Scăderi severe pentru bursele europene, pe fondul intensificării crizei ruso-ucraineană

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 22 februarie 2022

Scăderi severe pentru bursele europene, pe fondul intensificării crizei ruso-ucraineană

Declin de 1,3% pentru BET, după prima jumătate de oră de la deschiderea sesiunii de tranzacţionare

Tranzacţii de 20 milioane de lei, aproximativ o cincime din media zilnică a acestui an a BVB

Bursele europene au deschis sesiunea de tranzacţionare în scădere puternică, pieţele fiind zguduite de ultimele evenimente ale conflictului dintre Rusia şi Ucraina.

Indicele pan-european Stoxx 600 avea un declin de 1,9%, după prima jumătate de oră de tranzacţionare, în timp ce indicele DAX 30 de la Frankfurt era în scădere cu 2,5%. La bursa londoneză, indicele FTSE 100 avea un declin de 1,4%.

Pieţele globale reacţionează la ultimele ştiri din Europa, după ce preşedintele rus Valdimir Putin a ordonat trupelor să intre în două regiuni separatiste din estul Ucrainei. Mişcarea vine după ce tot ieri Putin le-a recunoscut independenţa. În decretul ce oficializează mişcarea, numit "menţinerea păcii", se cere forţelor armate ruse să intre în republicile separatiste Doneţk şi Lugansk, aflate în regiunea Donbas din estul Ucrainei, notează CNCB.

La scurt timp după anunţ, în presa internaţională au apărut ştiri conform cărora preşedintele american Joe Bidean va dispune sancţiuni asupra regiunilor separatiste, iar Uniunea Europeană s-a angajat să ia măsuri suplimentare.

În acest context, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), indicii aveau deprecieri puternice în prima jumătate de oră de la deschiderea sesiunii de tranzacţionare.

Indicele BET, la celor mai lichide 19 titluri de la bursa noastră, era în scădere cu 1,3%, în timp ce indicele financiar BET-FI avea un declin de 1,3%. Indicele companiilor energetice şi de utilităţi BET-NG era în depreciere cu 0,9%.

Acţiunile Banca Transilvania (TLV), fovoritele investitorilor străini care vor să ia expunere pe bursa noastră, aveau un declin de 1,52%, la 2,585 lei, în timp,ce titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) erau în scădere cu 0,98%, până la 20,2 lei.

Acţiunile OMV Petrom (SNP), cel mai mare producător de petrol din Europa de Sud-Est, aveau o depreciere de 0,87%, la 0,455 lei, iar titlurile Romgaz (SNG) erau în scădere cu 0,96%, până la 36,2 lei. Acţiunile Nuclearelectrica (SNN) aveau un recul de 1,38%, la 42,85 lei.

Pentru titlurile Fondul Proprietatea (FP), alt vehicul folosit de investitorii străini care vor să ia expunere pe economia ţării noastre, scăderea era de 0,74%, până la 2,01 lei.

După prima jumătate de oră de tranzacţionare, valoarea schimburilor de la Bursa de Valori Bucureşti se ridica la circa 20 milioane de lei, aproximativ o cincime din media zilnică a acestui an, de 97,6 milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Toate bursele si-au revenit cand si-au dat seama ca lumea nu da doi bani pe ce se intampla in Ucraina.

    1. Buna observatie.

      Pentru fiecare miscare a pietei trebuie sa existe o "poveste", altfel nu s'ar mai putea scrie articole "explicative". 

      Iar la tine care era "povestea " atunci când recomandai de curand sa vindem tot ce avem în portofoliu?

      Bro', eu am spus ce am facut in ultimele saptamani, si ce as face daca n'as fi facut ce'am facut deja. Fiecare ia decizii pe baza propriului "fler".

      In ce priveste "povestea", ma refeream strict la jurnalism. Jurnalistii au scrise articolele inainte ca evenimentul scaderea/cresterea bursei sa aiba loc, apoi ei publica articolul deja pregatit in functie de ce se intampla in piata. Vezi doar cazul-scoala de la Bloomberg, cand au postat timp de 20 de minute stirea ca Rusia a invadat Ucraina, pentru ca apoi sa isi ceara scuze si sa spuna ca era doar un "articol-draft" pentru o eventuala invazie. 

      Chiar și flerul se bazează tot pe o "poveste"undeva acolo în background.

      Cat despre articol, este destul de clar ca autorul face un snapshot al situației imediat "după prima jumătate de ora" de tranzacționare. Faptul ca ulterior bursele au crescut nu invalideaza corectitudinea articolului de fata. 

      Oricum, mulțumesc pentru explicațiile decente. Acum mi e mult mai clar ce ai vrut sa spui! 

      Și da, creierul va încerca mereu sa găsească o "poveste" pentru orice, indiferent ca vrem sau nu vrem noi ;) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb