Scumpirea euro în raport cu leul a "mâncat" din reducerile de preţ pentru locuinţe

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 21 aprilie 2009

Scumpirea euro în raport cu leul a "mâncat" din reducerile de preţ pentru locuinţe

Deprecierea monedei naţionale în raport cu euro a fost de circa 13,5% de la 1 iulie 2008 şi până în prezent. De la 1 iulie 2007 şi până în prezent, leul a pierdut aproximativ 30% faţă de euro. Această scumpire se resimte, automat, în preţul locuinţelor vechi şi noi (n.r. euro este moneda de tranzacţionare din 2005), pentru că cei care le-au achiziţionat sau le vor cumpăra în perioada următoare au, în marea lor majoritate, venituri în lei.

Astfel, scumpirea euro a anulat o parte consistentă a reducerilor de preţ oferite, în ultima vreme, de proprietarii de apartamente vechi şi noi. Piaţa imobiliară a intrat în blocaj din a doua jumătate a anului trecut, când băncile au redus semnificativ creditarea, afectate fiind de criza financiară internaţională. Dacă pe piaţa de apartamente vechi proprietarii au lăsat din preţ până la 50% faţă de finalul anului 2007, în funcţie de nevoia fiecăruia de lichidităţi, pe piaţa de apartamente noi, reducerile oferite de dezvoltatori abia dacă ajung la 20% faţă de nivelul de la începutul anului trecut. Astfel, cumpărătorii interesaţi de locuinţele noi beneficiază de un discount de doar câteva procente, raportat la valoarea în lei a proprietăţii respective.

Agenţii imobiliari susţin că ieftinirea locuinţelor din ultimele luni a fost cauzată de lipsa tranzacţiilor şi că puţini proprietari au luat în calcul şi deprecierea leului faţă de euro. Neîncrederea cumpărătorilor este legată în principal de stabilitatea preţurilor şi abia în secundar de fluctuaţia cursului de schimb leu-euro. Potrivit agenţilor imobiliari, este posibil ca unii vânzători de apartamente noi să mai reducă preţurile, ţinând cont şi de aprecierea euro în raport cu leul.

Irina Petrescu, partener în cadrul companiei imobiliare "Esop", ne-a explicat: "Cred că proprietarii au avut în vedere la stabilirea reducerilor de preţ în primul rând blocajul pieţei şi scăderea puterii de cumpărare a persoanelor care au nevoie de locuinţe. Estimez că în continuare preţurile se vor corela cu puterea de cumpărare şi cu impactul pe care sistemul de creditare îl va avea asupra pieţei imobiliare. Într-adevăr, deprecierea leului în raport cu euro este un factor care se adaugă la scepticismul clienţilor, la starea generală de expectativă şi neîncredere în stabilitatea nivelului actual al preţurilor".

Domnia sa ne-a precizat că dezvoltatorii pot, însă, să înlăture această temere, fie fixând preţuri în lei, fie stabilind în precontracte sau contracte o anumită rată de schimb a cursului leu-euro, care să avantajeze ambele părţi, dar nu mai jos de 3,8 lei pentru un euro.

Titel Folea, director marketing în cadrul agenţiei "Euroest", ne-a declarat că este posibil ca, în perioada următoare, dezvoltatorii de locuinţe noi să mai reducă din preţuri din cauza fluctuaţiilor cursului valutar leu-euro. Domnia sa susţine: "Dezvoltatorii au redus preţurile pentru a atrage interesul clienţilor solvabili din această perioadă. Reducerile la apartamentele noi au depăşit doar în unele situaţii 20% şi este posibil ca unii investitori să mai ieftinească locuinţele. Moneda europeană este elementul de referinţă în toată ecuaţia imobiliară: preţurile locuinţelor noi sunt calculate în euro, o parte din cumpărători au salariile în euro sau deţin lichidităţi în euro, iar contractele dezvoltatorilor cu propriii furnizori sunt, de asemenea, în euro. Fluctuaţiile cursului valutar nu sunt principalul vinovat pentru blocajul imobiliar şi reprezintă un risc asumat de toţi actorii pieţei".

Potrivit "Esop", piaţa rezidenţială românească a fost şi rămâne una atipică şi neunitară. De exemplu, sunt dezvoltatori care nu au făcut nicio reducere de preţ în această perioadă de blocaj al tranzacţiilor, continuând să construiască în aşteptarea unor vremuri mai bune. La polul opus, sunt dezvoltatori care au dificultăţi în a-şi continua proiectele, încât au redus considerabil preţurile de vânzare, procentaj maxim raportat până acum fiind de 20-30%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb