SCANDAL LA VÂRFUL MINISTERULUI AFACERILOR INTERNE Carmen Dan, acuzată de minciună şi promovări ilegale

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 23 aprilie 2019

Carmen Dan

Carmen Dan

Chestorul Cătălin Ioniţă, şeful DGA: "Mi s-a pus în vedere să distrug raportul din 11 ianuarie 2018, acesta fiind dovada clară că nu premierul minţea, ci ministrul de interne"

Mihai Tudose, fost prim-ministru, afirmă despre Carmen Dan că este "mincinoasă, agresivă şi incompetentă"

Deputatul Ovidiu Raeţchi solicită audierea lui Cătălin Ioniţă şi a lui Carmen Dan în Comisia de apărare din Parlament

Afirmaţiile ministrului Carmen Dan cu privire la activitatea Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne sunt nereale, a susţinut, printr-o scrisoare des­chisă şi în cadrul unei conferinţe de presă, chestorul Cătălin Ioniţă, şef al instituţiei respective.

Acesta s-a declarat nemulţumit de faptul că la bilanţul activităţii MAI pe anul trecut, ministrul de resort a atacat activitatea depusă de DGA şi a susţinut că este nevoie de un nou proiect managerial şi de o restructurare a activităţii.

Cu acel prilej, ministrul Carmen Dan a spus: "În perioada viitoare vor exista anumite modificări organizatorice la nivelul DGA.

Activitatea DGA are două componente principale - prevenirea corupţiei şi combaterea acesteia. Consider că trebuie să existe un echilibru între aces­te componente. (...) Activitatea DGA pe zona de prevenire s-a concentrat mult prea mult în cu totul alte zone, altele decât MAI. Din punctul meu de vedere, nu cred că am terminat cu corupţia din minister, ca să ne prioritizăm activitatea preventivă în alte domenii ale vieţii sociale. (...) Nu trebuie să uităm că această unitate s-a înfiinţat, în primul rând, pentru a gestiona problemele din MAI. Mă gândesc să intervin legislativ pentru a readuce activitatea DGA la zona de competenţă pentru care a fost înfiinţată această unitate. Ministerul are nevoie de o astfel de structură de integritate şi nu de un alt Parchet!".

Declaraţiile ministrului de resort au stârnit reacţia chestorului Ioniţă, care a publicat o scrisoare deschisă în care susţine că "se simte obligat să aducă în atenţia opiniei publice situaţia extrem de gravă în care se găseşte Ministerul Afacerilor Interne sub conducerea actualului ministru".

Scandalul din fruntea MAI a atras atenţia vicepreşedintelui Comisiei de apărare, deputatul Ovidiu Raeţchi, care a solicitat ca atât Carmen Dan, cât şi chestorul Cătălin Ioniţă să fie chemaţi la comisie şi să fie audiaţi cu privire la aspectele respective, deoarece ministrul de interne este membru al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Deputatul Ovidiu Raeţchi susţine: "Acuzaţiile formulate de şeful DGA la adresa ministrului de Interne nu pot fi trecute cu vederea. Este îngrijorător faptul că şeful unei structuri din cadrul Ministerului de Interne acuză organizarea de filaje la adresa sa. Reamintesc faptul că în septembrie 2018, în contextul discuţiei despre represiunea Jandarmeriei din 10 august, Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a acuzat-o pe ministrul Carmen Dan că a interceptat corespondenţa Speranţei Cliseru, pe atunci prefect al Capitalei şi pe care a prezentat-o la o şedinţă CEx al PSD, ceea ce este tot o formă de filaj".

Cătălin Ioniţă - "Schimbarea din funcţie a premierului Mihai Tudose, «opera» afirmaţiilor eronate ale lui Carmen Dan"

Chestorul Cătălin Ioniţă afirmă că ministrul Carmen Dan continuă să prezinte o situaţie eronată asupra rezultatelor şi activităţii desfăşurate în cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, atât timp cât măsurile preventive şi cele de combatere au fost apreciate atât de conducerea ministerului, la ultimul bilanţ al DGA, cât şi de parchetele cu care colaborează instituţia.

În replică, ministrul de resort a declarat: "Domnul Ioniţă spune foarte multe lucruri. Ce pot eu să fac în situaţia asta? Îl las să spună ce are de spus. nu am considerat niciodată că trebuie să pun eu căluş în gura cuiva. Întrebarea e de ce a ales acest moment să vorbească. E trist pentru mine că un ofiţer de carieră îşi pune uniforma în cap în felul ăsta".

Chestorul a precizat că nu acceptă ca DGA să fie acuzată pe nedrept şi că în acest moment toată lumea discută despre faptul că el va fi schimbat din funcţie, la fel cum a fost înlăturat şi de la conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române.

În scrisoarea deschisă, şeful DGA susţine că ministrul Carmen Dan a minţit în ianuarie 2018, când a afirmat că Ioniţă îşi doreşte preluarea funcţiei de Inspector General al Poliţiei Româ­ne. Chestorul susţine că raportul prezentat de Carmen Dan premierului Mihai Tudose a fost unul mincinos, atât timp cât el a refuzat, printr-un raport din 11 ianuarie 2018, numirea în fruntea Poliţiei Române.

Afirmaţia lui Cătălin Ioniţă a iscat o reacţie dură din partea fostului premier Mihai Tudose la adresa ministrului de interne Carmen Dan. Tudose a scris pe pagina sa de Facebook: "Mincinoasă. Agresivă şi Incompetentă. O reprezentare perfectă a omului lui Dragnea. Ministrul de Interne... Carmen Dan! (...) Vă aduceţi aminte cum în ianuarie 2018 am cerut demisia acestei «doamne» fiindcă minte şi are o agendă proprie în cadrul ministerului... Atunci «partidul» a luat foc, am fost făcut misogin şi evident deconspirat ca fiind securist şi trădător... Acum, chestorul Ioniţă recunoaşte că «doamna» a minţit şi nu numai ci şi o serie de abuzuri şi presiuni care nu au nici o legătură cu ceea ce trebuie să fie un ministru de interne... Nu cred că se mai aşteaptă nimeni ca «doamna» Dan să-şi dea demisia... Poate chiar e util să mai stea acolo. Să o vedem şi să ne reamintim cum arată «omul perfect al lui Dragnea/PSD». (...) Nu trebuie să-şi dea ea demisia... trebuie trimişi toţi acasă. Urgent!".

Ioniţă: "Oamenii ministrului de interne, numiţi, nelegal, în funcţii cheie"

În scrisoarea deschisă, chestorul Cătălin Ioniţă mai arată că, în urma conflictului de anul trecut cu ministrul Carmen Dan, Poliţia Română des­făşoară activităţi de supraveghere operativă, asupra familiei sale şi că există martori şi probe video care dovedesc acest lucru. Ioniţă susţine că a înştiinţat conducerea Direcţiei Generale de Protecţie Internă cu privire la filajul la care este supus, dar nu s-a întâmplat nimic pozitiv, ci filajul a fost intensificat.

Ioniţă mai afirmă că ministrul Carmen Dan promovează în funcţiile de execuţie din cadrul Ministerului de Interne persoane care nu deţin competenţele şi vechimea necesară, prevăzute de lege, înlăturând astfel candidaţii indezirabili pentru funcţiile de inspectori şefi ai unor inspectorate judeţene din ţară.

De acest tip de numire în funcţie a avut parte inclusiv Direcţia Generală Anticorupţie. Chestorul Cătălin Ioniţă susţine: "La conducerea DGA, cât timp am fost plecat în SUA, a fost împuternicit un simplu lucrător Constantin Valentin, care, fără nici un fel de experienţă de conducere în M.A.I. a fost pus să exercite atribuţiile funcţiei. Precizez că pentru ocuparea funcţiei de Director General este obligatorie o experienţă de 4 ani în funcţie de conducere. Acest personaj, evident cu girul D.G.P.I. a demarat o campanie de retragere a împuternicirilor făcute de mine, împuternicind apoi în funcţia de director general adjunct, şef operaţii, etc a unor persoane care ulterior au creat probleme grave în unitate. Tot el, de faţă fiind ministrul Carmen Dan a făcut afirmaţia că trebuie să fiu ascuns într-o funcţie pe undeva în minister şi să nu revin în funcţia ocupată de mine prin concurs, de Director General al Direcţiei Generale Anticorupţie. Odată reîntors la D.G.A. au continuat presiunile vizând schimbarea din funcţie a unor şefi de structuri teritoriale".

Ulterior, Constantin Valentin a fost numit de Carmen Dan la conducerea Direcţiei de Audit Public Intern, deşi nu ar îndeplini nici pentru această func­ţie condiţiile cerute de lege.

Cătălin Ioniţă a fost numit la conducerea IGPR pe 17 ianuarie 2018 pentru o perioadă de 6 luni, în urma scandalului dintre Carmen Dan şi Mihai Tudose. Iniţial, Carmen Dan i-a cerut lui Mihai Tudose schimbarea din funcţie a şefului de atunci al Poliţiei Române, Bogdan Despescu, în contextul scandalului poliţistului pedofil. Mihai Tudose a acuzat-o însă pe Carmen Dan că l-a minţit când i-a spus că Ioniţă a acceptat să fie noul şef al IGPR şi i-a cerut atunci demisia. Carmen Dan nu a demisionat, ci a anunţat, după o zi, că are acceptul lui Ioniţă pentru funcţie. Ulterior, PSD i-a retras sprijinul lui Mihai Tudose din fruntea Guvernului. La finalul lunii iunie 2018, Cătălin Ioniţă a demisionat din funcţia de şef al Poliţiei Române.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. ..Nu e mult de comentat vizavii de pers. doamnei C-Dan...o altfel de VV Dancila nr. 3... E feminina~?..Daaa~..E descurcareata in felul ei?..Da !..Executa tot ce ii vine in plic si ii ordona nea' Livache?..Da !!!..Dincolo de faptul ca e destul de placuta ca imagine si la prima vedere se poate vedea destul de clar si partea sa cea toxica si otravitoare ce ne duce cu gandul la doamna planta "Maselarita", nu mai amintesc de faimoasa "Ciumafaie" la fel de otravitoare si arhicunoscuta caci suna aiurea in urechi..Daaa !...Inseamna ca indeplineste toate conditile si cerintele conform fisei postului de la acest minister important pt. orice putere.......Poate cineva sa anticipeze pasul urmator in ierarhie ??...Prim ministru ??..Posibil !...Sefa la SRI ?..Nu ! O da afara aia cu boblovanii grei pe umeri, si in suturi.."Mars de aici Tampito" !!!...Compatibila pt. orice minister cu exceptia finantelor, cel cu Romanii de peste granita, externele si servicilor secrete cred_..."Previziuni"__..Nu ! Va ramine la MI pina la finishul actualei governari iar apoi va merge drept rasplata pe un mandat de deputat sau senator in urmatoarea legislatura, si brat de brat cu nea' Livache daca cumva nu il inchide astia......

    1. Matraguna :)) asta are punct de vedere privind organizarea, functionarea si probabil eficienta acestui ansamblu faraonic. Din ce vagauna si-o fi scos punctul asta de vedere? Sa nu-mi spuneti ca a dus-o mintea, ca nu va cred. :))

      Cum poti sa pui un asemenea specimen sa conduca un minister sau guverrnul unei tari. Doar un nebun ca Dragnea poate sa aiba asemenea idei si putinte. Si o face pentru ca repetent multianial, muzicant ambulant si mare infractor n-a ajuns inca sa treaca de stadiul las' ca merge si asa.

      Vedeti dragi compatrioti ce patiti daca alegeti infractori in functii publice?! 

      Subscriu intru totul ! In plus trebuie observat faptul ca Dranea -si numeste pe laga el numai agramati si inculti, si hoti, crezand ca in felul acesta iese el in evidenta; normal ca sef de partid ar trebui sa promoveze oameni profesionisti de prima mana si cinstiti si curati ca lacrima - cum se spune, ca slava domnului,exista in psd asemenea elemente. De ce procedeaza el asa este simplu si usor de observat : ca sa poata sa ramana el la conducerea acestui mare partid, sa poata fura cum a facut pana acum(vezi insula Belina si bratul Pavel si nu numai ) si sa distruga Justitia cum incearca din toate puterile . Are in acest scop si ajutoare cum este Tariceanu, Tudorel si altii care se cunosc,fara a-i mai numi, cu o exceptie - Valcov - , care culmea este consilierul Prim-ministrului, el condamnat in plina instanta pentr furt, mita si alte nereguli facute .

      Culmea, ca acest mare hot si pungas a fost numit de VV Dancila consilier cu probleme economice, sigur, cu ordinnul lui Dragnea, cum se spune - pui lupul paznic la turma de oi . VV Dancila se lauda ca e un om al dialogului, al consultarii ; cu cine s-o fi consultat, numai ea stie, in loc sa recunoasca ca a primit ordin de la Dragnea, fiindca este stiut ca hot la hot trage ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb