SCANDALUL "MUST CARRY" Consiliul Concurenţei avertizează CNA

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Companii #Media-Advertising / 4 februarie 2014

Consiliul Concurenţei avertizează CNA

Consiliul Naţional al Audiovizualului nu a reuşit în şedinţa de săptămâna trecută să decidă care sunt posturile TV autohtone libere la retransmisie de către toţi cabliştii. Problemele au apărut deoarece în şedinţa CNA au fost analizate două tipuri de liste must-carry, una care conţinea 20 de televiziuni private, iar alta cu 30, membrii consiliului având puncte de vedere divergente în privinţa adoptării unei liste sau a alteia. Lista televiziunilor must-carry trebuie să respecte articolul 82 din Legea audiovizualului care prevede următoarele: "Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă".

Pe acest fond, Consiliul Concurenţei recomandă Consiliului Naţional al Audiovizualului revizuirea legislaţiei în domeniu, astfel încât principiul must-carry să fie aplicat pe baze de neutralitate tehnologică, adică indiferent de modalitatea de retransmitere a programelor: prin cablu sau prin satelit de tip Direct-to-Home (DTH) şi nu doar operatorilor prin cablu, aşa cum se procedează în prezent. Autoritatea de concurenţă consideră că acest statut ar trebui acordat doar acelor canale al căror conţinut global are caracter de interes general: "Acest statut poate fi acordat şi canalelor private doar în măsura în care se consideră strict necesar în vederea atingerii obiectivului de interes general (canale culturale, informative etc.) şi în măsura în care acestea deţin cote de audienţă adecvate. Ca urmare, numărul canalelor de televiziune cărora li se aplică regimul must-carry ar trebui redus (ţinând cont şi de apropiata introducere a televiziunii digitale), iar statutul ar trebui acordat în urma unei proceduri competitive. În acest fel, CNA va asigura, într-o manieră transparentă, respectarea criteriilor predefinite şi stipulate în caietul de sarcini, de către toţi radiodifuzorii interesaţi de obţinerea statutului must-carry. Recomandările au fost făcute în urma investigaţiei declanşate de Consiliul Concurenţei, în 2012, privind posibila încălcare a Legii Concurenţei de CNA prin stabilirea unor condiţii discriminatorii pentru distribuitorii de programe televiziune. În 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a emis decizia nr. 72 care prevede că lista must carry este aplicabilă distribuitorilor de servicii de programe, cu excepţia celor care utilizează pentru retransmisie reţele publice cu acces prin satelit de tip Direct-to-Home (DTH)".

Discuţiile se poartă în jurul procentului de 25% din numărul total de programe difuzate. Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA) susţine că CNA nu are competenţa să instituie un alt procent decât cel de 25% prevăzut de Legea audiovizualului, în schimb reprezentanţii unor companii de cablu consideră că procentul ar trebui micşorat. Conform unor surse de presă, televiziunile care ies din lista must-carry în varianta redusă discutată deja de CNA sunt: Look TV, Speranţa TV, Naşul TV, HIT Music Channel, Transilvania Live, TV H, Inedit TV, Alfa Omega Tv, Credo TV şi Travel Mix, dar numărul acestora poate creşte dacă se va ţine cont cu stricteţe de recomandările Consiliului Concurenţei. Cum termenul limită, 1 februarie, a fost deja depăşit, cel mai probabil lista programelor must-carry va fi publicată după şedinţa de astăzi a CNA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb