SCANDALUL TRECE, LICENŢELE RĂMÂN Agenţia de Mediu Hunedoara a decis să emită acordul de mediu revizuit pentru Certej

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 28 noiembrie 2013

Agenţia de Mediu Hunedoara a decis să emită acordul de mediu revizuit pentru Certej

Mining Watch România va ataca în instanţă acordul de mediu emis pentru proiectul minier de la Certej

Surse: "Ministerul Mediului a renunţat la procesul cu Deva Gold"

Agenţia de Protecţie a Mediului Hunedoara a decis să emită pe 12 noiembrie acordul de mediu revizuit pentru proiectul minier de la Certej, dând curs unei solicitări a companiei Deva Gold care a cerut să fie schimbat amplasamentul uzinei de preparare a minereului.

Decizia Agenţiei de Protecţie a Mediului Hunedoara nu este finală, oficialii statului analizând, actualmente, contestaţiile depuse de societatea civilă, în funcţie de care, la finalul acestei săptămâni, să hotărască dacă va modifica acordul revizuit sau dacă îl va transmite în forma actuală companiei care deţine licenţa de exploatare la Certej.

"În perioada 12-25 noiembrie, toţi doritorii au putut să depună contestaţii cu privire la decizia de emitere a acordului de mediu revizuit, publicată pe site-ul APM Hunedoara şi în cotidienele locale, urmând ca, până pe 29 noiembrie, acestea să fie analizate, iar în funcţie de aspectele constatate, să se modifice decizia sau acordul de mediu revizuit să fie transmis titularului proiectului", ne-a declarat Georgeta Barabas, directorul executiv de la Agenţia de Protecţie a Mediului Hunedoara.

Domnia sa ne-a mai spus că Deva Gold (titularul licenţei) a solicitat revizuirea acordului de mediu ca urmare a deciziei să modifice amplasamentul unei părţi din uzina de procesare astfel încât să reducă din suprafaţa care ar fi urmat să fie defrişată pentru construirea fabricii de preparare a minereului.

Revizuirea acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej s-a făcut în baza prevederilor OUG 195 din 2005 privind protecţia mediului, aprobată cu modificări prin legea 265 din 2006. Astfel, dacă există o notificare din partea titularului proiectului, potrivit căreia au survenit anumite modificări, atunci autorităţile abilitate sunt obligate să revizuiască acordul de mediu, dacă proiectul nu a fost realizat deja, conform declaraţiilor oficialului de la APM Hunedoara.

Directorul executiv de la APM Hunedoara ne-a mai declarat că acordul de mediu nu este singura autorizaţie de care proiectul minier de la Certej, are nevoie, titularul licenţei trebuind să mai obţină şi autorizaţia de construcţie a uzinei de preparare şi a celorlalte componente a proiectului minier.

În acelaşi timp, organizaţia nonguvernamentală Mining Watch a anunţat că va ataca în instanţă acordul de mediu emis pentru proiectul minier de la Certej întrucât "noul act substituie şi revizuieşte ilegal acordul de mediu eliberat de Agenţia Regională de Protecţia Mediului Timişoara anul trecut".

În ceea ce priveşte procesul intentat de Ministerul Mediului pentru anularea acordului de mediu eliberat în 2012 către Deva Gold, acesta a fost suspendat, potrivit reprezentanţilor ONG-ului, oficialii din minister retrăgându-şi plângerea.

La scurt timp după ce a fost emis acordul de mediu în 2012, ministrul mediului Rovana Plumb a solicitat în instanţă anularea acestuia, declarând că "resursele României nu vor fi obiectul tranzacţiei pe sub mână pentru niciun fel de funcţionar".

Totodată, anul trecut, Rovana Plumb menţiona că proiectul miner de la Certej nu respectă nici legislaţia naţională şi nici normele europene în vigoare.

La fel ca şi în cazul proiectului minier de la Roşia Montană, la numai un an distanţă, reprezentanţii partidelor din Guvern par că s-au răzgândit în ceea ce priveşte posibilitatea demarării unor astfel de proiecte.

În procesul cu Ministerul Mediului, compania Deva Gold a fost reprezentată de casa de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.

Principalul investitor de la Certej, Eldorado Gold Corporation, este o companie minieră canadiană, listată la bursa din Vancouver, care operează şi în Grecia, Turcia, China şi Brazilia. Compania minieră a preluat în decembrie 2011 European Goldfields, care deţinea 80% din societatea Deva Gold SA, celelalte 20% din acţiuni fiind deţinute de compania de stat Minvest Deva. La începuturile lor, cele două afaceri, Roşia Montană Gold Corporation şi Deva Gold au fost finanţate de Frank Vasile Timiş, fondatorul şi fostul preşedinte al Gabriel Resources, compania ce deţine pachetul majoritar la Roşia Montană Gold Corporation.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb