Scandal în afacerile cu petrol din zona Moldova

DANIEL BOJIN
Ziarul BURSA #Materii Prime / 11 martie 2004

Ion Vrînceanu, fost asociat al lui Corneliu Iacobov, îl acuză pe Viorel Hrebenciuc că patronează mafia din Moldova

El mai susţine că tot Hrebenciuc l-a presat ca să vîndă şi acţiunile "Aquaproiect" către o firmă controlată de fostul ministru Aurel Constantin Ilie

Vrînceanu: privatizarea "Rafo" s-a făcut cu scopul de a frauda bugetul de stat"

Un atac fără precedent a fost lansat ieri la adresa vicepreşedintelui PSD, Viorel Hrebenciuc, de către Ion Vrînceanu, fost asociat al lui Corneliu Iacobov în afacerea "Vradicor", specializată în comerţul cu combustibili. Ion Vrînceanu i-a acuzat, ieri, într-o conferinţă de presă, pe Viorel Hrebenciuc şi Corneliu Iacobov că au făcut presiuni asupra sa ca să le cesioneze acţiunile pe care le avea la grupul "Vradicor", în schimbul a trei milioane de dolari: "În octombrie 2003 am fost chemat de Viorel Hrebenciuc şi a trebuit să semnez că voi primi pe acţiuni 3 milioane de dolari pînă în februarie 2004. Nu am primit nici un leu însă".

Ion Vrînceanu a negat că aces-ta ar fi motivul pentru care a ieşit în public ca să îi acuze pe Viorel Hrebenciuc şi pe Corneliu Iacobov că patronează mafia politico-economică din Moldova, argumentînd că a mai fost scos şi dintr-o altă afacere ("Aquaproiect" SA Bucureşti) de către cei doi, în urmă cu aproa-pe trei ani. "Tot Viorel Hrebenciuc mi-a spus în 2001, într-un hotel: "Bă, băiatule, asta e societatea (n.r. - "Aquaproiect" SA Bucureşti) la care a lucrat pre-şedintele ţării şi fostul minis-tru al mediului. Dacă nu vinzi ac-ţiunile, atunci vei avea mari pro-bleme!".

Ion Vrînceanu spune că a trebuit să accepte 12 miliarde de lei pentru pachetul de 50% din "Aquaproiect", deşi solicitase du-blu. Pachetul său a fost cum-părat de firma "Apa Proiect", con-trolată indirect de fostul minis-tru al mediului, Aurel Constantin Ilie. Ion Vrînceanu a ţinut să precizeze ieri presei că are documente pentru declaraţiile pe care le face, acte pe care le-a depozitat la loc sigur. În conferinţa de presă însă, el nu a furnizat nici un document, menţionînd că va da detalii cu altă ocazie.

Afacerile cu combustibili

Ion Vrînceanu susţine că grupul Hrebenciuc-Iacobov a rulat afaceri din 1999 şi pînă acum de aproximativ 350 de milioane de dolari. Privatizarea "Rafo" Oneşti s-a făcut cu scopul de a frauda bugetul de stat, prin diverse mecanisme, în care erau implicate mai multe companii. Printre firmele folosite drept paravan de Corneliu Iacobov, Ion Vrînceanu a menţionat "Metal Invest" Comăneşti, controlată de Gheorghe Ghialfa. "Arhiva societăţii respective cu zeci de mii de miliarde de lei a luat foc", spune Vrînceanu. Ca să obţină ţiţei de la "Petrom", Corneliu Iacobov a gajat cu unele active şi societăţi, afirmă Ion Vrînceanu, adăugînd că una dintre societăţi a fost "Edilitar" SA, la care el a fost acţionar pînă în 2000. Ca să aibă o valoare cît mai mare gajul, Ion Vrînceanu spune că, în cazul "Edilitar", a fost inclus şi terenul societăţii, care era în proprietatea Primăriei: "Scandalul a început cînd a venit SNP să execute societatea, fiindcă Primăria a spus că nu poate executa şi terenul care era al ei". Ion Vrînceanu spune că banii obţinuţi din devalizarea "Rafinăriei Dărmăneşti" au fost folosiţi pentru cumpărarea mai multor hoteluri şi societăţi, iar rafinăria a fost pusă gaj tot la "Petrom". Banii pentru cumpărarea celor două rafinării ("Rafo" şi "Dărmăneşti") au fost procuraţi fie prin vînzarea de subproduse petroliere fabricate în laborator ca fiind benzină de calitate, fie prin vînzarea unor societăţi către cetăţeni irakieni. Ion Vrînceanu susţine că expertul financiar al grupării de la Moldova este fostul preşedinte "Bancorex", Răzvan Temeşan. Pînă la închiderea ediţiei nici Răzvan Temeşan, nici Viorel Hrebenciuc nu au putut fi contactaţi.

Ion Vrînceanu mai spune că, sîmbătă, a vrut să plece la Zurich la o întîlnire de afaceri, însă pe aeroport a aflat că are interdicţie să părăsească ţara.

Întîlnire secretă Năstase - Patriciu, la Viena

Ion Vrînceanu a mai declarat, ieri, că premierul Adrian Năstase şi liderul PNL, Dinu Patriciu, s-au întîlnit la Viena cu Corneliu Iacobov, în vara anului 2002, înainte ca Theodor Stolojan să preia conducerea Partidului Naţional Liberal. Ion Vrînceanu a sugerat că înţelegerea dintre Dinu Patriciu şi Adrian Năstase era ca PNL să rămînă un partid de buzunar (cu 7-8%), iar datoriile grupului "Rompetrol" să fie transformate în acţiuni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb