Proiectul de descentralizare este lipsit de viziune şi de realism, fiind realizat fără observarea unor criterii obiective de legiferare şi existând riscul inegalităţilor în furnizarea unor servicii publice, consideră reprezentanţii unor organizaţii neguvernamentale.
"Efectele produse în gestionarea resurselor din administraţia publică pot fi catastrofale", sunt de părere sursele citate, care afirmă că "există riscuri reale şi grave, neluate în calcul de actualul proiect legislativ, cum ar fi absenţa unor prevederi referitoare la eventualitatea intrării în insolvenţă şi/sau faliment a autorităţilor locale tocmai ca efect al acestei descentralizări".
Un număr de 15 organizaţii neguvernamentale solicită retragerea proiectului privind descentralizarea, într-o scrisoare deschisă adresată primului ministru Victor Ponta şi vicepremierului Liviu Dragnea.
Organizaţiile semnatare consideră că actuala formă a proiectului de lege privind stabilirea unor măsuri de descentralizare "este inacceptabilă având în vedere consecinţele grave pe care acest act normativ le-ar putea provoca diverselor segmente ale societăţii: natură, patrimoniu, sănătate etc.".
Printre principalele deficienţe referitoare la prezentul proiect de act normativ, organizaţiile amintesc favorizarea corupţiei din sectorul administraţiei publice prin plasarea în poziţie de conflict de interese a autorităţilor judeţene; apariţia riscului de creare a unor inegalităţi în furnizarea de servicii publice; apariţia unor efecte negative majore produse în procesul de gestionarea a resurselor umane şi financiare din administraţia publică; expunerea ţării la riscul de pierdere a accesului la importante sume din fondurile europene prin necorelarea acestor modificări cu actualul cadru instituţional de gestionare a fondurilor europene.
"Deşi scopul declarat este o mai bună absorbţie a fondurilor europene, proiectul nu o oferă nicio strategie cu privire la acest proces", se arată în document.
Acesta subliniază că, "prin aprobarea în regim de urgenţă a prezentului act normativ, lipsit de viziune şi realism, Guvernul României se face vinovat, încă o dată, de ignorarea principiului transparenţei procesului decizional.
Organizaţiile semnatare solicită adoptarea unor măsuri necesare restabilirii dialogului social, printre care se numără organizarea unei dezbateri publice largi privind procesul de descentralizare în România; publicarea unui calendar realist de realizare a modificărilor propuse; clarificarea legăturii dintre acest proiect de descentralizare şi proiectul de regionalizare; demiterea persoanelor responsabile de redactarea şi avansarea în procedura de adoptare a proiectului de lege privind descentralizarea şi a expunerii de motive aferente.
În cadrul scrisorii deschise se arată că absenţa unei dezbateri publice ample este îngrijorătoare.
"În expunerea de motive a proiectului de lege, se susţine că principiile ce stau la baza proiectului de lege < au fost supuse spre dezbatere publică naţională >. Aceste principii nu sunt însă reflectate nicăieri în documente, iar Secţiunea a 7-a din expunerea de motive dedicată < activităţilor de informare publică privind elaborarea şi implementarea actului normativ > nu este completată", potrivit documentului.
Guvernul urmează să aprobe joi, 14 noiembrie, proiectul legii descentralizării, urmând ca acesta să fie transmis Parlamentului.
Premierul Victor Ponta a spus că angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului descentralizării va avea loc, probabil, săptămâna următoare, pe 19 noiembrie.