SCANDAL PE TEMA STRUCTURII AUTORITĂŢII DE SUPRAVEGHERE  Runda a doua, în înfruntarea Ursache-Negriţoiu

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 septembrie 2016

Runda a doua, în înfruntarea Ursache-Negriţoiu

Mircea Ursache, ASF: Parlamentul trebuie să decidă cu privire la restructurarea ASF

Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF, a continuat, ieri, disputa cu preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară Mişu Negriţoiu, pe tema structurii instituţiei.

"Parlamentul trebuie să decidă cu privire la restructurarea instituţiei", a declarat Mircea Ursache.

Domnia sa a afirmat că recenta preocupare a partidelor de restructurare a ASF îşi are originea în neputinţa instituţiei de a soluţiona problema asigurărilor.

"Recenta preocupare a partidelor parlamentare de restructurare a ASF îşi are originea tocmai în neputinţa ASF de a soluţiona problema asigurărilor şi că tot felul de comunicate cu aşa-zise modele din alte state nu sunt decât o presiune inadmisibilă asupra Parlamentului de a nu umbla la restructurarea ASF, iar acest lucru trebuie respins categoric", a declarat Mircea Ursache, citat de Agerpres, adăugând: "Singurul care poate decide în România cu privire la structura ASF este Parlamentul.

După părerea mea, nimic nu poate să fie mai neproductiv decât ASF în sectorul de asigurări. Ştiu că există la Parlament (o iniţiativă n.r.), o discută partidele parlamentare, cu privire la modelul din Comisia Europeană, în care există un organism de supraveghere în domeniul pieţei de capital şi unul în domeniul asigurărilor. Aşa este organizat la Bruxelles".

Domnul Ursache a transmis şi săptămâna trecută, că este de părere că ţara noastră ar trebui să adopte modelul european de supraveghere a pieţelor financiare, cu entităţi diferite pentru sectorul bancar, piaţa de capital, asigurări şi pensii private, întrucât actualul model de supraveghere a creat premisele unor decizii controversate.

Ulterior, Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, a ţinut să îl contrazică pe Mircea Ursache.

Preşedintele ASF a declarat că spargerea Autorităţii de Supraveghere Financiară ar fi un pas înapoi extrem de contraproductiv având în vedere că în restul Europei se merge pe un sistem integrat de supraveghere, inclusiv cu piaţa bancară: "Mişcarea care se face (la nivel european -n.r) este ca eventual toate autorităţile să aibă un sistem integrat de supraveghere şi, probabil, dacă în România se va face o modificare va trebui să se aibă în vedere dacă de integrează cu supravegherea bancară sau dacă se face «twin peaks», adică să ai supravegherea pe bază de risc şi supravegherea pe bază de conduită separat. În niciun caz, ar fi extrem de contraproductiv din documentarul pe care îl avem noi azi, să se facă un pas în spate şi să se spargă (ASF-n.r.) în două sau trei instituţii din diverse considerente. Cred că şi logistic ar fi foarte greu. Noi facem acum o platformă integrată şi le va fi foarte greu celor care eventual ar încerca să o facă... Dar asta este o decizie politică şi nu este competenţa noastră să comentăm, doar să oferim documentarul nostru".

De asemenea, ASF a transmis, miercuri, un comunicat de presă, potrivit căruia un număr de 16 ţări din Europa Centrală şi de Vest au înfiinţat autorităţi de supraveghere integrată a celor patru pieţe financiare (bancară, de capital, asigurări şi pensii), în timp ce la nivelul Europei Centrale şi de Est în trei state, inclusiv România, există autorităţi similare, dar pentru trei pieţe non-bancare (capital, asigurări şi pensii).

Mircea Ursache a mai precizat că singurul răspunzător de situaţia din asigurări este Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF): "Noi asistăm astăzi la o implozie în piaţa de asigurări prin care toate entităţile şi jucătorii din piaţă sunt nemulţumiţi, asigurătorii sunt nemultumiţi, brokerii, federaţiile patronale şi sindicale transportatorilor sunt nemulţumite, dar şi reprezentanţii service-urilor sunt nemulţumiţi. Asta e cu atât mai grav cu cât se încearcă atragerea în dezbaterea publică a răspunderii, fie a Guvernului, fie a Parlamentului, fie a Consiliului Concurenţei, în condiţiile în care singurul răspunzător din situaţia din asigurări este Autoritatea de Supraveghere Financiară. Nu pot fi trase la răspundere alte autorităţi ale statului, când problema asigurărilor este o problemă care a fost generată de deciziile ASF şi ca atare tot de către ASF trebuie să fie şi rezolvată".

Deputatul Adrian Gurzău a iniţiat, pe 23 iunie, revocarea preşedintelui ASF, pe fondul nemulţumirilor trans-portatorilor faţă de creşterea tarifelor RCA.

Săptămâna trecută, mai mulţi deputaţi din Comisiile reunite de buget-finanţe şi transporturi au solicitat demisia conducerii Autorităţii, printre aceştia fiind: Andreea Paul (PNL), Cătălin Rădulescu (PSD), Alexandru Nazare (PNL) şi Adrian Gurzău.

Mişu Negriţoiu a spus, în Parlament, că demisia este o opţiune personală, pe care nu şi-o manifestă.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Corect ar fi ,ca amandoi sa-si dea demisia !

    Acum domnul Ursache vrea separat ! 

    Nua fost CNVM-ul separat ? 

    Domnul Ursache vrea sa-i piarda urma pagubitii de pe piata de capital, 

    atent supravegheata de ASF .

    1. ai dreptate afara amindoi

      il mananca rau. nu ca tin partea lui nea Misu, dar, in principiu, rufele nu se spala in public. plus ca nea Mircea pare ca a trecut repede peste scandalurile care au planat pe piata de capital acum vreo 2-3 ani, cand se evaporau portofoliile actionarilor. Atunci tăcea mâlc.

      Sa reamintim de Harinvest ,unde peste 100 de investitori au ramas fara actiuni si bani in valoare de 20 000 000 roni .

      Totul sub atenta supraveghere a ASF

      Ce actionari ? Niste talhari !

      O suveica ,prin care au tras zeci de milioane ! A se intelege actiunile si banii

      investitorilor . 

      Sper sa termine meciul amandoi la ......PUSCARIE !

    As inclina sa spun ca atributiile Asf sa fie preluate de Anpc, nu stiu daca e bine.

    Corect ar fi sa preluam modelul german nu sa incercam noi marea cu sarea. 

    1. Nu cu aceleasi personalitati!

      Si Gigi schimba echipa daca nu joaca "bine". 

      Pe hartie exista si in ASF directia protectia consumatorului.

    De ce nu s-a facut modelarea ANAF dupa IRS, iar a CNVM dupa SEC? Interese? Ce cauta CNVM laolalta cu CSA, cand sunt domenii total diferite?

    Acesti Marc Antoniu si Octavian ai Pietei de Capital. Ce drama pentru noi!

    Unul vrea sa guverneze singur Egiptul avand ca scop principal ''imensa'' piedica ce a ramas neatinsa in calea apoteozei Pietei de Capital - sectiunea 1 a DC - celalalt pierdut la Roma in implementarea dress codului si steam-proiectul copiat de la Anghel&CDR.....amandoi cocotati peste Piata de Capital... 

    As incerca un citat nimerit de incheiere :  

    ''Jos Labele de pe Piata de Capital!'' :)))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb