SCANDALUL HIPERMARKETURILOR Smântânit de oale

Nataşa Negru
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri de Larg Consum / 16 aprilie 2008

Smântânit de oale

Ieri au avut loc primele audieri în cadrul anchetei parlamentare privind acuzele de concurenţă neloială şi practică monopolistă aduse supermarketurilor

Disputa iscată între producătorii de lapte şi hipermarketurile din ţara noastră este de fapt un import al conflictului apărut în Franţa, dar cu o diferenţă: poziţia adversarilor.

În Franţa, producătorii negociază direct cu reprezentanţii hipermarketurilor, căci sunt uniţi în asociaţii de procesatori. În ţara noastră, între producătorii de lapte şi hipermarketuri mai apare un personaj: marele procesator.

În Occident, producătorii şi procesatorii de lapte sunt uniţi în asociaţii de breaslă comune, după cum ne explică Gheorghe Albu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). La noi însă, procesatorii se interpun între producători şi hipermarketuri. Mihai Petcu, director general al SC "Agroindustriala Pantelimon" SA, a exemplificat: în ţara noastră, procesatorii sunt uniţi în asociaţia "APRIL", iar producătorii în Federaţia Cres­cătorilor de Taurine din România. Unificarea acestora ar fi de bun augur, consideră domnia sa, căci în această situaţie ar fi capabili să negocieze problemele de interes comun atât cu Ministerul, cât şi cu reprezentanţii hipermarketurilor. În lipsa acestei organizări, fiecare încearcă să-şi exploateze propria poziţie în structura pieţei, fără să ia în seamă că şi-ar putea distruge partenerul de piaţă. Astfel, raporturile dintre cei trei actori - producători, procesatori şi hipermarketuri - nu sunt deloc nevinovate, ci creează de fapt un soi de "menage a trois", când puteau fi o simplă "monogamie" între hipermarketuri şi o asociaţie comună, ca în occident.

Este procesatorul o vulpe şireată sau producătorul va fi fiind un dobitoc?

Chiar dacă preţul unui litru de lapte este negociat între producător şi procesator, aces­ta din urmă recurge la un şiretlic ieftin: în momentul când achiziţionează materie primă de la unii producători întocmeşte două facturi, una cu preţul real şi cealaltă cu un preţ fals, mult mai mic, după cum ne explică domnul Mihai Petcu. În procesul de negociere cu alţi producători de lapte, procesatorul o invocă pe cea din urmă, stabilind astfel un preţ dezavantajos acestora, ce nu le acoperă cheltuielile de producţie a laptelui. Dar apare o nedumerire - dacă producătorii cunosc această manevră, mai poate fi numit procesatorul şiret? Sau pur şi simplu producătorii nu au coloană vertebrală? Răspunsul este nu, producătorul nu este un dobitoc, ci acceptă înşelătoria sub şantajul importurilor.

Procesatorii, la rândul lor, se consideră nedreptăţiţi din pricina abuzurilor atât ale operatorilor de retail, cât şi ale producătorilor, susţine Vidu Afloarei Neculai, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Lapte din Neamţ: "Noi ne aflăm între ciocan şi nicovală; producătorii vor să-şi vândă marfa cât mai scump, iar comercianţii caută un preţ cât mai mic la cumpărare".

Costel Caraş, preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România (SCTR) a descris situaţia în care se află în acest moment producătorii de lapte: "Peste un milion de crescători de taurine se află într-o situaţie dezastruoasă. Noi vindem procesatorilor litrul de lapte cu 0,5 lei, în timp ce preţul din magazine ajunge chiar şi la 4,4 lei. În medie, din preţul de comerţ, 48% revine procesatorilor, 40% operatorilor din retail, iar producătorului circa 12%. Noi suntem permanent ameninţaţi cu importurile şi contractele. În aceste condiţii nu mai putem funcţiona. "

Domnul Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară a declarat: "Politica de acaparare dusă de hipermarketuri, pe fondul unui adaos comercial foarte mic, determină ca atât producătorii, cât şi procesatorii să fie în pierdere".

Reprezentaţii producătorilor şi procesatorilor agro-alimentari, care au fost audiaţi, ieri, în Comisia pentru Politică Economică din Camera Deputaţilor, în cadrul anchetei privind acuzaţiile de concurenţă neloială şi practică monopolistă a supermarketurilor au solicitat parlamentarilor să iniţieze o lege pentru definirea preţului la raft a produselor comercializate.

Comisia a fost împuternicită de plenul Camerei Deputaţilor, la data de 17 martie, să efectueze o anchetă parlamentară care să verifice aceste acuzaţii şi să stabilească efectele pe care eventualele practici incorecte le au asupra întreprinzătorilor, furnizorilor şi consumatorilor.

Membrii Comisiei vor chema la audieri, săptămâna viitoare, şi pe reprezentanţii supermarketurilor. (C.D.)

Dragoş Frumosu ne-a explicat traseul materiei prime pentru industria lactatelor: laptele se colectează de la ferme sau centre de colectare, unde se măsoară procentul de grăsime. Acest procent (3,8%) influenţează preţul la care este vândut procesatorilor din industria alimentară, în general 0,8-0,14/0,15 lei/kg. În urma procesului de fabricaţie prin care trece laptele (scoaterea grăsimii, răcire, pasteurizare) preţul creşte până la aproximativ 2,3-2,4 lei/kg. Ultimul filtru până la consumatorul final îl reprezintă hipermarketurile, care prin "multitudinea taxelor, de raft, de reclamă, de revistă, aniversare, de raft principal, de raft secundar", determină ca preţul produsului din hipermarket să fie cu 30-60% peste preţul procesatorului, adică circa 3 lei/litru. De asemenea, perceperea unui adaos comercial de 2% de către hipermarket creşte preţul până la 3,5-3,6 lei/litru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb