Scade încrederea în economia Europei

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 ianuarie 2008

Scade încrederea în economia Europei

Încrederea în economia Europei a scăzut, luna trecută, până la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, atât din cauza diminuării cererii pe anumite segmente, cât şi a creşterii preţului alimentelor şi energiei, care a alimentat inflaţia.

Indicele privind încrederea reprezentanţilor de companii şi a consumatorilor, măsurat de Comisia Europeană pentru zona euro, a scăzut la 104,7 puncte în decembrie 2007, de la 104,8 în noiembrie. Analiştii aşteptau şi mai puţin: 104,3 puncte.

Nivelul atins de acest indice în ultima lună a anului trecut este cel mai redus de după martie 2006, iar inflaţia înregistrată în regiunea euro în noiembrie 2007, pe segmentul preţurilor de producţie, a fost cea mai mare din ultimul an (4,1% în ritm anual).

În ultimele 12 luni, euro s-a apreciat cu 13% în raport cu dolarul, făcând exporturile europene mai puţin competitive. Preţul petrolului a urcat cu 74%, depăşind 100 de dolari barilul săptămâna trecută. Această evoluţie determină accelerarea inflaţiei, care, la rândul ei, va pune frâne expansiunii economiei europene.

"Încrederea continuă să fie afectată de aprecierea euro, de costul mare al energiei şi de deteriorarea creşterii globale", spun specialiştii "ING Group". Indicele care măsoară aşteptările consumatorilor europeni privind situaţia lor financiară a scăzut la minus 15 în decembrie 2007, de la minus 13 în luna anterioară, iar indicele referitor la aşteptările privind evoluţia economiei a pierdut un punct, ajungând la minus 12.

Încrederea în economia regiunii are de suferit şi de pe urma faptului că au fost majorate costurile împrumuturilor, ca răspuns la criza creditelor ipotecare cu risc ridicat (subprime) din SUA. Totuşi, în condiţiile date, Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să-şi păstreze dobânda de referinţă - după ce a recurs la două reduceri în 2007 - ca urmare a ascensiunii inflaţiei peste ţinta de 2%.

Guvernatorii BCE au păreri diferite în privinţa dobânzii, unii considerând că e necesară reducerea acesteia, alţii - majorarea. Astfel, spun experţii, BCE nu va recurge la nicio măsură până când guvernatorii nu vor ajunge la un punct comun.

Specialiştii sunt de părere că, la data de 10 ianuarie, când se va reuni consiliul guvernatorilor BCE, aceştia vor decide, din nou, să menţină dobânda de referinţă la nivelul actual, de 4%. Instituţia financiară nu a mai majorat dobânda din iunie 2007.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb