Războiul din Israel a continuat ieri, în a patra zi de la atacul organizaţiei Hamas, însă schimburile de focuri au scăzut în intensitate după ce Israelul a odonat o blocadă totală în Fâşia Gaza.
Cu toate acestea, pe măsură ce Israelul a continuat bombardamentele în Gaza, Hamas a răspuns violent, ameninţând că va începe să ucidă ostatici în cazul în care Israelul nu va opri atacurile aeriene.
"De fiecare dată când oamenii noştri vor fi luaţi ţină fără avertisment, aceasta va avea ca rezultat execuţia unuia dintre ostaticii civili", a indicat braţul armat al Hamas, Brigăzile Al-Qassam, într-un comunicat citat de AFP.
"Nicio negociere" nu este posibilă în acest moment cu Israelul atât timp cât continuă ostilităţile, a declarat, de asemenea, un responsabil al mişcării palestiniene Hamas, cu sediul la Doha.
"Operaţiunea militară continuă, iar rezistenţa, condusă de Brigăzile Al-Qassam, continuă să apere drepturile poporului nostru, aşa că în prezent nu este posibilă nicio negociere asupra problemei prizonierilor sau a altora" cu Israelul, a declarat Hossam Badran, membru al biroului politic al Hamas în capitala Qatarului.
• Israelul, condamnat pentru blocada din Gaza
În a patra zi a conflictelor, după ce mai multe ţări au condamnat atacul terorist asupra Israelului, mai multe voci au criticat decizia Israelului de a ordona o blocadă totală în Gaza.
Secretarul General al ONU afirmă că este "profund îngrijorat" de decizia Israelului de a impune o blocadă totală asupra Fâşiei Gaza, ceea ce va agrava şi mai mult situaţia deja gravă, potrivit Al-Jazeera. El mai afirmă că acest ultim conflict nu a apărut din neant, ci dintr-o ocupaţie care durează de decenii, fără perspectiva unui sfârşit.
Asediul total asupra Fâşiei Gaza, anunţat luni de ministrul israelian al Apărării, contravine dreptului internaţional umanitar, a transmis ieri ONU, potrivit AFP.
"Impunerea de asedii care pun în pericol viaţa civililor prin privarea lor de bunuri esenţiale pentru supravieţuire este interzisă de dreptul internaţional umanitar", a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, citat într-un comunicat.
Biroul Înaltului Comisar aminteşte, de la Geneva, că "orice restricţie privind circulaţia persoanelor şi a bunurilor în scopul punerii în aplicare a unui asediu trebuie să fie justificată de o necesitate militară, în caz contrar putând constitui o pedeapsă colectivă".
De asemenea, o coaliţie formată din 34 de organizaţii de studenţi de la Universitatea Harvard a emis o declaraţie în sprijinul palestinienilor, conform Al-Jazeera.
Totuşi, această mişcare a provocat indignare printre foştii elevi eminenţi ai universităţii.
Potrivit studenţilor, "regimul israelian este responsabil în întregime pentru toate violenţele în curs desfăşurate" între palestinieni şi israelieni, în urma decadelor de ocupaţie, adăugând că "regimul de apartheid este singurul de vină".
Organizaţiile care au semnat scrisoarea includ grupuri de sprijin musulman şi palestinian, precum şi Grupul Harvard Jews for Liberation şi Organizaţia African American Resistance.
Luni, foşti elevi eminenţi au denunţat declaraţia şi au îndemnat universitatea să ia măsuri.
Pe de altă parte, preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat ieri că escaladarea bruscă a conflictului israelo-palestinian este "un exemplu viu al eşecului politicii Statelor Unite în Orientul Mijlociu". Putin i-a spus premierului irakian că Washington a încercat să monopolizeze căutarea unei aşezări în regiune, conform Reuters.
Armata israeliană a declarat că ieri dimineaţă au fost găsite în jurul a 1500 de cadavre ale militanţilor Hamas pe teritoriul israelian, potrivit Associated Press. În ceea ce priveşte civilii, au fost raportate 788 de decese şi peste 4.100 de răniţi în Fâşia Gaza, conform Ynetnews.ro.
În Israel, ultimul bilanţ raportat arată că au murit 900 de israelieni şi au fost răniţi peste 2.600.