Scade preţul petrolului

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 octombrie 2008

Preţul petrolului brut a scăzut ieri, după ce Departamentul american al Comerţului a anunţat că economia SUA a înregistrat un declin de 0,3% în trimestrul al treilea, alimentând temerile legate de reducerea cererii de combustibili. Statele Unite sunt cel mai mare consumator mondial de energie.

Declinul PIB-ului american este cel mai important din 2001 până în prezent, însă este inferior estimărilor: -0,5%.

La New York Mercantile Exchange, preţul petrolului brut cu livrare în decembrie a scăzut cu 2,28 dolari sau 3,4% la ora 10:19 a.m., ajungând la 65,22 dolari/baril. Anterior anunţului privind situaţia economică, preţul petrolului depăşise, pentru prima oară în ultima săptămână, pragul de 70 de dolari/baril, în baza speculaţiilor potrivit cărora reducerea dobânzilor în SUA şi China ar putea stimula redresarea economiei globale, respectiv cererea de combustibili. Miercuri, când banca centrală a SUA (Fed) a redus dobânda de referinţă, cotaţia ţiţeiului a urcat cu 4,77 dolari (7,6%), la 67,50 dolari barilul. Dobânda Fed a fost micşorată cu 0,5%, la 1%, cel mai scăzut nivel de după iunie 2004.

La ICE Futures Europe din Londra, petrolul de tip Brent cu livrare în decembrie a avut, ieri, un preţ de 63,31 dolari/baril, în scădere cu 2,26 dolari (3,5%).

În opinia analiştilor, datele privind economia SUA amintesc că cererea de energie nu se va redresa prea curând.

La data de 24 octombrie, într-o reuniune de urgenţă, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis reducerea producţiei sale cu 1,5 milioane de barili pe zi, la 27,3 milioane de barili pe zi, începând cu 1 noiembrie. Măsura a fost luată în vederea opririi declinului preţului petrolului. Săptămâna aceasta, miniştrii ţiţeiului din Iran şi Venezuela au declarat că, probabil, OPEC se va reuni din nou în decembrie, ca să ia în discuţie posibilitatea unei noi reduceri a producţiei.

În prezent, cotaţia ţiţeiului este cu 28% mai mică decât anul trecut, iar faţă de nivelul maxim istoric atins la data de 11 iulie 2008 (147,27 dolari/baril), a pierdut 56%. Potrivit analiştilor UBS AG, cotaţia ţiţeiului va fi de 60 de dolari/baril anul viitor, estimarea fiind redusă cu 43% faţă de preţul anticipat anterior (105 dolari/baril).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb