SE PREGĂTEŞTE "UNIREA" CU PATRIA CREDIT? Nextebank vrea să cumpere alte instituţii financiare

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 mai 2014

Nextebank vrea să cumpere alte instituţii financiare

Nicolae Surdu, fost CEO al Băncii Carpatica, propus în Consiliul de Administraţie al băncii

Noul acţionar majoritar al Nextebank, Emerging Europe Accession Fund (EEAF), vrea să mandateze conducerea băncii să analizeze eventuale achiziţii de linii de afaceri bancare, precum şi cumpărări de sau fuziuni cu alte instituţii financiare, potrivit unui convocator de Adunare Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA).

EEAF, care a anunţat, săptămâna trecută, că a finalizat preluarea Nextebank la sfârşitul lunii aprilie, după ce a primit aprobarea din partea Băncii Naţionale a României (BNR), a solicitat completarea ordinii de zi a respectivei adunări generale cu un punct care prevede mandatarea Consiliului de Administraţie şi a Comitetului Executiv al instituţiei de credit să evalueze piaţa financiar - bancară din ţara noastră "din perspectiva oportunităţilor de achiziţionare a unor active şi/sau operaţiuni complementare celor ale băncii, precum potenţiale achiziţii de portofolii performante de credite IMM sau persoane fizice, achiziţii ale unor linii de afaceri bancare sau achiziţii de instituţii financiare sau fuziuni cu instituţii financiare".

Conducerea Nextebank ar urma să fie împuternicită ca, în cazul în care identifică astfel de oportunităţi, să desfăşoare toate acţiunile necesare, care includ, printre altele, contractarea de consultanţi independenţi, semnarea de scrisori de intenţie şi acorduri de confidenţialitate, potrivit convocatorului.

Propunerile identificate vor trebui să fie prezentate acţionarilor, se mai precizează în document.

EEAF mai doreşte şi împuternicirea conducerii băncii să ia decizii exclusiv în limitele şi pentru continuarea activităţii curente a acesteia, aşa cum a fost desfăşurată în ultimele 12 luni până la aprobarea, de către acţionari, a unui plan de dezvoltare strategică, plan care să conţină şi un plan de afaceri şi un buget de venituri şi cheltuieli, conform convocatorului.

Fondul de investiţii a respins, la AGA de bilanţ pentru 2013, care a avut loc săptămâna trecută, planul de afaceri şi bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an, solicitând întocmirea unora noi, care să ţină cont de "realităţile execuţiilor bugetare din ultimii ani" şi de strategia sa de afaceri, ne-au precizat acţionari minoritari ai Nextebank prezenţi la adunare.

Dacă va fi aprobată, propunerea EEAF deschide uşa pentru o eventuală achiziţie a sau fuziunii cu Patria Credit, instituţie financiară nebancară, specializată în microfinanţare, controlată de Axxess Capital, administratorul EEAF.

Presa a scris, în trecut, că Axxess Capital vrea să cumpere Nextebank, pentru ca aceasta să absoarbă, apoi, Patria Credit.

Axxess Capital este o societate de administrare a investiţiilor care se ocupă de trei fonduri, respectiv Romanian - American Enterprise Fund (RAEF), Balkan Accession Fund (BAF) şi EEAF. RAEF şi BAF sunt cei doi acţionari ai Patria Credit, pe care au cumpărat-o în 2007.

EEAF a înaintat şi lista persoanelor pe care le propune să facă parte din Consiliul de Administraţie al instituţiei de credit, după ce vechiul CA şi-a înaintat demisia.

Lista conţine trei membri ai echipei Axxess Capital, respectiv pe Horia Manda, managing partner, Neculai Cristinel Sandu, partener, şi Daniela Elena Iliescu, senior project manager, precum şi pe Nicolae Surdu, fost director general al Băncii Comerciale Carpatica, între anii 2009 şi 2012.

În condiţiile în care Nextebank nu are în acest moment un director general, în urma plecării lui Dan Sandu, nu este exclus ca Nicolae Surdu, care a mai condus sucursala din ţara noastră a Fortis Bank, să fie propus şi pentru ocuparea acestei funcţii.

Conducătorii băncilor locale trebuie să primească acceptul BNR, care este foarte strictă în analizele pe care le face, respingând un număr substanţial de candidaturi, de-a lungul timpului.

Două dintre cele mai recente astfel de cazuri au fost cel al lui Alexandre Maymat, care ar fi urmat să devină noul director general al BRD, şi cel al lui Enzo Pellegrino, care ar fi urmat să preia conducerea Intesa Sanpaolo Bank.

Candidaţii trebuie să aibă o experienţă profesională pe care Banca Centrală să o considere relevantă.

Nicolae Surdu pare să îndeplinească acest criteriu, având în vedere mandatul la conducerea Băncii Carpatica.

O altă persoană al cărei CV pare să fie satisfăcător este Bogdan Merfea, CEO-ul Patria Credit, care are o experienţă îndelungată în domeniul bancar. Între 2001 şi 2005, a condus sucursala din Braşov a Raiffeisen Bank România, iar apoi a gestionat, timp de trei ani, dezvoltarea activităţii de retail a băncii. Înainte să fie numit director general al Patria Credit, a condus operaţiunile din Kosovo ale Raiffeisen. Domnia sa face parte din Consiliul Consultativ al Advance Global Capital, administrator de investiţii alternative cu sediul în Londra şi orientat către pieţe emergente.

În aceste condiţii, nu este exclus ca, în cazul fuziunii dintre Nextebank şi Patria Credit, Bogdan Merfea să preia conducerea entităţii nou create.

Rămâne de văzut dacă unul dintre cei doi va fi noul director general al băncii sau dacă va fi vorba despre altcineva.

Grupul financiar maghiar MKB Bank a anunţat, în cea de a doua zi a lui 2014, că a semnat, pe 31 decembrie 2013, contractul de vânzare a deţinerii de la Nextebank. Cumpărătorul şi valoarea tranzacţiei nu au fost dezvăluite, însă Emerging Europe Accession Fund a informat, în ziua următoare, că a achiziţionat respectivul pachet de acţiuni.

Directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, ne declarase, luna trecută, că Banca Centrală a aprobat tranzacţia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb