi SUA, precum şi creşterea producţiei non-OPEC+, pe de o parte, şi reducerile OPEC+ şi riscurile geopolitice, pe de altă parte. În plus, este posibil să vedem că apetitul pentru risc scade şi va evolua în concordanţă cu modificările ritmului aşteptat al reducerilor ratelor dobânzilor din SUA", arată sursa citată.

Pe termen scurt, WTI se va confrunta cu o oarecare rezistenţă la 77,65 dolari, media mobilă pe 200 de zile, în creştere, în opinia noastră, fiind limitată la peste 80 de dolari pe baril.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb