Poziţiile options pe volatilitatea implicită a cursului euro-dolar arată că sunt tot mai puţine aşteptări pentru fluctuaţii pe termen scurt a aces-tei perechi valutare, în condiţiile în care, potrivit estimărilor, atât Banca Centrală Europeană (BCE), cât şi Federal Reserve din SUA îşi vor menţine dobânzile cheie luna aceas-ta, respectiv în condiţiile în care se apropie referendumul pe care îl va organiza Marea Britanie în iunie, cu privire la apartenenţa la UE, potrivit Bloomberg.
Conform unui studiu realizat de agenţie, volatilitatea implicită la o lună a fost de 8,11% în 19 aprilie, atingând astfel cel mai redus nivel din decembrie 2014 până în prezent.
Conform analiştilor, posibila ieşire a Marii Britanii din UE (Brexit) continuă să fie cel mai mare risc pentru euro şi, drept urmare, traderii se abţin să constituie expuneri mari pe euro înaintea referendumului ce va avea loc în 23 iunie.
Menţionăm că dolarul a scăzut, marţi, până la cel mai redus curs din ultimele zece luni, după ce adminis-traţia SUA a anunţat declinul peste aşteptări al construcţiilor de locuinţe noi în martie. Potrivit cifrelor oficiale, construcţiile de locuinţe noi au scăzut cu 8,8% luna trecută, în ritm anual, la 1,09 milioane. Nivelul este cel mai redus din octombrie până acum.
Indicele Bloomberg Dollar Spot, care măsoară evoluţia monedei SUA faţă de zece valute majore, a coborât cu 0,6% marţi, însă ieri a urcat cu 0,1%, la 1.171,27 puncte. Totodată, dolarul a crescut cu 0,2% ieri, la ora 11.05, pe piaţa din New York, atingând un curs de 1,1336 unităţi/euro.
În 2016, după mai mulţi ani în care s-a apreciat, dolarul a scăzut în raport cu 14 din cele 16 valute majore ale partenerilor comerciali ai SUA, în condiţiile în care pieţele continuă să anticipeze un ritm mai lent decât cel aşteptat al majorărilor de dobândă de către Fed. În plus, dolarul s-a depreciat după ce autorităţile şi-au exprimat temerile legate de impactul pe care îl au problemele de la nivel global asupra economiei americane.