SCANDAL ÎN CSM Aviz negativ pentru desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunior din Justiţie

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Politică / 29 mai 2020

Aviz negativ pentru desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunior din Justiţie

Cei mai mulţi dintre membrii actualului Consiliu Superior al Magistraturii (CSM) au demonstrat încă o dată, ieri, ceea ce se ştia din momentul în care au aprobat unele modificări abenrante operate de PSD la legile justiţiei şi legislaţia penală: unii judecători şi procurori nu dau doi bani pe normele europene în materie. Ei au rămas cu buchiseala de acasă, din curtea proprie, cu ce au învăţat în cei patru ani de facultate şi refuză să ia în considerare opiniile Comisiei de la Veneţia, recentele rapoarte ale Comisiei Europene pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi ultimele rapoarte Greco, documente care susţin la unison că Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) reprezintă un instrument de presiune asupra magistraţilor, că există riscul ca secţia să afecteze independenţa judecătorilor şi procurorilor şi că ar trebui desfiinţată.

Mulţi, nu proşti, dar probabil cu alte interese. Pentru că nu putem explica altfel votul de ieri din plenul CSM care a emis aviz negativ cu privire la proiectul legislativ depus de USR în Parlament pentru desfiinţarea secţiei speciale de anchetare a magistraţilor.

Cu 10 voturi pentru menţinerea SIIJ în actuala formă de organizare, 8 împotrivă şi unul nul, tabăra anti-europeană din CSM şi-a impus punctul de voinţă. Singurul vot nul a fost al procurorului general Gabriela Scutea, în timp ce ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a votat pentru desfiinţarea SIIJ.

Avizul CSM pe proiectul de lege iniţiat de USR pentru desfiinţarea SIIJ e consultativ, dar el transmite un mesaj puternic Parlamentului, acolo unde proiectul va fi votat.

Proiectul a fost depus la începutul lunii mai, fiind semnat de 40 de deputaţi şi senatori de la USR, dar şi de deputatul (neafiliat) Ana Birchall, fost ministru al Justiţiei.

Procurorul general Gabriela Scutea a arătat, imediat după încheierea şedinţei CSM: "Desfiinţarea SIIJ este o necesitate, chiar mă bucur că mulţi judecători din CSM au evidenţiat cu privire la punctul de vedere al Parchetului General, că a fost unul consistent. Soluţia legislativă era una totalmente novatoare şi încalcă modul de organizare a Ministerului Public. În esenţă, modalitatea în care este formulată propunerea din punct de vedere tehnic necesită multe îmbunătăţiri şi trebuie să ne punem întrebarea dacă ne uităm la propunere în sine, faptul că ea este pe masa Parlamentului şi dacă propunerile noastre, adică ceea ce ar putea însemna eventuale observatii, vor fi sau nu admise în dezbaterile din Parlament. Sunt lucruri diferite".

Cu toate acestea, Scutea nu a explicat de ce plenul CSM nu a dat un aviz favorabil cu observaţii care ar fi intrat în atenţia comisiilor juridice din Senat şi Camera Deputaţilor.

Cei 10 membri CSM care au votat pentru aviz negativ ar fi, conform unor surse citate de ziare.com, Codruţ Olaru (singurul procuror), Victor Alistar, Romeo Chelariu, Lia Savonea, Gabriela Baltag, Evelina Oprina, Nicoleta Ţânţ (şefa CSM), Mariana Ghena, Alina Corina Corbu (şefa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie) şi Simona Marcu.

La finalul şedinţei CSM, ministrul de resort Cătălin Predoiu a postat pe pagina oficială de Facebook: "Voi susţine proiectul de desfiinţare a SIIJ. Am votat pentru aviz favorabil, chiar dacă proiectul comporta observaţii tehnice. Ele pot fi îndreptate la Parlament. La fel voi proceda şi data viitoare".

Ana Birchall, fost ministru al Justiţiei: "În forma actuală, SIIJ este o cooperativă Nufărul de albire a magistraţilor certaţi cu legea sau corupţi"

Uniunea Salvaţi România a criticat aspru, pe pagina oficială de Facebook, decizia plenului CSM: "Este inexplicabil avizul negativ al CSM pentru proiectul USR de desfiinţare a Secţiei speciale, în condiţiile în care Comisia Europeană, GRECO, Comisia de la Veneţia şi majoritatea magistraţilor români au criticat înfiinţarea acestui instrument de presiune. Acest aviz este consultativ şi USR merge mai departe cu acest proiect, precum şi cu proiectul de punere în acord a legilor Justiţiei cu recomandările europene".

Deputatul USR Stelian Ion consideră că avizul negativ, susţinut de 10 din 19 membri ai CSM, reprezintă "un moment foarte trist" pentru justiţia română.

"Aşa cum România a fost condamnată la CEDO pentru modalitatea de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, tot aşa este foarte probabil să primim o decizie din partea CJUE prin care să fim obligaţi la desfiinţarea SIIJ. Se pare că instituţiile noastre nu pot acţiona corect decât împinse de la spate. Criticile venite de la unii membri CSM au vizat chestiuni de tehnică legislativă, deşi Consiliul Legislativ, organism constituţional care dă avize sub aspectul normelor de tehnică legislativă, a fost favorabil. De asemenea, au mai fost amintite unele chestiuni referitoare la dispoziţiile tranzitorii care puteau fi lesne completate cu unul sau două amendamente, aşa cum s-a procedat, spre exemplu, în cazul propunerii făcute de curând de senatorul PSD Robert Cazanciuc. Pare o dublă măsură", a scris Ion Stelian pe pagina sa de Facebook.

El a subliniat că USR va merge "mai departe cu acest proiect" şi va ţine cont de toate comentariile şi propunerile pertinente, solicitând un vot în Parlament.

"Vom vedea atunci cine îi continuă opera lui Dragnea şi cine nu. Am făcut o promisiune şi ne vom ţine de ea: nu ne vom lăsa până nu vom desfiinţa această secţie pentru că ea a fost creată cu rea-credinţă de Liviu Dragnea&Co, a avut o activitate care a confirmat pe deplin avertismentele noastre, favorizându-i pe unii infractori şi hărţuind pe nedrept magistraţi, cum este cazul doamnei procuror Kovesi, pentru că este un organism util doar pentru a face presiuni asupra magistraţilor", a menţionat deputatul Stelian Ion.

Fostul ministru al Justiţiei Ana Birchall, unul dintre iniţiatorii proiectului legislativ a spus: "Este inexplicabil felul în care plenul CSM a înţeles să sfideze solicitarea majorităţii românilor, opinia cvasi-unanimă a sistemului judiciar, recomandările tuturor organismelor internaţionale, precum şi reguli elementare de echitate şi egalitate a cetăţenilor în faţa legii, votând împotriva desfiinţării SIIJ. Toţi cei care nu au votat pentru avizarea favorabilă au susţinut practic menţinerea SIIJ. În forma actuală, SIIJ este o cooperativă Nufărul de albire a magistraţilor certaţi cu legea sau corupţi, inamicul curăţirii magistraturii de personaje toxice care nu fac cinste statutului de magistrat. Raportul de activitate pe anul 2019 este grăitor: 417 dosare lucrate, din care 415 clasate! Mă întreb dacă în spatele acestui vot nu stau temerile unora din consiliu faţă de consecinţele posibil penale ale unora din acţiunile lor".

Mihai Cristian Ban, procuror şi membru CSM: "SIIJ este o emanaţie politică"

Dezbaterile privind desfiinţarea SIIJ au iscat vii dispute în plenul CSM.

Procurorul Mihai Cristian Ban a afirmat că SIIJ "este o emanaţie politică", în timp ce judecătoarea Gabriela Baltag a spus că Secţia a întocmit 417 dosare, chiar dacă a trimis în judecată numai două cauze.

Judecătoarea Evelina Oprina a spus: "Este de relevat şi de evidenţiat opinia instanţelor de grad înalt. Înalta Curte, în proporţie covârşitoare, a opinat pentru menţinerea acestei secţii".

Magistratul Andrea Anamaria Chiş a criticat modul în care a funcţionat secţia specială şi cum au fost trimise în instanţă singurele dosare penale soluţionate astfel de SIIJ.

"În cate dosare au fost tracasaţi colegi de-ai noştri şi audiaţi, ca apoi să fie clasate? Se spune câţi judecători ai Înaltei Curţi au fost cercetaţi de DNA, dar nu se spune câţi procurori din Secţia pentru procurori din CSM sunt cercetaţi de SIIJ. Colegii din delicateţe nu spun, dar eu sunt judecător şi pot să spun acest lucru. (...) Hai să vedem cine, ce a făcut. Încă de când s-a înfiinţat, SIIJ a fost contestată şi pentru abuzurile pe care le-a făcut public, care rezultă inclusiv dintr-o decizie a Înaltei Curţi, dată în cazul Kovesi, că tot se rosteşte acest nume, apropos de CEDO", a spus Andrea Chiş.

Amintim că înaintea şedinţei plenului CSM, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie au solicitat Consiliului "să aibă, măcar în al doisprezecelea ceas, un rol activ în promovarea unor proiecte legislative vizând desfiinţarea SIIJ" şi conformarea cadrului legislativ privind sistemul judiciar cu toate cerinţele entităţilor internaţionale relevante şi doleanţele majorităţii covârşitoare a magistraţilor români.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Vreau poze cu Doamna Birchall, femeia din poză mă agită și mă duce spre depresie!

    Chiar a putut deține o asemenea funcție? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb