Saxo Bank: "Pe plan global, criza financiară este pe sfârşite"

F.A.
Internaţional / 8 ianuarie 2014

Economiile în curs de dezvoltare din Asia vor deveni principalul punct de slăbiciune în 2014, însă, pe plan global, criza financiară este pe sfârşite, consideră analiştii Saxo Bank.

Bancă globală de investiţii a publicat primul său plan trimestrial pentru anul 2014, luând în cont atât mediul macroeconomic, cât şi clasele de active individuale.

"Menţinând gradul de creştere economică globală la niveluri acceptabile de-a lungul crizei curente, economiile în curs de dezvoltare din Asia vor deveni principalul punct de slăbiciune în 2014. Investiţiile din regiune au atins un procent uluitor de 43% din PIB, în timp ce creşterea a coborât la aproape 6%; partea facilă a ciclului de creştere e de mult dispărută, iar unele pieţe de stat, în curs de dezvoltare, încearcă acum, proactiv, să îşi încetinească economiile. Acesta nu este neapărat un lucru rău pentru Asia, care are nevoie să se domolească şi să îşi reconsidere modelul economic; Europa, pe de altă parte, va fi afectată de confruntarea cu puternica creştere datorată exporturilor", se arată într-un comunicat ermis redacţiei.

Dincolo de economiile emergente ale Asiei, Saxo Bank estimează că economia globală va accelera de la o creştere de 2% în 2013 la 2.8% în 2014. "Acest impuls e pus pe seama Statelor Unite, unde consumul privat şi investiţiile private se vor dovedi factori-cheie, care vor împinge creşterea spre 3%. Procesul de < tapering > va continua, pe seamă ce economia se va întări, fapt care va implica o ieşire din relaxarea cantitativă (QE) în a doua jumătate a anului 2014", potrivit sursei citate.

Steen Jakobsen, economist-şef al Saxo Bank, comentează: "A trecut multă vreme de când alinierea stelelor macroeconomice să fie atât de perfectă. Vestea bună? E începutul sfârşitului crizei economice. Perioada 2014-2015 va fi o tranziţie de la relaxare cantitativă şi bani ieftini la o creştere mai susţinută şi, sperăm, un mandat pentru o schimbare reală. Lumea a devenit într-atât de dezechilibrată, încât lucrurile lucrurile nu se pot îmbunătăţi decât pornind de aici."

Saxo Bank precizează că "zona euro este în curs de normalizare, cu o creştere care, cel mai probabil, se va mişca în teritoriul pozitiv (0.8% în 2014), însă perspectiva pentru Germania şi, în special, a Franţei rămâne rece, cel din urmă stat eşuând în a stimula creşterea în afara cheltuielilor publice. Este improbabil ca cei doi ani de declin inflaţionar din zona euro să cunoască reversul în anul 2014, iar argumentul Băncii Centrale Europene, pentru o relaxare suplimentară, este valid, cel mai probabil prin noile împrumuturi LTRO".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb