Scade puternic numărul ofertelor publice iniţiale

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 iulie 2008

Scade puternic numărul ofertelor publice iniţiale

În primele şase luni din 2008, acestea au atins cel mai scăzut nivel din 2003 până în prezent

Numărul ofertelor publice iniţiale lansate în primul semestru din 2008 a fost cel mai redus de după 2003, iar investitorii care aşteaptă o redresare în acest sens sunt foarte puţini, din cauza problemelor economice mondiale şi a pierderilor de pe segmentul creditelor. Potrivit cifrelor agenţiei Bloomberg, în primele şase luni din 2008, au fost listate 333 de companii, faţă de 702 în intervalul similar din 2007. În urma acestor oferte publice iniţiale, companiile au obţinut 73,2 miliarde de dolari, cu 41% mai puţin decât în primele şase luni din 2007, respectiv cel mai scăzut nivel atins după anul 2005.

Ofertele publice iniţiale sunt cele mai profitabile afaceri pentru băncile de inves-tiţii de pe Wall Street, iar reducerea lor a diminuat comisioanele de subscriere cu aproape 50%, la 2,42 miliarde de dolari, conform calculelor Bloomberg. În primele şase luni din 2008, comisioanele din listări au reprezentat 3,3% din banii obţinuţi de firmele de investiţii, comparativ cu 1% - pe segmentul fuziunilor.

Analiştii sunt de părere că, în ultima vreme, când se lansează o ofertă publică iniţială, este vorba despre companii mici, despre care nu prea există informaţii, iar investitorii nu mai vor să rişte. În opinia specialiştilor, problemele care afectează piaţa acţiunilor nu se vor rezolva pes-te noapte, astfel că nu trebuie aşteptată o redresare semnificativă a situaţiei ori revenirea încrederii investitorilor.

Cifrele Bloomberg mai arată că cel puţin 166 de companii au renunţat la oferta publică iniţială sau au amâ-nat-o anul acesta, cifra fiind de două ori mai mare faţă de cea aferentă primului semestru din 2007. Dintre acestea, aproape o treime au fost companii americane, printre care "Forum Oilfield Technologies" Inc., producător de echipament de sondare a zăcămintelor petroliere.

Anul acesta, cea mai importantă ofertă publică iniţială a fost cea a "Visa" Inc., cea mai mare reţea de credit carduri. Compania a obţinut 19,7 miliarde de dolari prin oferta lansată în luna martie, care este a doua ca mărime din lume, după cea a "Industrial & Commercial Bank of China" Ltd., din 2006, în urma căreia au fost obţinute 22 de milioane de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb